245
Ο φάρος του Ρούμπγεργκ Κνουντ που άναψε για πρώτη φορά το 1900 | Wikipedia

Δανία, εκεί που μετακινούν τους φάρους τους λόγω διάβρωσης

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2019, 19:20
Ο φάρος του Ρούμπγεργκ Κνουντ που άναψε για πρώτη φορά το 1900
|Wikipedia

Δανία, εκεί που μετακινούν τους φάρους τους λόγω διάβρωσης

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2019, 19:20

Ξεκίνησε την Τρίτη η μετακίνηση ενός φάρου 120 ετών, πάνω σε ράγες, ούτως ώστε να μεταφερθεί μακριά από τη Βόρεια Θάλασσα, καθώς η ακτογραμμή της Βορειοδυτικής Δανίας έχει πλέον διαβρωθεί και ο φάρος απειλείται με… εξαφάνιση.

Οταν ο ύψους 23 μέτρων φάρος του Ρούμπγεργκ Κνουντ άναψε πρώτη φορά το 1900, η απόσταση του από την ακτή ήταν 200 μέτρα.

Σήμερα αυτή έχει μειωθεί στα έξι.

Ο δήμαρχος Αρνε Μπελτ δήλωσε πως κατά τη μετακίνηση ενός τόσο παλιού κτίσματος, πολλά πράγματα μπορούν να πάνε λάθος, καθώς όχι μόνο ζυγίζει 1.000 τόνους αλλά βρίσκεται στην άκρη ενός γκρεμού.

«Αξίζει το ρίσκο καθώς η εναλλακτική λύση θα ήταν να αποσυναρμολογήσουμε τον φάρο».

Οπως σημειώνει ο Guardian, η υπουργός περιβάλλοντος της Δανίας, Λία Βερμέλιν, χαρακτήρισε τον φάρο «εθνικό θησαυρό», σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει το κόστος των 670.000 ευρώ που δαπανήθηκαν για τη μετακίνησή του.

Ο φάρος στις ράγες (Henning Bagger/EPA)

Η μετακίνηση κράτησε 10 ώρες με ταχύτητα οκτώ μέτρων την ώρα.

Ο φάρος σταμάτησε να λειτουργεί το 1968 και μετατράπηκε σε μουσείο, ενώ κάθε χρόνο προσελκύει περισσότερους από 250.000 επισκέπτες.

Το 2008, μία εκκλησία κοντά στον φάρο, που είχε χτιστεί στην άκρη του γκρεμού, χρειάστηκε να αποσυναρμολογηθεί καθώς κινδύνευε και αυτή με πτώση στη θάλασσα.

Πρόκειται για τη ρωμαϊκή εκκλησία Μάρουπ η οποία χτίστηκε το 1250 και χρησιμοποιήθηκε για τα γυρίσματα της ταινίας «Η γιορτή της Μπαμπέτ», του 1987, η οποία βραβεύτηκε με το Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...