274
Πίνακας του Εντουάρντο Τσιχάρο, έργο του 1924, ένα από τα δώρα του Χανς Ρούντολφ Γκερστενμάγιερ στο μαδριλένικο Μουσείο Πράντο | Museo National del Prado

Danke! Ευγνώμων Γερμανός δωρίζει «θησαυρό» στο Πράντο

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2019, 13:27
Πίνακας του Εντουάρντο Τσιχάρο, έργο του 1924, ένα από τα δώρα του Χανς Ρούντολφ Γκερστενμάγιερ στο μαδριλένικο Μουσείο Πράντο
|Museo National del Prado

Danke! Ευγνώμων Γερμανός δωρίζει «θησαυρό» στο Πράντο

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2019, 13:27

Ευγενική και σημαντική στον συμβολισμό της χειρονομία από έναν φιλότεχνο και όχι άφιλο και αγνώμονα Γερμανό.

Ο Χανς Ρούντολφ Γκερστενμάγιερ πήγε στην Ισπανία το 1962, νέος μηχανικός, για να ξεκινήσει εμπορικές επιχειρήσεις, όταν στην πατρίδα του μετανάστευε ο μισός ευρωπαϊκός μεσογειακός πληθυσμός για να ζήσει δουλεύοντας στις φάμπρικες, δημιουργώντας με τον ιδρώτα του το μεταπολεμικό «γερμανικό θαύμα».

Σταθμοί στην αντίστροφη πορεία του μέσα στο εργασιακό σύμπαν εκείνων των ημερών υπήρξαν η Βαρκελώνη πρώτα και κατόπιν η Μαδρίτη. Ο Χανς «πιάστηκε» γρήγορα, αφού αντιπροσώπευσε τα φορτηγά MAN, και δύο χρόνια μετά την άφιξή του ίδρυσε το δικό του «μαγαζί» ανταλλακτικών για γερμανικά αυτοκίνητα, με την επωνυμία «Rudolf Gerstenmaier». Η εταιρεία του καζάντισε, μάλιστα έγινε και ανώνυμη, με υποκαταστήματα και πλήθος υπαλλήλων. Τότε ο Χανς έγινε συλλέκτης έργων τέχνης.

Ο δωρητής Ρούντολφ Γκερστενμάγιερ στο τμήμα συντήρησης του Πράντο

Σήμερα το «ευχαριστώ» του προς τη «φιλόξενη Ισπανία» το έκανε πράξη δωρίζοντας έντεκα πίνακες από τη συλλογή που απέκτησε βγάζοντας λεφτά ως επιχειρηματίας στην Ισπανία. Πρόκειται κυρίως για έργα του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού, ισπανών καλλιτεχνών.

Αγκουστίν ντε Ριάντσο, έργο του 1890-1900, λάδι – ένας από τους δωρηθέντες πίνακες, μεγάλης αξίας για τους Ισπανούς

Ετσι ο Χανς ανταπέδωσε τον ιδρώτα των ισπανών (αλλά και των ελλήνων και των ιταλών και των πορτογάλων) εργατών οι οποίοι έφτιαχναν στη Γερμανία τα ανταλλακτικά που αυτός πουλούσε στην Ισπανία.

«Η Ισπανία μου έδωσε τα πάντα. Για μένα είναι καθήκον και τιμή να μπορέσω να σας δώσω αυτό το δώρο» είπε ο καλοκάγαθος, ως φαίνεται, Χανς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...