1176
Η περίτεχνη πρόσοψη του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου όπως θα είναι όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του | heneghan peng architects

Αίγυπτος: Ενα μουσείο φαραωνικό, όνομα και πράγμα

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2019, 09:20
Η περίτεχνη πρόσοψη του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου όπως θα είναι όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του
|heneghan peng architects

Αίγυπτος: Ενα μουσείο φαραωνικό, όνομα και πράγμα

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2019, 09:20

Ενα κολοσσιαίο άγαλμα του Ραμσή Β’, βάρους 83 τόνων, με το αριστερό του πόδι τεντωμένο μπροστά και τις γροθιές σφιγμένες σε κατάσταση ετοιμότητας, είναι ήδη τοποθετημένο στο τεράστιο σκιασμένο αίθριο του νέου Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου, ενώ γύρω του συνεχίζονται οι οικοδομικές εργασίες.

Καλωσορίζοντας τους δημοσιογράφους, που επισκέφθηκαν πρόσφατα το κτίριο, το προσωπικό τούς διαβεβαίωσε ότι το αρχαίο γλυπτό, που έφτασε πέρσι στο μουσείο συνοδευόμενο από 11 ιππείς με στρατιωτικές στολές υπό τους ήχους του αιγυπτιακού εθνικού ύμνου, δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο από τα συνεχιζόμενα οικοδομικά έργα.

Το τεράστιο άγαλμα του Ραμσή Β’ μεταφέρθηκε στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο με τη συνοδεία ιππέων (photo: Youtube)

Αν οι υποσχέσεις για την επικείμενη ολοκλήρωση του μουσείου με την πανοραμική θέα στις Μεγάλες Πυραμίδες της Γκίζας, είναι αληθινές, από το 2020 το άγαλμα του τρίτου Φαραώ της 19ης δυναστείας της Αιγύπτου (στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστός και ως Οσυμανδύας από την παραφθορά του επίσημου βασιλικού τίτλου του Ραμσή, Ούσερ-μαατ-ρε Σέτεφ-εν-ρε), θα υποδέχεται τους επισκέπτες καθώς θα μπαίνουν στο Μουσείο των 500.000 τ.μ.

Με ύψος πάνω από εννέα μέτρα, το άγαλμα φτάνει σχεδόν στη θολωτή οροφή του τσιμεντένιου οικοδομήματος, το οποίο αναμένεται να φιλοξενήσει 100.000 αντικείμενα από διάφορες εποχές της πλούσιας αιγυπτιακής ιστορίας, πολλά από τα οποία θα εκτεθούν για πρώτη φορά, καθώς επίσης έναν 3D κινηματογράφο 250 θέσεων και ένα παιδικό μουσείο.

Πότε θα γίνουν τα εγκαίνια;

Τα εγκαίνια του μουσείου, που κόστισε 1 δισ. δολάρια και τον σχεδιασμό του έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Heneghan Peng Architects με έδρα το Δουβλίνο, έχουν καθυστερήσει εξαιτίας της αραβικής Ανοιξης και της επανάστασης του 2011, αφού αρχικά είχε προγραμματιστεί να ανοίξει το 2015, μια δεκαετία μετά την έναρξη της κατασκευής.

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο κατά τη διάρκεια της κατασκευής του (photo: Wikipedia)

Οταν οι εργάτες μπήκαν το αίθριο για την ολοκλήρωση των εργασιών στα περίπλοκα πλαίσια του πλέγματος, που αποτελεί το μπροστινό τμήμα του κτιρίου, οι υπεύθυνοι του έργου δήλωσαν ότι το project είχε σχεδόν ολοκληρωθεί. Και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι το μουσείο θα εγκαινιαστεί επίσημα το 2020.

«Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο είναι ένα δώρο από την Αίγυπτο σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων Καλέντ-ελ-Ενάνι, παραφράζοντας το σύνθημα που είχε χρησιμοποιηθεί το 2015 για το άνοιγμα της δεύτερης διώρυγας του Σουέζ. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι το έργο θα αναζωογονήσει την οικονομία της Αιγύπτου ενώ και άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ελπίζουν πως το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο θα προσελκύει πέντε εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, συμβάλλοντας έτσι στην τόνωση του τουρισμού και, κατ’επέκταση, στην οικονομία της χώρας.

Το εργαστήριο για τη συντήρηση των αρχαιολογικών εκθεμάτων βρίσκεται πλάι στο νέο μουσείο (photo: Wikimedia.Commons)

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, το σκυρόδεμα που χρησιμοποιήθηκε στην συγκεκριμένη κατασκευή σχεδιάστηκε ειδικά για να αντέχει στις προκλήσεις των θερμοκρασιών της ερήμου. Ετσι η θερμοκρασία στην οροφή του κτιρίου μπορεί εύκολα να φτάσει τους 70 βαθμούς Κελσίου, στο εσωτερικό, όμως, με τα πολύτιμα εκθέματα διατηρείται σταθερά στους 23 βαθμούς.

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM) ή και Μουσείο της Γκίζας, όπως λέγεται επίσης,  θα αντικαταστήσει το παγκοσμίου φήμης Αιγυπτιακό Μουσείο. Το παλιό μουσείο, που αποκαλείται και Μουσείο του Καΐρου, χτίστηκε στο κέντρο της πόλης το 1901 και σήμερα φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή φαραωνικών αρχαιοτήτων στον κόσμο, μεταξύ άλλων και την περίφημη χρυσή νεκρική μάσκα του Τουταγχαμών.

