281
Ο πύγος ελέγχου στο αεροδρόμιου του Ζάβεντεμ στις Βρυξέλλες | REUTERS /Francois Lenoir

Αδειασαν οι ουρανοί στο Βέλγιο: Γενική απεργία καθήλωσε όλα τα αεροσκάφη

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2019, 13:48
Ο πύγος ελέγχου στο αεροδρόμιου του Ζάβεντεμ στις Βρυξέλλες
|REUTERS /Francois Lenoir

Αδειασαν οι ουρανοί στο Βέλγιο: Γενική απεργία καθήλωσε όλα τα αεροσκάφη

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2019, 13:48

Στην ακύρωση όλων των πτήσεων από και προς το Βέλγιο οδήγησε η γενική απεργία που έχει κηρυχθεί στη χώρα, με τη συμμετοχή και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Ηδη από την Τρίτη η Skeyes, η αρμόδια για τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας υπηρεσία στο βελγικό κράτος, είχε ανακοινώσει πως «δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία για το αν θα εργάζεται ικανός αριθμός υπαλλήλων, προκειμένου να καλύπτεται ένας περιορισμένος αριθμός κρίσιμων θέσεων». Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε «να μην επιτρέψει την εναέρια κυκλοφορία από τις 22:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδας) της Τρίτης 12 Φεβρουαρίου έως τις 22:00 της Τετάρτης 13 Φεβρουαρίου».

Η απεργία οργανώνεται από τρία συνδικάτα με αίτημα καλύτερους μισθούς

Οπως διευκρίνισε εκπρόσωπος της Skyeyes, δεν θα επιτρέπεται σε κανένα αεροπλάνο που βρίσκεται κάτω από τα 8.000 μέτρα (περιοχή αρμοδιότητάς της), να πετά πάνω από το Βέλγιο (σ.σ. αεροσκάφη που πετούν στον βελγικό εναέριο χώρο πάνω από τα 8.000 μέτρα ελέγχονται από άλλο κέντρο με έδρα το Μάαστριχτ).

Η Skeyes δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει πόσες πτήσεις και επιβάτες θα επηρεαστούν λόγω των ακυρώσεων, ο εκπρόσωπός της σημείωσε ωστόσο πως θα επιτρέπονται οι στρατιωτικές πτήσεις, καθώς και οι πτήσεις κυβερνητικών αεροσκαφών.

Το αεροδρόμιο Σαρλερουά, το δεύτερο μεγαλύτερο του Βελγίου, από όπου πετάει κυρίως η ιρλανδική εταιρεία Ryanair, είχε ανακοινώσει επίσης από την Τρίτη, ότι θα κλείσει.

Από την απεργία επηρεάστηκε ακόμα και η διεξαγωγή της Συνόδου των υπουργών Αμυνας των 29 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες (Τετάρτη και Πέμπτη), με κάποιους υπουργούς να μην προλαβαίνουν την έναρξη της Συνόδου.

Οι κινητοποιήσεις των τριών μεγάλων συνδικάτων στο Βέλγιο (FGTB, CSC και CGSLB ) καλύπτουν όλους τους τομείς, δημόσιο και ιδιωτικό, σε ολόκληρη τη χώρα. Βασικό αίτημα των συνδικάτων είναι η αύξηση των μισθών, των επιδομάτων και των συντάξεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...