528
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στην Ουάσινγκτον | REUTERS

Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ: Στους ιθαγενείς Αμερικανούς ανήκει η μισή Οκλαχόμα

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2020, 14:03
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στην Ουάσινγκτον
|REUTERS

Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ: Στους ιθαγενείς Αμερικανούς ανήκει η μισή Οκλαχόμα

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2020, 14:03

Η μισή έκταση της Οκλαχόμα ανήκει σε ιθαγενείς Αμερικανούς και τα πολιτειακά δικαστήρια δεν έχουν εκεί δικαιοδοσία, αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Η απόφαση ορόσημο πάρθηκε χθες με τους δικαστές να αποφασίζουν με ψήφους 5 υπέρ, 4 κατά, ότι το ανατολικό κομμάτι της πολιτείας, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της, της Τάλσα, πρέπει να αναγνωριστεί ως μέρος της περιουσίας των ιθαγενών.

Την υπόθεση έφερε στα δικαστήρια ο ιθαγενής Τζίμσι ΜακΓκιρτ, ο οποίος καταδικάστηκε το 1997 για τον βιασμό ενός τετράχρονου κοριτσιού.

Ο 71χρονος σήμερα ΜακΓκιρτ δεν αρνήθηκε ποτέ την ενοχή του, όμως ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να δικαστεί από πολιτειακό δικαστήριο ούτε να εκτίσει ποινή σε φυλακή που ανήκει στην Πολιτείας, και επικαλέστηκε την ιστορική διεκδίκηση της φυλής των Muscogee (Creek) στο έδαφος όπου συνέβη η επίθεση.

Ο δικηγόρος του είπε ότι μόνο οι ομοσπονδιακές αρχές θα έπρεπε να είχαν το δικαίωμα να του ασκήσουν δίωξη.

Η απόφαση της Πέμπτης, του ΜακΓκιρτ κατά της Οκλαχόμα θεωρείται ως μια από τις πιο ουσιώδεις υποθέσεις για τους ιθαγενείς Αμερικανούς ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες.

Οπως αναφέρει το BBC, η απόφαση σημαίνει ότι ορισμένα μέλη της φυλής που κρίνονται ένοχα σε πολιτειακά δικαστήρια για αδικήματα που διαπράχθηκαν στην εν λόγω γη μπορούν πλέον να αμφισβητήσουν τις καταδικαστικές αποφάσεις.

Μόνο οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς θα έχουν την εξουσία να διώκουν ποινικά ιθαγενείς Αμερικανούς που κατηγορούνται για εγκλήματα στην περιοχή.  Τα μέλη των φυλών που ζουν εντός των ορίων ενδέχεται επίσης να απαλλαχθούν από κρατικούς φόρους.

Περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους το 15% είναι ιθαγενείς, ζουν στη συγκεκριμένη γη, η οποία εκτείνεται σε τρία εκατομμύρια στρέμματα.

Ο συντηρητικός δικαστής Νιλ Γκόρσατς, που διορίστηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, συντάχθηκε με τους τέσσερις φιλελεύθερους δικαστές και ψήφισε υπέρ της παραχώρησης της γης. Αναφέρθηκε δε και στην βίαιη μετεγκατάσταση των ιθαγενών Αμερικανών του 19ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένου του Creek Nation, στην Οκλαχόμα.

Η υπόθεση ΜακΓκιρτ, μπορεί να εκδικαστεί εκ νέου σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Ο δικαστής Τζον Ρόμπερτς είχε αντίθετη άποψη και σχολίασε την απόφαση λέγοντας πως θα αποσταθεροποιήσει τα δικαστήρια της πολιτείας.

«Η ικανότητα της Πολιτείας  να διώκει σοβαρά εγκλήματα θα παρεμποδιστεί και θα μπορούσαν να απορριφθούν πάμπολλες προηγούμενες καταδίκες. Η απόφαση σήμερα δημιουργεί σημαντική αβεβαιότητα για τη συνεχιζόμενη εξουσία της Πολιτείας σε κάθε τομέα που αγγίζει τις υποθέσεις ιθαγενών, που κυμαίνονται από την καθημερινότητα και την φορολόγηση έως την οικογενειακή και περιβαλλοντική νομοθεσία».

Παράλληλα, έκθεση από τα αρχεία του περιοδικού «The Atlantic» του Oklahoma Department of Corrections διαπίστωσε ότι 1.887 ιθαγενείς Αμερικανοί ήταν στη φυλακή από τα τέλη του περασμένου έτους για αδικήματα που διαπράχθηκαν εντός των ορίων της φυλετικής επικράτειας.

Ωστόσο, λιγότερες από μία στις 10 από αυτές τις περιπτώσεις, αναμένεται να πληρούν τις προϋποθέσεις για μια νέα ομοσπονδιακή δίκη, σύμφωνα με την έρευνα.

Σε μια κοινή δήλωση, οι Πέντε Φυλές της Οκλαχόμα – Cherokee, Chickasaw, Choctaw, Seminole και Muscogee Nation, χαιρέτισαν την απόφαση ενώ δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές για να συμφωνήσουν κοινή δικαιοδοσία επί της γης.

«Τα έθνη και η Πολιτεία έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν ένα πλαίσιο κοινής δικαιοδοσίας που θα διαφυλάξει τα κυρίαρχα συμφέροντα και τα δικαιώματα της αυτοδιοίκησης, ενώ θα επιβεβαιώνει τις δικαιοδοτικές αρχές, διαδικασίες, νόμους και κανονισμούς που υποστηρίζουν τη δημόσια ασφάλεια, την οικονομία μας και τα δικαιώματα ιδιωτικής ιδιοκτησίας» ανέφερε η δήλωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...