352
Μόλις που αχνοφαίνονται το Αγαλμα της Ελευθερίας και κτίρια του Μανχάταν από το Μπρούκλιν, λόγω του καπνού | REUTERS/Brendan McDermid

Ασφυξία στο Μανχάταν (!) από τις πυρκαγιές στις δυτικές ΗΠΑ και στον Καναδά

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2021, 11:39
Μόλις που αχνοφαίνονται το Αγαλμα της Ελευθερίας και κτίρια του Μανχάταν από το Μπρούκλιν, λόγω του καπνού
|REUTERS/Brendan McDermid

Ασφυξία στο Μανχάταν (!) από τις πυρκαγιές στις δυτικές ΗΠΑ και στον Καναδά

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2021, 11:39

Μεγάλο μέρος των ΗΠΑ και του Καναδά «πνίγεται» από τον καπνό από τις δεκάδες δασικές πυρκαγιές που κατακαίνε εκατομμύρια στρέμματα, κυρίως σε Καλιφόρνια, Ορεγκον και Βρετανική Κολομβία.

Ο καπνός θόλωσε την ατμόσφαιρα στις μεγάλες πόλεις και οι αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να μην αφήνουν τα παράθυρα ανοιχτά, καθώς τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν αυξηθεί επικίνδυνα.

Ο καπνός από τις πυρκαγιές διέσχισε απόσταση 4.000 χλμ., καλύπτοντας τους ουρανοξύστες του Μανχάταν και το Αγαλμα της Ελευθερίας, αλλά και τη Φιλαδέλφεια, το Χάρτφορντ, τη Βοστώνη, την Ουάσινγκτον και το Τορόντο.

Περισσότερες από 3οο πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βρετανική Κολομβία, το δυτικό τμήμα του Καναδά και 80 σε 13 αμερικανικές πολιτείες, με τις μεγαλύτερες, στο Ορεγκον, να έχουν φτάσει σε έκταση όλο το Λονδίνο. Στον Καναδά, ο μέχρι τώρα απολογισμός για το 2021 είναι 1.145 πυρκαγιές, νούμερο τριπλάσιο από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.

Εικόνα από τις πυρκαγιές που κατακαίνε τη Βρετανική Κολομβία
Χαμένοι στον καπνό οι ουρανοξύστες του Κάλγκαρι στον κεντροδυτικό Καναδά

Εκτός από τα επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία σωματίδια που μεταφέρονται στο έδαφος σε μεγάλες αποστάσεις, οι πυρκαγιές είναι πηγή διοξειδίου του άνθρακα, συνεισφέροντας έτσι στην κλιματική αλλαγή.

Ο καπνός σε τμήματα των ΗΠΑ και του Καναδά όπως φαίνεται από δορυφόρο – Earth Observatory
Πολύ κακή η ποιότητα του αέρα και στο Τορόντο

Οι τιμές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Νέας Υόρκης την Τετάρτη ήταν εννέα φορές πάνω από το όριο που θεωρείται επικίνδυνο και έφεραν την αμερικανική μητρόπολη στο δεύτερο χειρότερο ρεκόρ στον κόσμο, μετά το Κρασνογιάρκ στη Σιβηρία, όπου επίσης μαίνονται μεγάλες πυρκαγιές.

Ετσι φαινόταν το Μανχάταν την Τετάρτη, μία από τις χειρότερες ημέρες στα χρονικά της Νέας Υόρκης, από πλευράς ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Ενας ερασιτέχνης ψαράς στο Μπρούκλιν με φόντο το «καπνισμένο» Μανχάταν

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...