247
Κινέζοι διανομείς φαγητού επί το έργον, στη Σαγκάη, μια βροχερή ημέρα του περασμένου Νοεμβρίου | REUTERS/Aly Song

70.000 σπουδαγμένοι Κινέζοι δουλεύουν στο «ντελίβερι»

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2022, 21:01
Κινέζοι διανομείς φαγητού επί το έργον, στη Σαγκάη, μια βροχερή ημέρα του περασμένου Νοεμβρίου
|REUTERS/Aly Song

70.000 σπουδαγμένοι Κινέζοι δουλεύουν στο «ντελίβερι»

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2022, 21:01

Στον κινεζικό ιστό κυκλοφορούν φήμες ότι περίπου 70.000 εγγράμματοι νέοι, απόφοιτοι πανεπιστημίων αλλά και κάτοχοι ακόμη και μεταπτυχιακών τίτλων, αναγκάζονται να εργάζονται σαν «ντελιβεράδες» φαγητού κατ’ οίκον. Το σούσουρο στα σόσιαλ μίντια έγινε τόσο μεγάλο, που τα κρατικά διαδικτυακά μέσα παρενέβησαν και διέψευσαν την ενοχλητική για το καθεστώς είδηση.

Ωστόσο, το Radio Free Asia πραγματοποίησε τη σχετική έρευνα διασταυρώνοντας στοιχεία και απεφάνθη ότι δεν αποκλείεται όσα λέγονται στο κυβερνοδιάστημα να είναι αληθινά στην πραγματική ζωή. Την κινεζική αγορά διανομής φαγητού ελέγχουν σε ποσοστό 90% δύο μεγάλες πλατφόρμες, η Meituan και Ele.me. Σε αυτές οφείλεται και η λύση του μίνι μυστηρίου.

Διότι αυτές οι εταιρείες υποχρέωσαν τους εργαζομένους τους, δηλαδή τους μοτοσικλετιστές διανομείς, να συμπληρώσουν έντυπα που τους ρωτούσαν αν είναι ικανοποιημένοι από τις συνθήκες εργασίας, αν έχουν επαγγελματικές φιλοδοξίες και αν κατέχουν πανεπιστημιακά πτυχία. Η Ele.me εξέτασε 9.896 υπαλλήλους μερικής απασχόλησης και η Meituan 118.000. Απεδείχθη ότι το 1% των εργαζομένων έχει μεταπτυχιακό.

Η κινεζική βιομηχανία διανομής τροφίμων απασχολεί 7 εκατομμύρια «ντελιβεράδες». Ετσι προκύπτει ότι το σύνολο των πανεπιστημιακώς καταρτισμένων «ντελιβεράδων» είναι 70.000 άτομα – μία μικρή πόλη επιστημόνων. Η εξήγηση που έδωσε για το φαινόμενο το Radio Free Asia αφορά την υψηλή ανεργία, ειδικά των νέων Κινέζων, η οποία κυμαίνεται στο 20%.

Και το «ντελίβερι» δεν είναι ο μοναδικός τομέας που προσελκύει εγγραμμάτους. Το ίδιο συμβαίνει και σε μία σειρά από άλλους κλάδους, τους οποίους άλλοτε σνομπάριζαν οι μορφωμένοι, έτσι στην Κίνα πλέον κυκλοφορούν σπουδαγμένοι ταξιτζήδες και στέκονται προσοχή με το χαμόγελο στα χείλη πεπαιδευμένα γκαρσόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...