318
Ο Τραμπ με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό σε συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο τον περασμένο Οκτώβριο | REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

Γκάφα του Τραμπ προς Τριντό: «Οι Καναδοί δεν κάψατε τον Λευκό Οίκο το 1812;»

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2018, 09:20
Ο Τραμπ με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό σε συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο τον περασμένο Οκτώβριο
|REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

Γκάφα του Τραμπ προς Τριντό: «Οι Καναδοί δεν κάψατε τον Λευκό Οίκο το 1812;»

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2018, 09:20

Με χιούμορ και μάλλον με συγκατάβαση αντέδρασαν οι Καναδοί στη νέα γκάφα του Ντόναλντ Τραμπ που ρώτησε τον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό αν Καναδοί έκαψαν τον Λευκό Οίκο το 1812.

Για όσους δεν είναι και τόσο σίγουροι, να πούμε ότι τον είχαν κάψει οι Βρετανοί κατά τη διάρκεια του πολέμου με τις ΗΠΑ, που έγινε περισσότερα από 30 χρόνια μετά από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Ο Καναδάς δεν υπήρχε τότε ως χώρα, αλλά ήταν βρετανική αποικία.

Αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ έχει άλλη αντίληψη της Ιστορίας.

«Εσείς δεν κάψατε τον Λευκό Οίκο;», φέρεται να ρώτησε τον Τριντό στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας στις 25 Μαΐου με θέμα την επιβολή δασμών από την Ουάσινγκτον στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον Καναδά και άλλες χώρες.

Σύμφωνα με το CNN, ο Τριντό πίεσε τον Τραμπ ρωτώντας τον πώς μπορεί να δικαιολογήσει την επιβολή δασμών ως μέτρο για την προστασία της «εθνικής ασφάλειας» των ΗΠΑ.

Η απάντηση του Τραμπ μπορεί να ήταν και αστείο, αλλά με τον Τραμπ κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος.

Οι ιστορικοί υπενθυμίζουν πάντως ότι ο Καναδάς έχει μια μακρινή σχέση με την πυρπόληση του Λευκού Οίκου.

Η επίθεση των Βρετανών στην Ουάσινγκτον έγινε σε αντίποινα για την επίθεση των Αμερικανών στο Γιορκ του Οντάριο, μια περιοχή που αργότερα έγινε ο Καναδάς. Μέχρι να λέμε όμως ότι τον έκαψαν Καναδοί υπάρχει τεράστια απόσταση.

Κάποια σχέση έχει και το εμπόριο, γιατί όπως σημειώνει το BBC, οι Αμερικανοί το 1812 είχαν οργιστεί, μεταξύ άλλων, και για τους εμπορικούς περιορισμούς της Βρετανίας κατά των ΗΠΑ.

Σε απάντηση στην πυρπόληση σημαντικών κτιρίων στην Ουάσινγκτον, οι Αμερικανοί επιχείρησαν να εισβάλουν στη βρετανική αποικία του Καναδά, αλλά η εκστρατεία κατέληξε σε στρατιωτικό φιάσκο και την (προσωρινή) απώλεια του Ντιτρόιτ. Τουλάχιστον το αμερικανικό ναυτικό τα πήγε καλύτερα έναντι του βρετανικού.

Φυσικά τα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα έπεσαν βροχή.

«Ας δούμε τα θετικά: Τουλάχιστον (ο Τραμπ) γνωρίζει ποιος είναι ο πόλεμος του 1812 και ότι στη διάρκειά του κάποιος έκαψε κάτι», σημείωσε χρήστης του Twitter.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...