523
Μικρός ο Τραμπ, μεγάλο το Δημοκρατικό Κόμμα (που έχει έμβλημά του τον όνο) στον σχεδιασμό του Axios. Ακόμη και οι άνθρωποι των χρηματιστηρίων προεξοφλούν τη νίκη του Μπάιντεν | Αxios

Η Wall Street προεξοφλεί ήττα και εγκαταλείπει τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2020, 15:01
Μικρός ο Τραμπ, μεγάλο το Δημοκρατικό Κόμμα (που έχει έμβλημά του τον όνο) στον σχεδιασμό του Axios. Ακόμη και οι άνθρωποι των χρηματιστηρίων προεξοφλούν τη νίκη του Μπάιντεν
|Αxios

Η Wall Street προεξοφλεί ήττα και εγκαταλείπει τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2020, 15:01

Ακόμη και εκείνοι που βγήκαν κερδισμένοι από την προεδρία Τραμπ βλέπουν τώρα ότι δεν υπάρχει περίπτωση επανεκλογής του και αλλάζουν στάση – προσαρμόζονται, μάλλον, στις νέες συνθήκες που μέλλεται να δημιουργηθούν με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Οι χρηματαγορές και ο επενδυτικός κόσμος των ΗΠΑ ετοιμάζονται να υποδεχθούν το «σάρωμα» του αμερικανικού πολιτικού σκηνικού από τους Δημοκρατικούς και σε όλα τα επίπεδα: και στον Λευκό Οίκο και στη Βουλή και στη Γερουσία.

Τα παραπάνω γράφει ο συντάκτης του Axios Markets Ντίον Ράμπουιν δίνοντας πληροφορίες από το χρηματιστηριακό παρασκήνιο, οι οποίες δείχνουν ότι ο αμερικανικός επενδυτικός κόσμος τείνει ευήκοα τα ώτα του στην κοινωνία, κάτι όχι σύνηθες ομολογουμένως.

Ασφαλώς η δυναμική των γεγονότων της κορονοϊκής περιόδου (πανδημία, ύφεση, κινηματικές εξάρσεις των μαύρων, κ.λπ.) έχουν παίξει τον ρόλο τους στη μεταστροφή, όπως και οι δημοσκοπήσεις, χωρίς αμφιβολία.

Η (κάθε) αγορά έχει τον τρόπο της να διαισθάνεται, να οσμίζεται, να μαντεύει και να… κερδίζει. Η Γουόλ Στριτ ποντάρισε στον Τραμπ, και μέχρι προσφάτως ακόμη, εν μέσω της ύφεσης. Η αλλαγή, λέει ο αναλυτής του Axios, δείχνει πόσο γρήγορα οι πολιτικοί και επιχειρηματικοί κόσμοι ευθυγραμμίστηκαν με την άποψη ότι ο Τραμπ είναι απίθανο να κερδίσει μια δεύτερη θητεία. Φυσικά, το γεγονός ότι η οικονομία φρέναρε μπροστά στον κορονοϊό δεν διέφυγε από την αντίληψη των χρηματαγορών.

Μιλούν τα γκάλοπ

Μία δημοσκόπηση της Citigroup, που έγινε σε βάση 140 διαχειριστών κεφαλαίων και κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, διαπίστωσε ότι το 62% αναμένει νίκη του Μπάιντεν, σε σύγκριση με το 70% υπέρ του Τραμπ που έβγαζε η ίδια έρευνα τον περασμένο Δεκέμβριο, προ υγειονομικής κρίσης δηλαδή. «Η συζήτηση για την επέλαση των Δημοκρατικών είναι πλέον κοινός τόπος μεταξύ των επενδυτών» λένε οι CEO των διαφόρων εταιρειών επενδυτικών συμβουλών.

Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού θα επηρεάσει κάθε πλευρά των χρηματοπιστωτικών αγορών: από τις τιμές των μετοχών των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, χημικών και υπηρεσιών υγείας, μέχρι τα συμβόλαια πετρελαίου, τις προοπτικές των επενδύσεων σε μετοχές, ακόμη και την ίδια αξία του δολαρίου.

«Προσπαθούμε να διευθετήσουμε το ζήτημα των υψηλότερων φόρων» λέει ο Στίβεν Γκάλαχερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Société Générale στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι η νίκη του Μπάιντεν φαίνεται τώρα «όλο και πιο σίγουρη».

Και έχουν κάθε λόγο οι χρηματιστές να ασχολούνται με το ζήτημα της φορολογίας, αφού από το 2016 η μειωμένη φορολογία επιχειρήσεων, την οποία εφήρμοσε η κυβέρνηση Τραμπ, διευκόλυνε τις αγορές μετοχών, μάλιστα δημιούργησε ρεκόρ επενδύσεων σε αξίες, και απέδωσε υψηλές πληρωμές μερισμάτων στους δικαιούχους. Ηταν καλή εποχή για τα χρηματιστήρια μέχρι την επέλαση του κορονοϊού.

Η φορολόγηση των κερδών από χρηματιστηριακές επενδύσεις, σε ιδιώτες και εταιρείες, δεν θα είναι μία απλή αλλαγή πολιτικής στην αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη του Τραμπ, αλλά η σημαντικότερη στροφή από εποχής Μπιλ Κλίντον. Το ζητούμενο για όλον αυτόν τον κόσμο των χρηματιστηρίων είναι η διατήρηση των αποδόσεων των μετοχών σε υψηλό επίπεδο, σε μία χρονική στιγμή που η λόγω πανδημίας επικρατούσα τάση παγκοσμίως ευνοεί το άνοιγμα της κάνουλας της ρευστότητας με χρήμα από τις κεντρικές τράπεζες και από τις κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων RealClearPolitics, το Nasdaq σημείωσε άνοδο 9% και ο δείκτης αναφοράς S&P 500 αυξήθηκε 4% από 1ης Ιουνίου, ενόσω οι αποδόσεις στοιχημάτων έχουν μετακινηθεί από spread 2 πόντων υπέρ του Τραμπ σε spread 20 πόντων υπέρ του Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...