440
Το χέλι μπορεί να μοιάζει και με ψάρι και με φίδι, όμως τελικά οι επιστήμονες το κατατάσσουν στα ψάρια | Shutterstock

Αγνωστο μέχρι σήμερα χέλι παράγει ρεύμα-σοκ 860 βολτς!

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2019, 14:40
Το χέλι μπορεί να μοιάζει και με ψάρι και με φίδι, όμως τελικά οι επιστήμονες το κατατάσσουν στα ψάρια
|Shutterstock

Αγνωστο μέχρι σήμερα χέλι παράγει ρεύμα-σοκ 860 βολτς!

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2019, 14:40

«Κάρβουνο» θα μπορούσε να κάνει ό,τι το απειλήσει ένα χέλι που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη Νότιο Αμερική, καθώς έχει τη δύναμη να παράγει ρεύμα τάσης 860 βολτς, τη μεγαλύτερη από κάθε άλλο γνωστό ζώο στον πλανήτη μας. Ωστόσο, παρά την υψηλή τάση του ρεύματος, η έντασή του είναι χαμηλή (περίπου ένα αμπέρ) και έτσι δεν είναι επικίνδυνο για έναν υγιή άνθρωπο. Αν κάποιος όμως έχει βηματοδότη, ίσως κινδυνέψει η ζωή του.

Το χέλι μπορεί να έμοιαζε πολύ με άλλα του είδους του, όμως η ανάλυση του γενετικού του υλικού (DNA) έδειξε ότι είναι ένα νέο και άγνωστο μέλος της συνομοταξίας του. Και δεν ήταν μόνο ένα, αλλά δύο αυτά που τελικά ανακάλυψαν πρόσφατα οι επιστήμονες, οι οποίοι με ενθουσιασμό τα «καλωσόρισαν» στον παγκόσμιο άτλαντα της βιοποικιλότητας. Σήμερα δηλαδή υπάρχουν συνολικά τρία ήδη χελιών.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το το ρεύμα που παράγει είναι ικανό να «τινάξει» οτιδήποτε το πλησιάσει. Από το σώμα του βγαίνει τάση 860 βολτς και αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες το ονόμασαν Electrophorus voltai. Το χέλι αποτελεί πλέον την ισχυρότερη «γεννήτρια» βιοηλεκτρισμού στη Γη.

Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές από τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ, την Ελβετία και το Σουρινάμ, με επικεφαλής τον Νταβίντ ντε Σαντάνα του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν της Ουάσιγκτον,  οι οποίοι εξέτασαν 107 δείγματα ηλεκτροφόρων χελιών από την ευρύτερη περιοχή του Αμαζονίου, συνδυάζοντας γενετική, μορφολογική και οικολογική ανάλυση.

Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι τελικά υπάρχουν τρία είδη χελιών που παράγουν ηλεκτρισμό: τα E.electricus (στη βόρεια Αμαζονία, κυρίως σε Γουιάνα, Γαλλική Γουιάνα και Σουρινάμ), E.voltai (κυρίως στη Βραζιλία) και E.varii (στον κάτω Αμαζόνιο). Το τελευταίο παράγει ρεύμα τάσης 151 έως 572 βολτ, όπως αναφέρει το Nature Communications.

Τα ηλεκτροφόρα χέλια φθάνουν σε μήκος τα δυόμισι μέτρα και χρησιμοποιούν τον ηλεκτρισμό, τόσο για να κυνηγήσουν τη λεία τους, όσο και για άμυνα, καθώς επίσης για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και για να προσανατολισθούν.

Το πρώτο ηλεκτροφόρο χέλι είχε αναφερθεί το 1766, από τον διάσημο σουηδό επιστήμονα Κάρολο Λινναίο και έκτοτε είχε θεωρηθεί ότι υπήρχε μόνο ένα είδος, που ονομάστηκε Electrophorus electricus και το οποίο μπορεί να παράγει ρεύμα έως 650 βολτ.

«Eκτός από τα χέλια, περίπου 250 ηλεκτροφόρα είδη ψαριών ζουν στη Νότια Αμερική. Στην πραγματικότητα και τα ηλεκτροφόρα χέλια είναι ψάρια με μορφή χελιού», αναφέρει ο Guardian.

Διάφορες επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο μελετούν τα ηλεκτροφόρα χέλια και ψάρια, αναλύοντας τα ένζυμα που παράγονται από τα ηλεκτρικά όργανά τους, με στόχο να αξιοποιήσουν τις γνώσεις αυτές σε νευροεκφυλιστικές διαταραχές, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, ή για την ανάπτυξη νέου τύπου μπαταριών και αισθητήρων, που θα παράγουν το δικό τους ρεύμα και θα εμφυτεύονται στους ανθρώπους. Αλλωστε, τα ηλεκτρικά χέλια είχαν εμπνεύσει τη δημιουργία της πρώτης μπαταρίας το 1799.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...