524
Ιταλοί διασώστες ψάχνουν για επιζώντες στα ερείπια κτιρίου στο Δυρράχιο | REUTERS

Αλβανία: Στους 40 οι νεκροί από τον σεισμό – Δύο άτομα ζωντανά απεγκλώβισε η ΕΜΑΚ

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2019, 08:48
Ιταλοί διασώστες ψάχνουν για επιζώντες στα ερείπια κτιρίου στο Δυρράχιο
|REUTERS

Αλβανία: Στους 40 οι νεκροί από τον σεισμό – Δύο άτομα ζωντανά απεγκλώβισε η ΕΜΑΚ

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2019, 08:48

Στους 40 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό 6,4 βαθμών Ρίχτερ στην Αλβανία. Ανάμεσά τους, υπάρχουν και πέντε παιδιά από 3 έως 15 ετών.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης βρέθηκαν νεκρά τρία μέλη μιας οικογένειας: ένα ζευγάρι και η κόρη τους, όμως υπάρχουν ακόμα, τουλάχιστον 47 αγνοούμενοι και όλοι φοβούνται ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών.

Οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 700. Τα σωστικά συνεργεία από 14 χώρες της Ευρώπης (και από την Ελλάδα με δύο ομάδες της ΕΜΑΚ) συνεχίζουν τις προσπάθειες για να βρουν ανθρώπους κάτω από τα χαλάσματα.

Στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των ερευνών, οι άνδρες της ΕΜΑΚ απεγκλώβισαν έξι άτομα στην κωμόπολη Θουμάνε, από τα οποία τα δύο ήταν ζωντανά. Εκεί, σκοτώθηκαν 23 άτομα.

Ανακοίνωση της Πυροσβεστικής για τις επιχειρήσεις διάσωσης

Με ανακοίνωσή της, η Πυροσβεστική έδωσε μια πλήρη καταγραφή του έργου της ΕΜΑΚ στην Αλβανία, τονίζοντας πως συνεχίζει τις προσπάθειες για απεγκλωβισμό κατοίκων.

«Η Ελληνική Αποστολή, από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 26 Νοεμβρίου 2019, που έφτασε στην γειτονική χώρα, ξεκίνησε τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Συγκεκριμένα, η ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ που επιχειρεί στην πόλη Thumane, περίπου 15 χλμ βορειοδυτικά της πόλης των Τυράννων, το απόγευμα της Τρίτης απεγκλώβισε ζωντανή μια γυναίκα 45 ετών καθώς και το βράδυ της ίδιας ημέρας μια γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της.

Η ομάδα της 5ης ΕΜΑΚ που επιχείρησε στο Δυρράχιο, την Τρίτη απεγκλώβισε ζωντανό έναν άνδρα 24 ετών. Η Ελληνική Αποστολή, την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019 απεγκλώβισε δύο ζωντανά άτομα και ανέσυρε ένα άτομο χωρίς τις αισθήσεις του.

Εκατοντάδες άστεγοι μένουν σε σκηνές στο Δυρράχιο

Το πρωί της Τετάρτης 27 Νοεμβρίου 2019, η ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ ανέσυρε χωρίς τις αισθήσεις του έναν άνδρα και από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας οι δύο Ελληνικές ομάδες της 1ης και 5ης ΕΜΑΚ, επιχειρούν μαζί στην πόλη Thumane. Το μεσημέρι ανέσυραν έναν άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του και το απόγευμα ακόμη έναν άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του. Η Ελληνική Αποστολή την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019 απεγκλώβισε τρία άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους.

Η Ελληνική αποστολή μέχρι στιγμής, συνολικά, έχει απεγκλωβίσει δύο ζωντανά άτομα και έχει ανασύρει τέσσερα νεκρά άτομα. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Ισχυροί μετασεισμοί

Οι μετασεισμοί είναι συνεχείς και ισχυροί. Συνολικά, έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 300. Χθες μόνο, στη διάρκεια της νύχτας, έγιναν τρεις μετασεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ. Αρχικά λίγο μετά τα μεσάνυχτα σημειώθηκε ο πρώτος, μεγέθους 4,3 Ρίχτερ και λίγο πριν τη 1 τα ξημερώματα, ακολούθησαν άλλοι δύο με διαφορά ενός λεπτού και μεγέθους 4,4 και 4,5 Ρίχτερ. Νωρίτερα, το απόγευμα, είχε σημειωθεί άλλος ένας, ακόμη μεγαλύτερος, μεγέθους 5 Ρίχτερ.

Το έδαφος στο Δυρράχιο ανυψώθηκε κατά 8,4 εκατοστά

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο σεισμός είχε ως αποτέλεσμα να ανυψωθεί το έδαφος στο Δυρράχιο κατά 8,4 εκατοστά. Σε ανάρτηση στο Facebook, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το πρώτο διαφορικό συμβολογράφημα του χθεσινού σεισμού Μ6.4 στο Δυρράχιο, χρησιμοποιώντας δεδομένα του δορυφόρου Sentinel-1 (ascending orbit), από μελέτη των ερευνητών Β.Τσιρώνη (ΕΚΠΑ) και Α.Γκανά (ΕΑΑ). Διακρίνονται 3 κροσσοί με διεύθυνση ΒΒΔ-ΝΝΑ όπως και το σεισμικό ρήγμα. Παρατηρείται ανύψωση του εδάφους έως και 8,4 cm στο Hamallaj (15κμ ΒΑ του Δυρραχίου)».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...