663
Τα αποκαλυπτήρια του αεροσκάφους στην εκδήλωση της Northrop Grumman στην Καλιφόρνια, στις 2 Δεκεμβρίου | REUTERS/David Swanson

Αυτό είναι το νέο «αόρατο» βομβαρδιστικό των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2022, 11:40
Τα αποκαλυπτήρια του αεροσκάφους στην εκδήλωση της Northrop Grumman στην Καλιφόρνια, στις 2 Δεκεμβρίου
|REUTERS/David Swanson

Αυτό είναι το νέο «αόρατο» βομβαρδιστικό των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2022, 11:40

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση έκανε στην Καλιφόρνια το νέο υπερσύγχρονο πυρηνικό βομβαρδιστικό stealth των ΗΠΑ.

Το B-21 Raider, το οποίο αναμένεται να κοστίζει σχεδόν 750 εκατ. δολάρια, είναι το πρώτο νέο αμερικανικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος εδώ και 30 χρόνια.

Τα B-21 θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα αεροσκάφη B-1 και B-2, τα οποία πέταξαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Το εντυπωσιακό στην όψη αεροσκάφος, το οποίο μοιάζει με UFO, αποκαλύφθηκε την Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, στις εγκαταστάσεις της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στο Πάλμντεϊλ.

«Το B-21 Raider αλλάζει τα πάντα», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της κατασκευάστριας εταιρείας, Northrup Grumman, Κάθι Γουόρντεν.

Πολλά χαρακτηριστικά του αεροσκάφους θα παραμείνουν απόρρητα για ευνόητους λόγους. Το Β-21, μεταφέρει συμβατικά και πυρηνικά όπλα και μπορεί να πετάξει χιλιάδες χιλιόμετρα για να χτυπήσει στόχους βαθιά πίσω από τις εχθρικές γραμμές, αποφεύγοντας την ανίχνευση ακόμα και από τις πιο εξελιγμένες αεράμυνες.

Το αεροσκάφος μπορεί να πετά για περίπου 9.000 χλμ. πριν ανεφοδιαστεί και έχει ωφέλιμο φορτίο 15 τόνων.

Στα υπερσύγχρονα χαρακτηριστικά του συγκαταλέγονται προηγμένα υλικά στις επιστρώσεις, που κάνουν δυσκολότερο τον εντοπισμό του και νέες τεχνολογίες πρόωσης.

Το Β-21 μπορεί να παραπλανήσει τα εχθρικά ραντάρ μέσω του ελέγχου των ηλεκτρονικών του εκπομπών, όπως ανέφερε η Telegraph, και να εμφανιστεί ως «άλλο» αντικείμενο στις οθόνες τους.

«Ακόμα και τα πιο εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας θα δυσκολευθούν τρομερά να ανιχνεύσουν το B-21», σημείωσε ο Λόιντ Οστιν, υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ.

Μεταξύ των νέων δυνατοτήτων που προσφέρει το B-21 είναι το ενδεχόμενο μη επανδρωμένης πτήσης, με τους πιλότους να το πετούν εξ αποστάσεως από αμερικανικό έδαφος.

Η αμερικανική πολεμική αεροπορία δεν έχει αποκαλύψει πότε θα ενσωματώσει στις τάξεις της το νέο αεροπλάνο, αν και στρατιωτικοί αναλυτές αναμένουν ότι θα ξεκινήσει τις επιχειρήσεις το 2026 ή το 2027.

Το Β-21 είναι μέρος του νέου σχεδιασμού του αμερικανικού Πενταγώνου για τον εκσυγχρονισμό και των τριών σκελών των πυρηνικών του όπλων, που περιλαμβάνουν τους πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους και τις πυρηνικές κεφαλές που μεταφέρουν τα υποβρύχια, καθώς η αμυντική έμφαση των ΗΠΑ μετατοπίζεται από τις αντιτρομοκρατικές εκστρατείες των τελευταίων δεκαετιών σε πιθανή σύγκρουση με την Κίνα, η οποία εκσυγχρονίζει τις ένοπλες δυνάμεις της.

Το Πεκίνο σκοπεύει να αποκτήσει 1.500 πυρηνικά όπλα μέχρι το 2035 και η πρόοδός του στις υπερηχητικές εφαρμογές, τον κυβερνοπόλεμο, τις διαστημικές ικανότητες και άλλους τομείς «αποτελούν την πιο σημαντική και συστηματική πρόκληση για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και το ελεύθερο και ανοικτό διεθνές σύστημα», ανέφερε το Πεντάγωνο στην ετήσια έκθεσή του για την Κίνα.

«Χρειαζόμασταν ένα νέο βομβαρδιστικό για τον 21ο αιώνα το οποίο θα μας επέτρεπε να αντιμετωπίσουμε πολύ πιο περίπλοκες απειλές, όπως αυτές από την Κίνα και τη Ρωσία», δήλωσε η Ντέμπορα Λι Τζέιμς, που ήταν υπουργός αρμόδια για την πολεμική αεροπορία όταν ανακοινώθηκε το πρόγραμμα Raider το 2015. «Το B-21 είναι πιο βιώσιμο και μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις πολύ πιο δύσκολες απειλές».

Το Raider μπορεί να μοιάζει με το B-2, αλλά οι ομοιότητες σταματούν εκεί, είπε η Γουόρντεν.

«Ο τρόπος που λειτουργεί εσωτερικά είναι εξαιρετικά προηγμένος σε σύγκριση με το B-2, καθώς η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σε τεράστιο βαθμό σε ό,τι αφορά την υπολογιστική ικανότητα που μπορούμε πλέον να ενσωματώσουμε στο λογισμικό του B-21», ανέφερε, τονίζοντας ότι πρόκειται για το πιο «αόρατο» αεροσκάφος που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

«Θα το ακούσεις, αλλά δεν θα το δεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αυτή τη στιγμή, έξι Raider βρίσκονται σε παραγωγή. Η αμερικανική πολεμική αεροπορία σχεδιάζει να κατασκευάσει 100 τέτοια αεροσκάφη που μπορούν να αναπτύξουν είτε πυρηνικά όπλα είτε συμβατικές βόμβες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ή χωρίς πλήρωμα.

Τόσο η πολεμική αεροπορία όσο και η Northrop επισήμαναν επίσης τη σχετικά γρήγορη ανάπτυξη του Raider. Το αεροσκάφος πέρασε από την ανάθεση σύμβασης στην ολοκλήρωσή του μέσα σε επτά χρόνια. Αλλα προγράμματα μαχητικών αεροσκαφών και πλοίων χρειάστηκαν δεκαετίες.

Το Raider θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση το 2023. Χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία, η Northrop Grumman δοκιμάζει τις επιδόσεις του χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό του αντίγραφο.

Το ακριβές κόστος των βομβαρδιστικών είναι άγνωστο. Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία είχε παλιότερα ανακοινώσει το μέσο κόστος του κάθε αεροσκάφους στα 550 εκατ. δολάρια, το 2010 (περίπου 753 εκατ. δολάρια σήμερα) αλλά δεν είναι σαφές πόσα χρήματα θα ξοδέψει συνολικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...