1839
Ο Βύρων Νικολαΐδης στο γραφείο του, στο κέντρο της Αθήνας | Protagon

Το διεθνές success story ενός Ελληνα από την Πόλη

Ο Βύρων Νικολαΐδης στο γραφείο του, στο κέντρο της Αθήνας
|Protagon

Το διεθνές success story ενός Ελληνα από την Πόλη

Με «όπλο» την τεχνολογία, το πείσμα και με ομαδική, σκληρή δουλειά, ο Βύρων Νικολαΐδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της PeopleCert, κατάφερε να αναδείξει την εταιρεία σε έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο οργανισμούς διεξαγωγής εξετάσεων.

Εχοντας ως βάση της εταιρείας την Ελλάδα, διενεργεί εκατομμύρια εξετάσεις σε 216 χώρες και σε 25 γλώσσες, διαθέτει περισσότερα από 10.000 κέντρα εξετάσεων, συνεργάζεται με κρατικούς φορείς και έχει πιστοποιήσει στελέχη από εταιρείες και οργανισμούς που δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς για μια εταιρεία που ξεκίνησε στην Ελλάδα και έγινε παγκόσμια: NASA και CIA, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τράπεζες και εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας όπως η Deutsche Bank, η IBM, η Moody’s, η Lloyds Bank, η Hewlett-Packard, η JPMorgan, VISA, η NOKIA, η BP, η HSBC, η Microsoft, η Coca-Cola.

Η PeopleCert σήμερα συγκαταλέγεται στο 1% των πιο δυναμικών εταιρειών, μεταξύ 120.000 επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη. Πρόσφατα η εταιρεία και ο ιδρυτής της και διευθύνων σύμβουλος Βύρων Νικολαΐδης αναδείχθηκαν «Εθνικός Νικητής» και «Εntrepreneur of the Υear» στη Βρετανία για το 2019, στα πανευρωπαϊκά επιχειρηματικά βραβεία « European Business Awards» (EBA).

Τη διάκριση αυτή αναγνώρισε και η βρετανική πρεσβεία και γι’ αυτό σε ειδική εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του, ο Βύρων Νικολαΐδης βραβεύθηκε από τη βρετανίδα πρέσβη στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ για την επιτυχημένη πορεία με οδηγό τις αξίες -και- του βρετανικού επιχειρείιν.

Για τον κ. Νικολαΐδη το βραβείο αυτό είναι σημαντικό, αφού αποτελεί τη φυσική εξέλιξη μιας επαγγελματικής πορείας και μιας ζωής, που στο τέλος επέλεγε να κάνει αυτό που αγαπούσε. «Πραγματικά με χαροποίησε το γεγονός και την περίμενα τη διάκριση», λέει ο ίδιος μιλώντας στο Protagon.

Από την Πόλη… πολίτης του κόσμου

O Βύρων Νικολαΐδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι και αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα. Ετσι, σε ηλικία μόλις 21 ετών και με τουρκικό διαβατήριο, όπως όλοι οι ομογενείς από την Κωνσταντινούπολη, έφτασε στην Αθήνα ως οικονομικός μετανάστης.

Τους πρώτους μήνες τον φιλοξένησαν συγγενείς του. Το σπίτι βέβαια δεν είχε κρεβάτι, και έτσι κοιμόταν στο πάτωμα. «Εκανα αρκετές δουλειές, ό,τι έβρισκα. Μέσα σε μερικούς μήνες είχα μαζέψει χρήματα και είχα νοικιάσει το δικό μου σπίτι. Και εκεί, όμως, μέχρι να πάρω κρεβάτι, κοιμόμουν στο πάτωμα. Δεν είχα κανένα πρόβλημα», θυμάται…

Η καριέρα του ως επιχειρηματία ξεκίνησε με ένα πλυντήριο ρούχων, το οποίο μέσα σε μερικούς μήνες επεκτάθηκε και έγινε καθαριστήριο. «Αργότερα, το “μαγαζί” μπήκε στο πολυκατάστημα Μινιόν. Σύντομα είχα ανοίξει πέντε καθαριστήρια στην Αθήνα».

Θέα Λυκαβηττός και αντικατοπτρισμός Παρθενώνας. Ενα γραφείο «γεμάτο» Ελλάδα

Και ξαφνικά, το 1987, τον ανακάλυψαν ειδικοί που αναζητούσαν επιχειρηματίες-ταλέντα (head hunters) για λογαριασμό της εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων Merrill Lynch, η οποία ανήκει στη «Bank of America».

