261
Η Λίνα Μενδώνη με τον πρώην υφυπουργό Πολιτισμού του Αφγανιστάν Ομάρ Σουλτάν | ΥΠΠΟΑ

Αγωνία για τον θησαυρό της Βακτριανής

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2021, 22:16
Η Λίνα Μενδώνη με τον πρώην υφυπουργό Πολιτισμού του Αφγανιστάν Ομάρ Σουλτάν
|ΥΠΠΟΑ

Αγωνία για τον θησαυρό της Βακτριανής

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2021, 22:16

Την οδύνη και την αγωνία του για την κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν, καθώς η δράση των Ταλιμπάν έχει αποδειχθεί καταστροφική για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της χώρας, εξέφρασε στην ομόλογό του Λίνα Μενδώνη ο επί δεκαετία υφυπουργός Πολιτισμού του Αφγανιστάν, Ομάρ Σουλτάν.

Ο κ. Σουλτάν, ο οποίος μιλάει και  ελληνικά, έχει σπουδάσει Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ως μαθητής του Μανώλη Ανδρόνικου.  Στην ελληνίδα υπουργό εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συνεισφορά της Ελλάδος και του υπουργείου Πολιτισμού στην ανασυγκρότηση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Καμπούλ. Η χώρα μας συνεισέφερε 750.000 ευρώ για την αποκατάσταση του μουσείου, ενώ το 2002 αρχαιολόγοι του ΥΠΠΟΑ το είχαν επισκεφθεί και είχαν συμβάλει στις αναγκαίες μελέτες συντήρησης και έκθεσης των πολύτιμων συλλογών του.

Συντηρητής τέχνης εξετάζει την Βακτριανή Αφροδίτη, ένα χρυσό μενταγιόν από τον θησαυρό του Αφγανιστάν, του οποίου η ύπαρξη απειλείται από τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με τον Ομάρ Σουλτάν / Francois Durand/Getty Images

«Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε για τα χιλιάδες αντικείμενα του μουσείου, αλλά ούτε και για τον θησαυρό της Βακτριανής που είχε φέρει στο φως ο έλληνας αρχαιολόγος Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης», είπε ο κ. Σουλτάν. Δεδομένου ότι τα χιλιάδες ευρήματα της Βακτριανής έχουν ταξιδέψει σε πολλές χώρες και έχουν εκτεθεί στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, είναι όλα καταγεγραμμένα και η πώλησή τους καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη. Όχι όμως και η καταστροφή τους.

Η Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε τον κ. Σουλτάν ότι γίνονται κινήσεις εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ προς την UNESCO και την ΕΕ, επισημαίνοντας εμφατικά τον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχει πλέον το αφγανικό πολιτιστικό απόθεμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...