362
Ο Εντι Ράμα, πρωθυπουργός της Αλβανίας: τα αντιπολιτευόμενα media τον κατηγορούν ότι θέλει να τα φιμώσει διά των φορολογικών προστίμων | EPA/Christophe Ena / POOL MAXPPP OUT

Αλβανία: Χαράτσια του Ράμα στα ενοχλητικά για αυτόν media

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2023, 16:20
Ο Εντι Ράμα, πρωθυπουργός της Αλβανίας: τα αντιπολιτευόμενα media τον κατηγορούν ότι θέλει να τα φιμώσει διά των φορολογικών προστίμων
|EPA/Christophe Ena / POOL MAXPPP OUT

Αλβανία: Χαράτσια του Ράμα στα ενοχλητικά για αυτόν media

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2023, 16:20

Η «πάταξη της φοροδιαφυγής» είναι ο εύσχημος τρόπος για να εξαπολυθούν από το δημοκρατικά ανήλικο κράτος ακόμη και επιχειρήσεις φίμωσης του Τύπου – και αυτό ακριβώς συμβαίνει στην Αλβανία κατ’ εντολήν της κυβέρνησης του Εντι Ράμα, λέει ο ιστότοπος Balkan Insight. Οι καταγγελίες είναι πολύ συγκεκριμένες.

Η αλβανική Γενική Διεύθυνση Φορολογίας έριξε βαριές «καμπάνες» σε πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς οι οποίοι, εντελώς συμπτωματικά, επικρίνουν την κυβέρνηση. Τα πρόστιμα είναι γενναία για τα αλβανικά δεδομένα: λόγου χάρη, το Ora News θα πληρώσει 437.000 ευρώ, ενώ το Focus News 173.000 ευρώ – σε λεκ, φυσικά.

Η φοροδιαφυγή είναι σπορ δημοφιλές στην Αλβανία, έγραψε ο ιστότοπος, αν και γίνεται με παλιομοδίτικο τρόπο. Οι εταιρείες τηρούν διπλά βιβλία, ένα για την εφορία και ένα άλλο για την παράνομη λογιστική διαχείριση, με σκοπό να αποκρύπτουν έσοδα και να αποφεύγουν τη φορολόγηση. Και η μισθοδοσία γίνεται εν μέρει με «μαύρα».

Τον Δεκέμβριο του 2021 κυκλοφόρησε στο Ιντερνετ ένα αρχείο με στοιχεία μισθοδοσίας 630.000 εργαζομένων, δηλαδή όλου του εργατικού δυναμικού της Αλβανίας. Αποδείχθηκε ότι πολλές εταιρείες δήλωναν πολύ χαμηλούς μισθούς, έτσι κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός. Η κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει επιθεωρητές της εφορίας σε εταιρείες του κλάδου των ΜΜΕ.

Το «ερώτημα» είναι γιατί ο Ράμα άρχισε την πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας από τα μέσα ενημέρωσης που τον επικρίνουν. Φυσικά, αρνείται τον ψόγο και ισχυρίζεται ότι έπραξε το καθήκον του τιμώντας τον ρόλο του Τύπου. Ωστόσο καμία κρατική υπηρεσία δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Οι κυρώσεις, σύμφωνα με τα media που εισέπραξαν τα χαράτσια, όπως λέει το ρεπορτάζ του ιστοτόπου, δεν είναι το μοναδικό εργαλείο φίμωσης των ενοχλητικών για τον Ράμα φωνών. Ο Ομιλος Hysenbelliu, στον οποίο ανήκει το News 24, η ιστοσελίδα Balkanweb και η εφημερίδα Panorama, έχει στοχοποιηθεί με αρκετά πρόστιμα κάθε είδους και διαμαρτύρεται καταγγέλλοντας «πολύπλευρη εκστρατεία εναντίον του». Δηλώνει ότι η συνολική «καμπάνα» αγγίζει το αστρονομικό ποσόν των 17 εκατ. ευρώ και ότι εκπορεύεται από το πρωθυπουργικό γραφείο: «Ο Ράμα θέλει να μας κλείσει».

Ο 58χρονος Ράμα, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, κυβερνά από το 2013. Σύμφωνα με έρευνες ευρωπαϊκών οργανισμών, η Αλβανία είναι η βαλκανική χώρα που έχει το υψηλότερο ποσοστό διαφθοράς στη διοίκηση, με τους μισούς Αλβανούς να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους διά της παραδοσιακής μεθόδου του «λαδώματος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...