1168
Παιχνίδια φωτογράφων: κάποιος φωτογραφίζει αυτόν που φωτογραφίζει τον υπουργό | CreativeProtagon

Πώς παίρνεις ευνοϊκότερα δάνεια χάρη στην ψηφιακή σύγκλιση

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 13 Δεκεμβρίου 2019, 22:48
Παιχνίδια φωτογράφων: κάποιος φωτογραφίζει αυτόν που φωτογραφίζει τον υπουργό
|CreativeProtagon

Πώς παίρνεις ευνοϊκότερα δάνεια χάρη στην ψηφιακή σύγκλιση

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 13 Δεκεμβρίου 2019, 22:48

Η έκθεση ονομάζεται Beyond 4.0 αλλά η Ελλάδα ακόμη δεν είναι Beyond 3.0, δηλαδή δεν έχουμε υπερβεί τις εκκρεμότητες με την Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση για να μπούμε στην Τέταρτη.

Ο χρόνος και η ιστορία σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως αποδέχονται με ιδιαίτερη ευχαρίστηση το παιχνίδι με τις εναλλαγές ρόλων και ιδιοτήτων. Το σκεφτόμουν βλέποντας τη φωτογραφία κάτω.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ένα στιγμιότυπο από την συνάντηση του με διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων με κοινό γνώρισμα την καινοτομία.

Η συνάντηση στην αίθουσα εκδηλώσεων στο ισόγειο του υπουργείου έγινε με πρωτοβουλία της Endeavor, ενός διεθνούς μη κερδοσκοπικού  οργανισμού που επιλέγει και στηρίζει ταχέα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο με τη βοήθεια των κορυφαίων επιχειρηματικών ηγετών και επενδυτών παγκοσμίως.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των εταιρειών Atypon, Blueground, Geekbot, Hellas Direct, Innoetics, Instashop, Orfium, OSeven, Pnoē, Softomotive, Think Digital, Workable, Χρυσή Ευκαιρία, ορισμένες εκ των οποίων έχουν δημιουργήσει με τις επιδόσεις τους σπουδαία και αξιοζήλευτα success stories.

Στη συνάντηση ένα κοινό από πρώην startupers – νυν επιτυχημένοι επιχειρηματίες σε Ελλάδα και εξωτερικό -καθώς και από managers επιχειρήσεων με αξιοσημείωτη επιχειρηματική παρουσία και δραστηριότητα  είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί – όπως διαβάζουμε σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα- «για τις στρατηγικές προτεραιότητες του υπουργείου, ενώ στη συνέχεια είχαν την δυνατότητα να συζητήσουν  «τους τρόπους με τους οποίους οι ίδιοι μπορούν να συμβάλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, μέσω των καινοτόμων τεχνολογιών».

Από την πλευρά του, ο υπουργός επέμεινε ιδιαίτερα στο ρόλο της τεχνολογίας ως βασικού στοιχείου για τις πολιτικές του Κράτους, επιλέγοντας να αναφερθεί στα άμεσα σχέδιά του υπουργείου όπως η δημιουργία- λειτουργία της νέας πλατφόρμας gov.gr, η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες του κράτους προς τον πολίτη, η απλοποίηση βασικών διαδικασιών (όπως η δήλωση της γέννησης), η προσβασιμότητα σε δίκτυα 5G και οι νέες ταυτότητες. Και όπως τόνισε ο ίδιος ο Κυριάκος Πιερρακάκης: «Το υπουργείο έχει αναλάβει ένα εξαιρετικής σημασίας έργο αφού η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ όπου η γραφειοκρατία κοστίζει το 6,8% του ΑΕΠ, ενώ κατατάσσεται 26η  μεταξύ των 28 στον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI). Η χρήση της τεχνογνωσίας και η αξιοποίηση των γνώσεων της αγοράς από τις εταιρείες τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει βασικό αρωγό στην προσπάθεια του υπουργείου για τον εκσυγχρονισμό του κράτους».

Τα λόγια του έχουν αξία και αυτό γιατί, όσο και αν φαίνεται παράξενο, οι ψηφιακές επιδόσεις της χώρας μας – επιδόσεις που καθορίζουν και τα βήματα μας στον τομέα της ψηφιακής σύγκλισης με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια της για την αναβάθμιση – αποκατάσταση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Με άλλα λόγια, αν οι παρεμβάσεις του υπουργείου που διευθύνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης καταφέρουν να αλλάξουν την θέση της χώρας στο σχετικό δείκτη -δείκτης ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI)- τότε οι εξειδικευμένοι διεθνείς οίκοι που αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα της θα μας δουν με διαφορετικό μάτι και διαφορετική διάθεση αντιμετώπισης.

Αν μου το έλεγε κάποιος πριν από καιρό δεν θα το πίστευα ότι η ψηφιακή σύγκλιση έχει άμεση σχέση με την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Και όμως το άκουσα να το λέει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε μια εκδήλωση όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Αλλά, ας επιστρέψουμε στο φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον υπουργό και τους εκπροσώπους των εταιρειών της καινοτομίας. Με βάση αυτό το στιγμιότυπο η μνήμη μου με οδήγησε σχεδόν πέντε χρόνια πίσω.

