471
Ο Τζέρεμι Αϊρονς λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου, στην Μπερλινάλε, την Πέμπτη | REUTERS

Μπερλινάλε: Η απάντηση του Τζέρεμι Αϊρονς για τα σεξιστικά του σχόλια

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2020, 11:39
Ο Τζέρεμι Αϊρονς λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου, στην Μπερλινάλε, την Πέμπτη
|REUTERS

Μπερλινάλε: Η απάντηση του Τζέρεμι Αϊρονς για τα σεξιστικά του σχόλια

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2020, 11:39

Εξηγήσεις αναγκάστηκε να δώσει για παλιές του σεξιστικές και ομοφοβικές δηλώσεις, που από ό,τι φαίνεται, τον στοιχειώνουν ακόμα, ο Τζέρεμι Αϊρονς, πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Ο 71χρονος καταξιωμένος ηθοποιός ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου της επιτροπής, την Πέμπτη, λέγοντας τα εξής: «Θα ήθελα, όχι ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, αλλά σε προσωπικό επίπεδο, να αναφερθώ σε διάφορες παρατηρήσεις που έκανα κατά το παρελθόν και οι οποίες επανεμφανίστηκαν σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες εβδομάδες. Μακάρι να μη χρειαζόταν να σπαταλήσω χρόνο γι’ αυτό, αλλά δεν θέλω να συνεχιστεί η απόσπαση της προσοχής από το φεστιβάλ», είπε στους δημοσιογράφους.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει το 2011 στο βρετανικό Radio Times, ο Αϊρονς είχε πει, «αν ένας άντρας βάλει το χέρι του στον κώλο μιας γυναίκας, κάθε γυναίκα που αξίζει μπορεί να το αντιμετωπίσει. Είναι επικοινωνία. Δεν μπορούμε να είμαστε φιλικοί μεταξύ μας;».

Ο ηθοποιός είχε επίσης υπερασπιστεί το δικαίωμα της Εκκλησίας να θεωρεί αμαρτία την έκτρωση, ενώ σε συνέντευξή του το 2013 στην Huffington Post, είχε δηλώσει ότι η νομιμοποίηση των ομόφυλων γάμων θα μπορούσε να ενθαρρύνει άντρες γονείς να παντρευτούν τους γιους τους (!), ώστε να αποφύγουν τους φόρους κληρονομιάς.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους την Πέμπτη, και αφού τόνισε ότι έχει ζητήσει συγγνώμη στο παρελθόν για αυτές τις δηλώσεις του, ο Αϊρονς συνέχισε: «Επιτρέψτε μου να κάνω τις απόψεις μου για τα θέματα αυτά, σήμερα, εντελώς ξεκάθαρες μια για πάντα. Κατ’ αρχάς, υποστηρίζω ολόψυχα το παγκόσμιο κίνημα για την αντιμετώπιση της ανισότητας και τα δικαιώματα των γυναικών, καθώς και την προστασία τους από τη σεξουαλική παρενόχληση και τη βία, τόσο στο σπίτι όσο και στους εργασιακούς χώρους.

Ο Τζέρεμι Αϊρονς στη συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι της Πέμπτης

»Δεύτερον, επικροτώ τη νομοθεσία για τον γάμο ατόμων του ίδιου φύλου, οπουδήποτε έχει επιτευχθεί, και ελπίζω ότι αυτή η πεφωτισμένη νομοθεσία θα συνεχιστεί και θα εξαπλωθεί σε όλο και περισσότερες κοινωνίες. Και τρίτον, υποστηρίζω ολόψυχα το δικαίωμα των γυναικών να κάνουν έκτρωση, εφόσον το αποφασίσουν.

»Αυτά τα τρία ανθρώπινα δικαιώματα είναι, πιστεύω, ουσιαστικά βήματα προς μία πολιτισμένη και ανθρώπινη κοινωνία, για την οποία θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Υπάρχουν πολλά μέρη του κόσμου όπου αυτά τα δικαιώματα δεν υπάρχουν ακόμα, όπου αυτός ο τρόπος ζωής οδηγεί στη φυλακή, ακόμα και στον θάνατο.

»Ελπίζω ότι, μερικές ταινίες που θα παρακολουθήσουμε, θα αγγίζουν αυτά τα προβλήματα, μεταξύ πολλών άλλων που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας, και ανυπομονώ να παρακολουθήσω τις ταινίες στο φετινό φεστιβάλ που θα μας κάνουν να αμφισβητήσουμε τη διάθεση, τις προκαταλήψεις και τις παγκόσμιες αντιλήψεις για τη ζωή, όπως την ξέρουμε. Ελπίζω τα προηγούμενα σχόλιά μου να πεταχτούν στον βυθό», κατέληξε ο ηθοποιός.

Υπογράφοντας αυτόγραφα στο κόκκινο χαλί, καθώς προσέρχεται στην έναρξη του φεστιβάλ, το βράδυ της Πέμπτης

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...