Επειτα από πολλές συνεντεύξεις, χρηματοοικονομικές αναλύσεις και επενδύσεις, έφθασε σε υψηλές θέσεις και βγήκε πρώτος μεταξύ 11.000 στελεχών από όλο τον κόσμο. Το 1992 άνοιξε τα φτερά του για να πετάξει αρκετά μακριά από την Ελλάδα.

«Ηθελα τότε να ασχοληθώ με τη ναυτιλία. Ετσι, βρέθηκα στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ για σχετικές σπουδές. Παράλληλα ξεκίνησα να συνεργάζομαι με έναν εφοπλιστή, συμπατριώτη μου από την Πόλη».

Ο ίδιος έβλεπε μία επαγγελματική καριέρα να εκτοξεύεται σαν βεγγαλικό σε έναστρο ουρανό. Ωστόσο, μέσα στη χαρά του για την επαγγελματική και οικονομική του επιτυχία, κατάφερε να μη χάσει το βασικό του συναίσθημα και τις αρχές που είχε από το σπίτι του.

«Τα χρήματα στη ναυτιλία τότε έρρεαν, όμως η μοναδική συζήτηση, όλη η καθημερινότητα εκινείτο γύρω από τα χρήματα. Δεν υπήρχε απόλαυση. Για τους ανθρώπους που ασχολούντο με τα καράβια ήταν αυτοσκοπός. Εγώ, παιδί εκπαιδευτικών, δεν ήταν στην κουλτούρα μου το αποκλειστικό κυνήγι του χρήματος. Είχα άλλες ανησυχίες και στόχο στη ζωή μου. Και είχα ήδη βγάλει πολλά λεφτά, πιο πολλά από όσα χρειαζόμουν, από όσα μπορώ να ξοδέψω, από όσα μου αναλογούν… γενικότερα μου αρέσουν τα απλά πράγματα και να ζω τη ζωή μου».

Και αφού επανήλθε στη δική του πραγματικότητα και συνειδητοποίησε τους αληθινούς στόχους του, έφυγε από τον χώρο της ναυτιλίας και επέστρεψε στην Αθήνα. Χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι αποκόπηκε από τον επιχειρηματικό κόσμο…

Το μέλλον μέσα από τα Future kids

Μάλιστα, ήταν και από τους λίγους Ελληνες της εποχής που διάβαζε καθημερινά ξένο Τύπο. Και στην αγαπημένη του εφημερίδα, τη Wall Street Journal, ήταν συνδρομητής. «Τη λέξη “Ελλάδα” την έβλεπα στην εφημερίδα δύο φορές τον χρόνο. Κανείς δεν ασχολούνταν με τη χώρα μας. Μέχρι που μία ημέρα είδα μία αγγελία, η οποία ήταν και αφορμή για να ξεκινήσω να αναπτύσσω την επιχείρηση που έχει εξελιχθεί και επεκταθεί σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ηταν η εταιρεία FutureKids, η οποία αναζητούσε master franchise για την Ελλάδα. Δηλαδή αντιπρόσωπο που θα αναπτύξει ένα δίκτυο καταστημάτων δικαιόχρησης, με βασική δραστηριότητα τα μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών σε μικρά παιδιά. Εκανε το πρώτο και τελευταίο ραντεβού στο Παρίσι, τον ενημέρωσαν ότι θα πρέπει να «σπάσει» την Ελλάδα σε διαμερίσματα και να αρχίσει να πουλάει την υπηρεσία. Τα πρώτα φροντιστήρια πληροφορικής άρχισαν να εξαπλώνονται με μεγάλη επιτυχία, καθώς ήταν κάτι ευχάριστο και κάλυπταν βασικές ανάγκες του παρόντος και του μέλλοντος.

«Πέντε χρόνια αργότερα και αφού είχαμε ήδη 150 εκπαιδευτικούς φορείς σε όλη την Ελλάδα, σε μία πανευρωπαϊκή συνάντηση με στελέχη της εταιρείας με ρωτά ένας Ιρλανδός: αφού τα παιδιά μαθαίνουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, γιατί δεν πιστοποιείς και τις γνώσεις τους; Τόσο απλά ξεκίνησε και η ενασχόλησή μου με την πιστοποίηση του ΕCDL την οποία και έφερα στην Ελλάδα», λέει ο κ. Νικολαΐδης. Σήμερα έχουν πιστοποιηθεί περισσότερα από 650.000 άτομα στη χώρα μας, δηλαδή ένας στους τρεις Ελληνες μεταξύ 20-35 ετών έχουν στα χέρια τους ECDL.

