287
Ψηφιδωτό από την Αλικαρνασσό: η ελληνική επιγραφή του προσδιορίζει επακριβώς την ευτυχία - το μάτι θα το χαίρεται στο νέο συγκρότημα του Βρετανικού Μουσείου | The Βritish Museum

Βρετανικό Μουσείο: βγαίνουν οι θησαυροί από τα μπαούλα και πάνε σε νέο κτίριο

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2019, 20:25
Ψηφιδωτό από την Αλικαρνασσό: η ελληνική επιγραφή του προσδιορίζει επακριβώς την ευτυχία - το μάτι θα το χαίρεται στο νέο συγκρότημα του Βρετανικού Μουσείου
|The Βritish Museum

Βρετανικό Μουσείο: βγαίνουν οι θησαυροί από τα μπαούλα και πάνε σε νέο κτίριο

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2019, 20:25

Αρχαιολόγοι, κάθε είδους ερευνητές και ο κάθε ντόπιος ή τουρίστας θα έχουν την ευκαιρία να δουν πρώτη φορά από κοντά τα αρχαία αντικείμενα που τώρα διατηρούνται στις αποθήκες του Βρετανικού Μουσείου, στη σκιά, μακριά από τον θαυμασμό του βλέμματος των ανθρώπων. Ολοι αυτοί οι αρχαιολογικοί θησαυροί -γλυπτά, ψηφιδωτά και άλλα αντικείμενα- είναι καλλιτεχνήματα παγκοσμίου φήμης και, φυσικά, ατίμητα.

Η συλλογή Αρχαιολογικών Ερευνών του Βρετανικού Μουσείου, που είναι γνωστή ως BM Arc, θα φιλοξενηθεί κοντά στην πόλη Ρέντινγκ, σε τρία συνδεδεμένα μεταξύ τους  οικοδομήματα. Το όλο πλέγμα των εγκαταστάσεων θα διαθέτει σύγχρονους χώρους 15.628 τ.μ. και θα αρχίσει να λειτουργεί το 2023. Η έκταση που θα καταλαμβάνει θα επιτρέψει την έκθεση μεγάλων συλλογών, κάτι που θα έχει και εκπαιδευτικό αποτέλεσμα.

Το ξίφος του Kirkburn (300-200 π.Χ.): ο επισκέπτης του νέου χώρου του Βρετανικού Μουσείου θα δει τον οπλισμό του νεαρού πολεμιστή το οποίο ως κτέρισμα βρέθηκε στον τάφο του – είναι ένα αυθεντικό βρετανικό έκθεμα, από την περιοχή του Γιορκσάιρ (Wikipedia)

Το Βρετανικό Μουσείο διαθέτει συλλογές με οκτώ εκατομμύρια τεμάχια, αλλά μόνο 80.000 από αυτά εμφανίζονται στις προθήκες του στο κτίριο του κεντρικού Λονδίνου. Τα υπόλοιπα είναι αποθηκευμένα είτε στο ίδιο το μουσείο, είτε άλλα δημόσια κτίρια. Οι Times έγραψαν ότι το κράτος πωλεί ένα από αυτά, το Blythe House, στο οποίο από τη δεκαετία του ’70 φιλοξενούνται εκατομμύρια αντικείμενα προερχόμενα από το Βρετανικό Μουσείο. Τα 50 εκατ. λίρες που θα εισπραχθούν θα χρηματοδοτήσουν το νέο συγκρότημα, μαζί με κεφάλαια από δωρεές.

Μεταξύ των αντικειμένων που αναμένεται να μετακινηθούν στο νέο συγκρότημα είναι ένα άγαλμα της ινδουιστικής θεότητας Γκανέσα, το μωσαϊκό με την ελληνική επιγραφή από την Αλικαρνασσό και ένα ρωμαϊκό γλυπτό με το σύμπλεγμα φαύνου και νύμφης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...