461
| CreativeProtagon

Αναζητώντας τα διαμάντια του Πούτιν – Νέα τεχνολογία βάζει τέλος στο παράνομο εμπόριο

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2023, 15:02
|CreativeProtagon

Αναζητώντας τα διαμάντια του Πούτιν – Νέα τεχνολογία βάζει τέλος στο παράνομο εμπόριο

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2023, 15:02

Οι χώρες της G7 σκοπεύουν να απαγορεύσουν τις πωλήσεις ρωσικών διαμαντιών τον επόμενο μήνα, όταν οι ηγέτες της θα βρεθούν στη συνάντηση κορυφής της Ιαπωνίας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να μη βάλει περιορισμούς στο εμπόριο διαμαντιών από τη Ρωσία, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι μια τέτοια κίνηση θα βλάψει σοβαρά το βελγικό λιμάνι της Αμβέρσας, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εμπορίας διαμαντιών στον κόσμο.

Οι κυβερνήσεις της ομάδας των Επτά, όμως, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, ετοιμάζουν μια διεθνή απαγόρευση πώλησης των ρωσικών διαμαντιών. Η απαγόρευση αναμένεται να ανακοινωθεί στη συνάντηση κορυφής της Ιαπωνίας, που θα αρχίσει στις 19 Μαΐου, όπως αποκάλυψε ένας ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις συζητήσεις.

Ενας από τους βασικούς στόχους αυτής της κίνησης των G7 είναι να σταματήσουν την παράκαμψη των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, κάτι που συμβαίνει με το εμπόριο ρωσικών διαμαντιών τα οποία έχουν προηγουμένως υποστεί επεξεργασία και «επανασήμανση» σε άλλες χώρες του κόσμου, όπως αναφέρει το Politico. Η ελβετική εταιρεία Spacecode διατείνεται ότι έχει τη λύση στο πρόβλημα: μια νέα τεχνολογία που μπορεί να αναγνωρίσει την ακριβή προέλευση κάθε διαμαντιού.

Η Spacecode έχει ήδη την τεχνολογία για να καταλαβαίνει από πού προέρχονται τα διαμάντια, εξετάζοντας τη μορφολογία, τη χημική σύσταση και τις οπτικές τους ιδιότητες

Η Spacecode εργάζεται πάνω στην αναγνώριση του «DNA των διαμαντιών», προσδιορίζοντας την ακριβή τους προέλευση με μεγάλη ακρίβεια, όπως είπε στο Politico ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Παύλος Πρωτόπαπας. Ο ίδιος προσέθεσε ότι η Spacecode έχει ήδη την τεχνολογία για να καταλαβαίνει από που προέρχονται τα διαμάντια, εξετάζοντας τη μορφολογία τους, τη χημική τους σύσταση και τις οπτικές τους ιδιότητες.

Τα διαμάντια κάθε περιοχής έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αναγνωρίζοντας αυτά τα χαρακτηριστικά, η Spacecode μπορεί αυτομάτως να καταλάβει την προέλευση ενός πολύτιμου λίθου, ακόμη κι αν αυτός δεν έχει καταγραφεί ποτέ.

Η τεχνολογία είναι πράγματι επαναστατική και θα παίξει κομβικό ρόλο στην απόφαση των G7, αλλά κυρίως στην εφαρμογή της. Η ίδια η Spacecode αποστασιοποιείται από την πολιτική: «Εμείς απλώς θα πούμε από πού προέρχεται το διαμάντι. Το αν θα γίνει δεκτό από μια άλλη χώρα ή όχι, δεν μας αφορά» είπε ο κ. Πρωτόπαπας.

Βέβαια, ένα σημαντικό ερώτημα είναι αν η τεχνολογία θα είναι έτοιμη εγκαίρως, ώστε η εφαρμογή της να μπορέσει να επηρεάσει την κατάσταση στην Ουκρανία. Τα μηχανήματα της Spacecode δεν θα βγουν στην αγορά πριν το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του 2024.

Ο κ. Πρωτόπαπας λέει ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα, διότι έτσι κι αλλιώς η αγορά θα χρειαστεί χρόνο για να απορροφήσει τις αλλαγές που θα φέρει η συγκεκριμένη τεχνολογία. Προσέθεσε, δε, ότι η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. «Αν λάβω το τηλεφώνημα που θα μου το ζητήσει, θα βάλουμε τα κεφάλια κάτω» είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...