635
Υπάρχει μέλλον μετά την αποφοίτηση από τα ελληνικά πανεπιστήμια; Τα νέα στοιχεία είναι ελπιδοφόρα | Phil Ipparis / SOOC

Ποια ελληνικά πανεπιστήμια είναι τα πιο ισχυρά διεθνώς

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2018, 11:19
Υπάρχει μέλλον μετά την αποφοίτηση από τα ελληνικά πανεπιστήμια; Τα νέα στοιχεία είναι ελπιδοφόρα
|Phil Ipparis / SOOC

Ποια ελληνικά πανεπιστήμια είναι τα πιο ισχυρά διεθνώς

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2018, 11:19

Καθώς ζούμε στον πυρετό των πανελλαδικών εξετάσεων, έχει ενδιαφέρον να ρίξουμε μια ματιά σε μια λίστα που αποδεικνύει αν υπάρχει, και τι είδους ζωή και μέλλον υπάρχει μετά την αποφοίτηση από το πανεπιστήμιο.

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων εκφράζουν την αυξανόμενη ικανοποίησή τους για τα ελληνικά πανεπιστήμια και την ποιότητα των πτυχιούχων που παράγουν. Η δέκατη πέμπτη έκδοση του Διεθνούς Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS «QS World University Rankings», που κυκλοφόρησε από την παγκόσμια ομάδα αναλυτών ανώτατης εκπαίδευσης της QS Quacquarelli Symonds, βρίσκει και τα έξι κορυφαία πανεπιστήμια της Ελλάδας να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους στον δείκτη που μετρά την φήμη των εργοδοτών (Employer Reputation Indicator). Ο συγκεκριμένος δείκτης λαμβάνει υπ’ όψιν τις απόψεις περισσότερων από 42.000 εργοδοτών ανά τον κόσμο και αποτελεί την μεγαλύτερη έρευνα παγκοσμίως στο είδος της, η οποία αξιολογεί την απασχολησιμότητα των αποφοίτων μετά το πανεπιστήμιο.

Τα δύο ελληνικά πανεπιστήμια με την υψηλότερη επίδοση στον δείκτη που μετρά τη φήμη των εργοδοτών (Employer Reputation) είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το οποίο κατατάσσεται στην 224η θέση και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην 293η θέση.

Οπως δημοσιεύει και το tovima.gr , τα ελληνικά πανεπιστήμια αποδίδουν επίσης καλά στον δείκτη της φήμης των ακαδημαϊκών της QS (Academic Reputation). Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο ένα πανεπιστήμιο λαμβάνει χαμηλότερη κατάταξη σε αυτόν τον δείκτη, ενώ τρία παρουσιάζουν βελτίωση και δύο παραμένουν σταθερά. Ο συγκεκριμένος δείκτης βασίζεται στην γνώμη περισσότερων από 83.000 ακαδημαϊκών σχολών.

Η Ελλάδα διαθέτει ένα πανεπιστήμιο το οποία ξεχωρίζει ανάμεσα στα κορυφαία 200 πανεπιστήμια στον δείκτη έτερο-αναφορών ανά επιστημονικό πεδίο (Citations per Faculty). Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο επιτυγχάνει βαθμολογία 59,9 μονάδων στον δείκτη έτερο-αναφορών ανά επιστημονικό πεδίο και καταλαμβάνει την 160ή θέση.

Ωστόσο, με βάση τα αποτελέσματα της φετινής κατάταξης, κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο δεν καταφέρνει να βελτιώσει συνολικά την κατάταξή του. Τέσσερα πανεπιστήμια παραμένουν σταθερά, ενώ δυο παρουσιάζουν πτώση.

Η έλλειψη βελτίωσης για τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορεί να αποδοθεί σε δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την χαμηλή απόδοση των πανεπιστημίων στον δείκτη Μελών ΔΕΠ (Διοικητικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού) προς τον Αριθμό Φοιτητών (Faculty/Student Ratio).

Το δεύτερο είναι ο αντίκτυπος της έρευνας: μόνο δύο από τα έξι πανεπιστήμια της Ελλάδας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επιτυγχάνουν καλύτερη βαθμολογία στον δείκτη έτερο-αναφορών ανά επιστημονικό πεδίο (Citations per Faculty).

O Μπεν Σάουτερ, επικεφαλής του τμήματος ερευνών της QS, δήλωσε τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα για τα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι εργοδότες αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερο τους πτυχιούχους της Ελλάδας και των ελληνικών πανεπιστημίων. Είναι επίσης ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η απόδοση των ελληνικών πανεπιστημίων παραμένει σταθερή στον δείκτη της φήμης των ακαδημαϊκών (Academic Reputation), καθώς υποδηλώνει ότι η παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα αρχίζει να αξιολογεί θετικά την ποιότητα της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο, βελτιώσεις δύσκολα μπορούν να επιτευχθούν, όσο το μέγεθος των ακαδημαϊκών τάξεων παραμένει υψηλό και η χρηματοδότηση του διδακτικού προσωπικού παραμένει περιορισμένη».

Διεθνής Πίνακας Κατάταξης Πανεπιστημίων QS 2019: Ελλάδα
2019 2018 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
 446= 401-410  Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
561-570 501-550  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
651-700 651-700  Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
651-700 651-700  Πανεπιστήμιο Κρήτης
701-750 701-750  Πανεπιστήμιο Πατρών
 801-1000  801-1000  Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Διεθνές επίπεδο – Βασικά Στοιχεία:

Σε διεθνές επίπεδο, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology) παραμένει ο παγκόσμιος ηγέτης για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, ενώ το κορυφαίο πανεπιστήμιο της Ελλάδας με την καλύτερη επίδοση στη φετινή κατάταξη παραμένει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο κατέχει την 446η θέση.

  • Τα τέσσερα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Για πρώτη φορά το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (5η θέση) καταλαμβάνει υψηλότερη θέση από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (6η θέση), το οποίο για πολλά χρόνια ήταν στην κορυφή ως το καλύτερο πανεπιστήμιο της Βρετανίας.
  • Τόσο η Βρετανία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σταθεροποιήσει την απόδοσή τους.
  • Το καλύτερο πανεπιστήμιο της Ευρώπης παραμένει το ETH Zurich, της Ζυρίχης στην Ελβετία, το οποίο ξεχωρίζει στην 7η θέση μετά τη βελτίωση των ερευνητικών του επιδόσεων και της απόδοσής του στον δείκτη Μελών ΔΕΠ προς Αριθμό Φοιτητών (Faculty/Student Ratio).