717
Οι πρώτοι όμηροι-επιβάτες αποβιβάζονται | REUTERS/Stringer

Το θρίλερ με την αεροπειρατεία στην Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2016, 10:19
Οι πρώτοι όμηροι-επιβάτες αποβιβάζονται
|REUTERS/Stringer

Το θρίλερ με την αεροπειρατεία στην Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2016, 10:19

Eπειτα από επτά αγωνιώδεις ώρες η αεροπειρατεία του αεροσκάφους της Egypt Air έληξε αίσια. Ο Αιγύπτιος Σέιφ Ελντίν Μουστάφα, ο άνθρωπος δηλαδή που ευθύνεται για το θρίλερ που εκτυλίχθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας παραδόθηκε στις τρεις το μεσημέρι της Τρίτης στους αστυνομικούς, αφού προηγουμένως είχαν αποχωρήσει από το αεροπλάνο και οι τελευταίοι όμηροι.

Ολα ξεκίνησαν στις 8.20 το πρωί όταν το Airbus της Egypt Air, το οποίο εκτελούσε την εσωτερική πτήση MS-181 μεταξύ Αλεξάνδρειας και Καΐρου ενημέρωσε τις Αρχές για αεροπειρατεία. Το αεροπλάνο (μετέφερε 81 επιβάτες και επταμελές πλήρωμα – ανάμεσά τους και δύο Ελληνες) προσγειώθηκε με ασφάλεια στις 8.50 στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε το θρίλερ.

Αμέσως συστάθηκε ομάδα κρίσεως για την αντιμετώπιση της κατάστασης, που ξεκίνησαν την επικοινωνία με τον αεροπειρατή.

Λίγη ώρα αφότου προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, ο αεροπειρατής επέτρεψε σε γυναίκες και παιδιά να βγουν από το αεροσκάφος. Σταδιακά απελευθερώθηκαν και οι υπόλοιποι επιβάτες, εκτός από τέσσερις ξένους υπηκόους και το πλήρωμα.

aeropeiratri
Ο Αιγύπτιος Σέιφ Ελντίν Μουστάφα μέσα στο αεροπλάνο ζωσμένος με εκρηκτικά

Στο αεροδρόμιο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή, οι υπουργοί Αμυνας, Μεταφορών και Εξωτερικών της Κύπρου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ το αεροδρόμιο Λάρνακας είχε κλείσει και όλα τα αεροσκάφη που θα προσγειώνονταν στην πόλη, κατευθύνονταν στο αεροδρόμιο Πάφου.

2200
Ο άνδρας που εικονίζεται αχνά φέρεται να είναι ο αεροπειρατής τη στιγμή που έχει αποφασίσει να παραδοθεί

Η σύγχυση, όμως, φούντωσε τόσο με την ταυτότητα όσο και με τα κίνητρα του αεροπειρατή. Αραβόφωνα ΜΜΕ αναφέραν αρχικά ότι ο αεροπειρατής ήταν ο 59χρονος Αιγύπτιος Ιμπραήμ Σαμάχα, αλλά αργότερα το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου ανέφερε ότι πρόκειται για τον Σέιφ Ελντίν Μουστάφα.

piklotisio
Η στιγμή που ένας από τους τελευταίους ομήρους πηδάει από το πιλοτήριο

Αρχικά, είχε επικρατήσει το σενάριο των προσωπικών προβλημάτων του δράστη καθώς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο αεροπειρατής τα έκανε όλα για να έρθει σε επαφή με την κύπρια πρώην σύζυγό του, η οποία λέγεται Μαρίνα Παράσχου.

Ο αεροπειρατής είναι αξιωματικός του στρατού, ενώ η γυναίκα εντοπίστηκε και μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο και συγκεκριμένα στον πύργο ελέγχου από όπου μιλούσε με τον δράστη τηλεφωνικά.

Στη συνέχεια, νέες πληροφορίες ανέφεραν πως ο αεροπειρατής και η Μαρίνα Παράσχου, η οποία διαμένει στο χωριό Ορόκλινη, ήταν παντρεμένοι και έχουν τέσσερα παιδιά. Ο άντρας έμενε στην Κύπρο μέχρι το 1994, οπότε και πήραν διαζύγιο. Μάλιστα με τη Μαρίνα Παράσχου είχε αποκτήσει 5 παιδιά εκ των οποίων το ένα σκοτώθηκε πριν μερικά χρόνια σε δυστύχημα.  Εντούτοις, αργότερα μία ακόμα πληροφορία έκανε λόγο πως ο δράστης είχε ζητήσει να παραδοθεί στη γυναίκα μία τετρασέλιδη επιστολή γραμμένη στα αραβικά.

Ωστόσο, στο κείμενο ο δράστης δεν αναφερόταν στα ερωτικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, αλλά ζητούσε από τις αιγυπτιακές αρχές να αφήσουν ελεύθερες γυναίκες κρατούμενες των αιγυπτιακών φυλακών.

1528
Ελεύθεροι σκοπευτές είχαν περικυκλώσει το αεροδρόμιο της Λάρνακας

Ο δράστης, ο οποίος ανακρίνεται από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του, αναμένεται να δώσει τις απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα που έχουν προκύψει. Πάντως, οι Αρχές μιλούν για άτομο ασταθούς ψυχικής κατάστασης. Η φωτογραφία που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο και τον δείχνει μέσα στο αεροπλάνο ζωσμένο με εκρηκτικά αποδεικνύει πως, όντως, βρισκόταν σε πνευματική σύγχυση και ήταν έτοιμος για όλα.

Καθώς οι ώρες περνούσαν και ο αεροπειρατής δεν έδειχνε να κάμπτεται, οι αστυνομικές δυνάμεις ετοιμάζονταν για έφοδο, ενώ είχαν αποκλείσει την περιοχή. Στο σημείο είχαν προσέλθει για να συνδράμουν στην επιχείρηση και επτά αιγύπτιοι διαπραγματευτές.

Γύρω στις 14.23 οι τέσσερις τελευταίοι όμηροι αποχώρησαν από το αεροπλάνο – ένας εξ αυτών μάλιστα πήδηξε από το παράθυρο και στις 14.41, ο Μουσταφά παραδόθηκε και συνελήφθη από τις Αρχές. Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Φιλελεύθερος ο αεροπειρατής κατέβηκε τελευταίος από το αεροσκάφος και κατευθύνθηκε σε ένα μεγάλο υπόστεγο που βρίσκεται στο αεροδρόμιο.

 

Οχημα της κυπριακής αστυνομίας τον πλησίασε και τότε ο αεροπειρατής υψώνοντας ψηλά τα χέρια παραδόθηκε στους αστυνομικούς, αφού πέταξε από πάνω του κάποια αντικείμενα, τα οποία παραλήφθηκαν από τις τοπικές Αρχές και εξετάζονται. Στη συνέχεια, επιβιβάστηκε από άνδρες του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού σε όχημα απομακρύνοντάς τον από το σημείο.  Αμέσως μετά τη σύλληψή του ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης έδωσε συγχαρητήρια για την αίσια έκβαση της επιχείρησης.

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...