236
| Menelaos Myrillas / SOOC

Πυροσβέστες κατά κυβέρνησης: Χιλιάδες μικρά λάθη έφεραν την τραγωδία

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2018, 14:22

Πυροσβέστες κατά κυβέρνησης: Χιλιάδες μικρά λάθη έφεραν την τραγωδία

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2018, 14:22

Κριτική και από τους πυροσβέστες δέχεται η κυβέρνηση για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού κατά τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική που στοίχισαν την ζωή σε τουλάχιστον 88 ανθρώπους.

Ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών Δημήτρης Σταθόπουλος σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Observer επέκρινε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για τη δήλωσή του ότι δεν έγιναν σημαντικά επιχειρησιακά λάθη.

Η κυβέρνηση, κατά τον κ. Σταθόπουλο, αποφεύγει να αναφερθεί στα «χιλιάδες μικρά λάθη». Όπως πρόσθεσε «όλα αυτά φτιάχνουν ένα μεγάλο λάθος και για αυτό είχαμε άνευ προηγουμένου αριθμό θανάτων», ενώ υπογράμμισε πως πρέπει να ειπωθούν συγγνώμη για τις αστοχίες που υπήρξαν.

Επανέλαβε δε στη συνέντευξη ότι η Πυροσβεστική εισηγήθηκε εκκένωση της περιοχής προς την οποία κατευθυνόταν η φωτιά, ωστόσο δεν εισακούστηκε.

Ακόμη, επέρριψε ευθύνες στην Μετεωρολογική Υπηρεσία, την οποία κατηγόρησε ότι δεν είχε προβλέψει ανέμους ταχύτητας άνω των 120 χιλιομέτρων ανά ώρα, με συνέπεια να δυσχεράνει το έργο των εναέριων μέσων. Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη δεν είναι σε θέση να απογειωθούν με τόσο ισχυρούς ανέμους, εξηγεί όμως εάν είχε υπάρξει προειδοποίηση από τους μετεωρολόγους θα ήταν δυνατή η μεταφορά των αεροσκαφών σε άλλα αεροδρόμια.

Σε ό,τι αφορά τις περικοπές των τελευταίων ετών, ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας σημειώνει ότι έχουν καταστήσει άχρηστο τουλάχιστον 30% των οχημάτων του Σώματος.

«Περίπου το 15% του στόλου μας δύναμης 1.750 οχημάτων βρίσκονται εκτός των δρόμων διότι έχουν χρόνια προβλήματα και είναι παλιά. Ακόμα 15% χρειάζονται ανταλλακτικά για τα οποία δεν έχουμε χρήματα» να αποκτήσουμε, προσέθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...