Μάρτιος του 2014. Μετά από πρόσκληση του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης έχω αναλάβει την  ευθύνη συντονισμού ενός πάνελ από εκπροσώπους του αναδυόμενου οικοσυστήματος καινοτομίας ( Φάνης Κουτουβέλης, Δημήτρης Καλαβρός- Γουσίου, Αλέξανδρος Ρούστας, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, Χρήστος Λύτρας) στο οποίο συμμετείχε και ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο τελευταίος είχε περάσει και από την θέση του προέδρου του Ιδρύματος, στηρίζοντας με πρωτοβουλίες και δράσεις την αδύναμη πρωτοεμφανιζόμενη νεανική επιχειρηματικότητα.

Πριν από λίγες ημέρες ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας σε σχετική εκδήλωση για την έκθεση Beyond 4.0 -η οποία πρόκειται να διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη 1 έως 4 Οκτωβρίου 2020  με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την ΔΕΘ Helexpo και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να ενώνουν τις δυνάμεις τους- επεσήμανε τα εξής:

«Δίνουμε μεγάλη σημασία στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Στις απαραίτητες εκείνες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ίσως με καθυστέρηση αρκετών ετών, αλλά που επιτέλους πρέπει να γίνουν ώστε να προχωρήσουμε σε επίλυση βασικών εκκρεμοτήτων που έχουμε με το παρελθόν.

Άλλωστε, η έκθεση ονομάζεται Beyond 4.0 αλλά η Ελλάδα ακόμη δεν είναι Beyond 3.0, δηλαδή δεν έχουμε υπερβεί τις εκκρεμότητες με την Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση για να μπούμε στην Τέταρτη. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με μία σειρά από ενέργειες και στο πλαίσιο αυτό έχουμε ανακοινώσει ήδη πολύ σημαντικές δράσεις για το επόμενο διάστημα. Από απλές διαλειτουργικότητες, δηλαδή μητρώα στο ελληνικό Δημόσιο τα οποία “μιλάνε” μεταξύ τους, διαλειτουργούν, συντελούν σε βελτίωση της σχέσης του πολίτη με το κράτος, έως τα σχέδια για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα».

Σε αυτή την παρέμβαση του έκανε και μια χρήσιμη ιστορική αναδρομή:

«Εδώ επιτρέψτε μου να πω (…) μία από τις καλές ιστορίες της ελληνικής κρίσης. Μία ιστορία που ξεκινά με ένα πρόγραμμα που ονομαζόταν Jeremie, στην πορεία ονομάστηκε Equifund και ξεκίνησε να γεννά μια σειρά από καινοτόμες επιχειρήσεις μέσα στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των ετών της κρίσης.

«Αυτό το οποίο εκκρεμεί είναι να προσδώσουμε εύρος και κλίμακα στον βαθμό που μπορούμε. Έχουμε ελληνικά μυαλά, ως χώρα έχουμε το Hardware και δεν έχουμε ακόμα το Software. Έχουμε τη βασική υποδομή αλλά μας λείπουν οι σωστοί εκείνοι οι θεσμοί, το σωστό “λογισμικό” για να μπορέσουμε να απογειώσουμε αυτές μας τις δυνατότητες».

 

Πάντως, για να κλείσουμε και με μια νότα αισιοδοξίας που πατά σε πραγματικά δεδομένα να σημειώσω ότι τα  θετικά σχόλια για την ψηφιακή ατζέντα της κυβέρνησης και για τη μέχρι τώρα λειτουργία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που περιλαμβάνει η έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Economy Institutional Papers) που δημοσιεύτηκε στις 20 Νοεμβρίου αρκούν και περισσεύουν.

Η έκθεση θεωρεί την ψηφιακή διακυβέρνηση ως τομέα – κλειδί για τη χώρα. Δεν μένει όμως μόνο σε αυτό, αλλά αναφέρει κιόλας ότι η ψηφιακή διακυβέρνηση αποκτά σημαντική δυναμική. Μεγάλη έμφαση δίνει στην αλλαγή φιλοσοφίας και στρατηγικής, τονίζοντας τον οριζόντιο χαρακτήρα και τις ευρείες αρμοδιότητες του νέου υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αναφέρεται δε ότι το τελευταίο καλείται να λειτουργήσει ως ομπρέλα προς όλα τα υπουργεία και να δώσει – μέσω της απλοποίησης και της ψηφιοποίησης των διαδικασιών – λύσεις σε κομβικά ζητήματα όπως η προσέλκυση επενδύσεων, η επιτάχυνση της δικαιοσύνης και η εκκαθάριση των συντάξεων.

Γίνεται λεπτομερής αναφορά σε όλες τις νομοθετικές παρεμβάσεις και στο μέχρι τώρα έργο του υπουργείου, το οποίο ανταποκρίνεται στον κυβερνητικό στόχο της δημιουργίας ενός ψηφιακού κράτους και της εισόδου της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή.

Αναφέρονται λεπτομερώς και αξιολογούνται θετικά η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στη δικαιοδοσία του υπουργείου, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών, το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας, ο σχεδιασμός και η λειτουργία του gov.gr.

Το καλύτερο όλων είναι ότι η έκθεση αξιοποιείται στο σχεδιασμό και την αιτιολόγηση της οικονομικής πολιτικής όλων των ευρωπαϊκών θεσμών – Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Ευρωκοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...