Το σύστημα των πιστοποιήσεων ειδικών γνώσεων για υπολογιστές είχε επιτύχει επιχειρηματικά. Και πάνω στη μεγάλη «άνθηση», η οικονομική κρίση άρχισε να εξελίσσεται στην Ελλάδα. Tο 2008 η εταιρεία βρέθηκε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Υπήρχαν δύο λύσεις, ή θα συρρικνωνόταν ή θα επιβίωνε αναζητώντας επενδυτική διέξοδο σε αγορές στο εξωτερικό. Αμεσα, πήρε τα δικαιώματα του ECDL και για άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, η Βραζιλία, η Κίνα και άνοιξε θυγατρικές.

«Εχοντας την εμπειρία από τη Merrill Lynch, μπορούσα μέχρι ενός σημείου να προβλέψω τον κίνδυνο και έτσι εγκαίρως άλλαξα το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας και τον προσανατολισμό της. Και με βάση μας πάντα στην Ελλάδα, αποφασίσαμε να επεκταθούμε σε νέες αγορές. Η στροφή προς τα έξω ήταν μία από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που έπρεπε να πάρω στη ζωή μου. Και αποδείχθηκε σωτήρια. Από το 2009 μέχρι και το 2015 είχαμε χάσει το 85% του τζίρου μας στην εγχώρια αγορά. Διότι σε μία εποχή που όλοι αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, προσλήψεις και διορισμοί δεν γίνονταν, η απόκτηση και η πιστοποίηση γνώσεων δεν ήταν προτεραιότητα. Σε αυτό το κλίμα, μία εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες πιστοποίησης προσώπων, εννοείται ότι δεν μπορεί να εξελιχθεί», σχολιάζει ο ίδιος.

Ωστόσο, ήταν μια υγιής εταιρεία, με μηδενικό δανεισμό. «Και ενώ οι τραπεζίτες με κυνηγούσαν για να μου δώσουν δάνειο όταν όλα ήταν καλά, μόλις είχαμε δυσκολίες, βρήκαμε όλες τις πόρτες κλειστές. Ετσι λειτουργούν οι τράπεζες. Σου προσφέρουν ομπρέλα όταν έχει ήλιο…».

Τότε ήταν που αποφάσισε ο Βύρων Νικολαΐδης να πατήσει «τέρμα γκάζι». Τα επόμενα τρία χρόνια που ακολούθησαν ήταν πολύ δύσκολα. Μέχρι τότε τα έσοδα της εταιρείας από το εξωτερικό ήταν μηδαμινά. Το 2014, περίπου 5 χρόνια μετά το σοκ του 2009, η PeopleCert επανήλθε στα μεγέθη της προ κρίσης εποχής, ωστόσο με μια κρίσιμη διαφορά: το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου –το 86%– πραγματοποιείτο πλέον στο εξωτερικό.

Ο χάρτης με τις χώρες που διεξάγονται εξετάσεις από την PeopleCert

Από το 98% τζίρο στην Ελλάδα και 2% στο εξωτερικό, σήμερα τα ποσοστά αυτά έχουν αντιστραφεί. «Με τις σωστές κινήσεις επεκταθήκαμε σε περισσότερες από 200 χώρες. Αυτό που μας βοήθησε ήταν η τεχνογνωσία και η ποιότητα στις διαδικασίες μας».

Γλωσσομάθεια uber alles

Ο επόμενος σταθμός για την εταιρεία είναι η είσοδός της στην παγκόσμια αγορά της γλωσσομάθειας, με τη νέα, βρετανικής προέλευσης πιστοποίηση LanguageCert. Για τη διεξαγωγή των εξετάσεων LanguageCert χρησιμοποιούνται καινοτόμες και ευέλικτες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί από τον Ομιλο PeopleCert και έχουν εφαρμογή σε υπολογιστές, κινητά και τάμπλετ.

Πρόσφατα μάλιστα, κέρδισε δύο μεγάλους διαγωνισμούς του βρετανικού δημοσίου (βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών) για την πιστοποίηση της αγγλικής γλώσσας στη Βρετανία και παγκοσμίως. Τι σημαίνει αυτό; Οτι αν κάποιος θέλει να πάει να σπουδάσει, να εργαστεί ή να διαμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Βρετανία, θα πρέπει να δώσει εξετάσεις στην PeopleCert – LanguageCert για να πιστοποιήσει τις γνώσεις του στην αγγλική γλώσσα.

Το συμβόλαιο με το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών καθιστά πλέον την εταιρεία βασικό παίκτη στην πιστοποιημένη γλωσσομάθεια παγκοσμίως, σε μια αγορά, που μέχρι σήμερα, κυριαρχούσαν παραδοσιακοί φορείς.

