635
|

Απασφάλισαν στην Κουμουνδούρου: Ο Καμμένος βλάπτει (τώρα) σοβαρά τη χώρα!

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2018, 08:16

Απασφάλισαν στην Κουμουνδούρου: Ο Καμμένος βλάπτει (τώρα) σοβαρά τη χώρα!

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2018, 08:16

Παρ’ όλο που κάποιοι επιμένουν να μιλούν για ψευδεπίγραφη κόντρα, η ηγεμονική εμφάνιση του υπουργού Αμυνας στις ΗΠΑ αποδοκιμάστηκε εντόνως την Πέμπτη από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο και από  ό,τι  φαίνεται βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την ολοκληρωτική ρήξη στο κυβερνητικό δίπολο. Ή μήπως από το ακρότατο όριο γελοιότητας;

«Βγάζει καπνούς ο Τσίπρας με τον Καμμένο», γράφει το «Εθνος» (δείτε πάνω το πρωτοσέλιδο) για το «καπέλωμα» του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά από τον κυβερνητικό εταίρο, ενώ η «Εφημερίδα των Συντακτών» δεν κρατά ούτε τα προσχήματα βγαίνοντας με πρωτοσέλιδο «Ο Π. Καμμένος βλάπτει σοβαρά τη χώρα»!

Είχε προηγηθεί το βράδυ της Τετάρτης, η γεμάτη απορία, έκπληξη αλλά και αγανάκτηση αντίδραση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ο οποίος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra δεν άφησε περιθώρια ερμηνειών στη δημόσια αποδοκιμασία του για τον αρχηγό των ΑΝΕΛ:

«Μπορώ να εκφράσω την έκπληξή μου και την απορία μου που κατατείνεται σε αυτή τη ρητορική, η οποία είναι πολύ πέρα από τη διατύπωση της πάγιας θέσης του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του Πάνου Καμμένου, και είναι σεβαστή και διατυπωμένη ότι δεν συμφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών.

»Δεν έχω παραπάνω ενημέρωση και δεν είναι εύκολο να καταλάβω ακριβώς τι προτείνει ο συνεργαζόμενος με την κυβέρνηση Πάνος Καμμένος. Δεν είναι εύκολο να καταλάβω και τι ακριβώς πρότεινε. Και για το θέμα των βάσεων και για τη διαμόρφωση μετώπων και αξόνων στα Βαλκάνια… Περιμένω να δώσει παραπέρα ερμηνείες για να κατανοήσουμε τι εννοεί. Έχω εκτιμήσει ότι αυτό είναι λάθος από κάθε άποψη».

Ο πρόεδρος της Βουλής έστειλε μήνυμα και για τη σχέση μεταξύ των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης: «Εμείς θέλουμε η συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ που δοκιμάστηκε για 3,5 χρόνια πάνω στη μνημονιακή κρίση, να ολοκληρώσει κατά το δυνατόν το βίο της. Η μεγάλη διαφορά, όμως, πάνω στα κρίσιμα ζητήματα δημιουργεί προβλήματα…», παρατήρησε σε μία δήλωση που ίσως αποτελεί προάγγελο εξελίξεων.

Πιο διπλωματικός εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος. Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο News 24/7, ξεκαθάρισε πως «οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών»

Επισήμως το Μαξίμου αρκέστηκε σε μία σύντομη παρέμβαση στο θέμα του plan B Kαμμένου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών, σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».

Σιγή ιχθύος τηρεί ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος φέρεται να είναι έξαλλος με τον συνάδελφό του υπουργό Αμυνας που πάει να του πάρει τη θέση.

«Καλύτερα να μη μιλήσω τώρα», ήταν το μοναδικό σχόλιο που έκανε μετά τα μαντάτα από την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με πηγές του στενού περιβάλλοντός του στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει δύο ΥΠΕΞ σχολίασε ειρωνικά ο τομεάρχης εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ σχετικά με τη εικόνα του υπουργού Εθνικής Αμυνας στην Ουάσιγκτον, ο κ. Κουμουτσάκος διερωτήθηκε ποιος ασκεί εξωτερική πολιτική στη χώρα κάνοντας λόγο για θέατρο του παραλόγου.

Ακόμα όμως και αν πρόκειται για μία ακόμη ψευδεπίγραφη ρήξη μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων η εν γένει  παρουσία του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ παραπέμπει σε έναν τραγέλαφο και για μία ακόμη φορά η χώρα παρουσιάζεται χωρίς εθνική ενιαία στάση σε κρίσιμες συνομιλίες που αφορούν τον γεωστρατηγικό της σχεδιασμό (αν βέβαια κάτι τέτοιο υφίσταται).

Αλλά και σε στενά πολιτικό επίπεδο, το σύνθημα «Ο Καμμένος βλάπτει τη χώρα» που εκπέμπει σήμερα ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, δεν πλήττει τόσο τον αρχηγό των ΑΝΕΛ αλλά τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα που ανέχεται ακόμα τα τερτίπια του υπουργού και συγκυβερνήτη του μόνο και μόνο για να κερδίσει λίγους μήνες παραπάνω στην εξουσία.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...