Στο νέο μουσείο μια ολόκληρη πτέρυγα με επιφάνεια 7.000 τμ θα είναι αφιερωμένη στον νεαρό βασιλιά που πέθανε σε ηλικία 18 ετών. Εκεί θα εκτίθενται 5.400 αντικείμενα, που βρέθηκαν στον τάφο του, ο οποίος ανακαλύφθηκε από τον βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ το 1922, και ήταν ο μοναδικός ασύλητος βασιλικός τάφος στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στο Λούξορ. Τα εκθέματα παρουσιάζονται για πρώτη φορά όλα μαζί ανάμεσά τους δε συμπεριλαμβάνονται τρεις σαρκοφάγοι και η νεκρική μάσκα.

Η χρυσή νεκρική μάσκα του Τουταγχαμών (photo: Wikipedia)

Μια μεγάλη επιχρυσωμένη σαρκοφάγος μετακινήθηκε από τον τάφο του Τουταγχαμών τον Ιούλιο, για πρώτη φορά από την ανακάλυψή του, και μεταφέρθηκε στο εργαστήριο του Μεγάλου Μουσείου του Καΐρου για ζωτικής σημασίας εργασίες αποκατάστασης πριν από την έκθεσή της στο μουσείο.

«Ήταν μια πολύ λεπτή εργασία, καθώς η σαρκοφάγος είναι πολύ εύθραυστη», δήλωσε ο Ελ-Ενάνι, στους δημοσιογράφους, μπροστά από το αρχαίο εύρημα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο εργαστήριο συντήρησης που βρίσκεται πλάι στο μουσείο. «Πιστεύουμε ότι θα χρειαστούν οκτώ ή εννέα μήνες μέχρι να βρεθεί σε αρκετά καλή κατάσταση ώστε να εκτεθεί στο κοινό το 2020», είπε.

Μπορεί να λύσει προβλήματα το νέο μουσείο;

Δεν εντυπωσιάστηκαν, όμως, όλοι εξίσου από τις νέες μεγάλες υποσχέσεις του μουσείου. «Είναι ένα ματαιόδοξο έργο από το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ», δήλωσε η αιγύπτια αρχαιολόγος Μόνικα Χάνα, αναφερόμενη στον πρώην πρόεδρο, ο οποίος το 2011 μετά από τη λαϊκή εξέγερση αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να παραδώσει την εξουσία στο Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων, «Αλλά το έχουμε κληρονομήσει, οπότε τώρα πρέπει να ζήσουμε μαζί του».

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο έχει απρόσκοπτη θέα στις Πυραμίδες (photo: heneghan peng architects)

Σύμφωνα με το σχέδιο Cairo 2050, το οποίο ξεκίνησε τέσσερα χρόνια πριν από την ανατροπή του αιγύπτιου προέδρου, ο Χόσνι Μουμπάρακ είχε οραματιστεί να κατασκευάσει μια μεγάλη λεωφόρο με σειρές δέντρων που θα συνέδεε το κέντρο του Καΐρου με τις πυραμίδες και τα τουριστικά αξιοθέατα συμπεριλαμβανομένου του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου, πράγμα που όμως απαιτούσε να εκτοπιστούν 7.000 πολίτες.

«Οι τουρίστες θα έρθουν αν τους προσφέρουμε μια διαφορετική εμπειρία – έχουμε το υψηλότερο ποσοστό τουριστών που δεν ξανάρχονται. Για να το αλλάξουμε χρειάζεται να μειωθεί η παρενόχληση, χρειάζονται κόσμιες δημόσιες συγκοινωνίες και καθαρά μπάνια», δήλωσε η Χάνα. Το 2018, οι τουρίστες που επισκέφθηκαν την Αίγυπτο ανήλθαν σε 11,3 εκατ., ενώ το 2010, πριν από την επανάσταση, ήταν 15 εκατ.

Οι αξιωματούχοι εξακολουθούν, πάντως, να ελπίζουν ότι το νέο μουσείο θα «χρυσώσει» τα σοβαρά προβλήματα της Αιγύπτου, όπως η βόμβα σε αυτοκίνητο στις 5 Αυγούστου που σκότωσε τουλάχιστον 20 ανθρώπους έξω από το νοσοκομείο του Καΐρου, και η βόμβα που τραυμάτισε 17 άτομα όταν χτύπησε ένα τουριστικό λεωφορείο κοντά στον χώρο του μουσείου τον Μάιο.

Εργασίες αποκατάστασης της χρυσής σαρκοφάγου του Τουταγχαμών Πηγή: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Η British Airways προκάλεσε την οργή των υπουργών της Αιγύπτου τον Ιούλιο, όταν ανέστειλε τις πτήσεις της στο Κάιρο για μια εβδομάδα, επικαλούμενη αόριστες ανησυχίες για την ασφάλεια. Ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου αποφάσισε επίσης να επιβάλει τέλος υπηρεσίας ύψους 25 δολαρίων σε όλους τους επιβάτες, που αναχωρούν από το αεροδρόμιο του Καΐρου, αρχής γενομένης τον Νοέμβριο του 2019, πέραν της χρέωσης ύψους 25 δολαρίων, που επιβλήθηκε το 2014.

Ωστόσο, οι αιγύπτιοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι ο θόρυβος, που θα προκαλέσουν τα εγκαίνια του μουσείου, θα προσελκύσει πολλούς επισκέπτες. «Θα είναι μια εκδήλωση, που θα σας μείνει αξέχαστη για το υπόλοιπο της ζωής σας», υποσχέθηκε στους δημοσιογράφους ο Μοσταφά Ουαζίρι, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων. Λέτε;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...