Ηγέτης με αρχές

«Ποιότητα, καινοτομία, πάθος και ακεραιότητα είναι οι βασικοί μας πυλώνες και έτσι καταφέρνουμε ως ομάδα όσα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα. Τίποτα όμως δεν ήταν τυχαίο. Πριν από 16 χρόνια κάναμε μία συνεργασία με την Grant Thornton και προσπαθήσαμε να προσδιορίσουμε τι είδους εταιρεία θέλουμε να είμαστε. Ο παγκόσμιος ηγέτης ή ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες. Το όραμα ήταν τελικά να είμαστε “Ο παγκόσμιος ηγέτης”».

Η δεύτερη αξία που είναι καινοτομία, δεν έχει να κάνει μόνο με το τεχνικό κομμάτι. Ναι, έχει περισσότερους από 70 επιστήμονες της Πληροφορικής που αναπτύσσουν νέες τεχνολογικές λύσεις. Καινοτομία όμως για τον κ. Νικολαΐδη σημαίνει ανοιχτό μυαλό. Να προσπαθείς να βελτιωθείς. «Η τεχνολογία είναι το μέσο για την καινοτομία» λέει χαρακτηριστικά.

Η τρίτη αξία είναι το πάθος. Οταν προσλαμβάνει ανθρώπους, θέλει να βλέπει τη «σπίθα» στα μάτια τους. Και ο τέταρτος πυλώνας έχει να κάνει με την εντιμότητα και την ακεραιότητα. «Είμαστε ακέραιοι, δεν θα παραπλανήσουμε ποτέ κανέναν, ούτε πελάτη, ούτε υπάλληλο, ούτε προμηθευτή. Κανέναν», λέει χαρακτηριστικά.

Η ψυχή της εταιρείας του όμως είναι οι άνθρωποί της. «Αναζητώ τους καλύτερους συνεργάτες και φροντίζω να είναι ικανοποιημένοι για να παράγουν το μέγιστο. Δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό για μία επιχείρηση. Τα τεχνητά προσόντα τα αποκτάς. Αν είναι ο άλλος έξυπνος, έχει ενέργεια, πάθος και είναι ακέραιος χαρακτήρας, μπορείς να κάνεις τα πάντα μαζί του».

Θεσμικός παίκτης στην Ευρώπη

Εκτός από τη βασική του επιχειρηματική δραστηριότητα,  ο Βύρων Νικολαΐδης είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Επαγγελματιών Πληροφορικής, κάτω από την ομπρέλα της οποίας βρίσκονται 33 χώρες μέλη. Τη χώρα μας εκπροσωπεί το Ελληνικό Δίκτυο Επαγγελματιών Πληροφορικής (Hepis). Η ομοσπονδία έχει μισό εκατομμύριο μέλη και ένα Διοικητικό Συμβούλιο οκτώ ατόμων στο οποίο είναι πρόεδρος.

O κ. Νικολαΐδης μπορεί να βλέπει σε πραγματικό χρόνο όλους όσους δίνουν εξετάσεις σε 200 χώρες του κόσμου. «Αυτή τη στιγμή βλέπω 918 υποψηφίους που δίνουν εξετάσεις σε 52 χώρες», μας λέει

Την επόμενη 20ετία ο κ. Νικολαΐδης προβλέπει ότι όποιος δεν γνωρίζει προγραμματισμό, όποιος είναι αναλφάβητος ψηφιακά, δεν θα βρίσκει δουλειά. «Ανεργος προγραμματιστής», είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο, μας λέει.

Τώρα, πώς τα προλαβαίνει όλα; Από το πάτωμα του σπιτιού του, σήμερα δεν κοιμάται καν στο σπίτι του. Τις περισσότερες ημέρες βρίσκεται για δουλειά κάπου στον πλανήτη. «Τώρα μένω στα σε ξενοδοχεία. Είμαι 90 μέρες Ελλάδα, 90 Αγγλία και τις υπόλοιπες όλες κάποιο μέρος του κόσμου».

Ακόμη και τη βαλίτσα του φτιάχνει «μηχανικά» σαν προγραμματισμένη διαδικασία και πάντα τελευταία στιγμή. «Αν προσπαθήσω να την ετοιμάσω από την προηγούμενη ημέρα, κάτι θα ξεχάσω, δεν υπάρχει περίπτωση», εξηγεί.

Ωστόσο, όπου και αν ταξιδέψει, επειδή όπως ο ίδιος πολύ καλά γνωρίζει «η πατρίδα ενός ανθρώπου είναι αυτή που έχει περάσει τα παιδικά του χρόνια», επισκέπτεται όσο πιο συχνά μπορεί την Κωνσταντινούπολη, συναντά τους φίλους του, τρώει καλό φαγητό και πραγματικά χαλαρώνει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...