374
Ο Ταγίπ Ερντογάν με τη σύζυγό του μετά την άφιξή τους στη Βρετανία | tccb.gov.tr

Επίσκεψη Ερντογάν στην «πολύτιμη και αξιόπιστη σύμμαχο» Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2018, 08:40
Ο Ταγίπ Ερντογάν με τη σύζυγό του μετά την άφιξή τους στη Βρετανία
|tccb.gov.tr

Επίσκεψη Ερντογάν στην «πολύτιμη και αξιόπιστη σύμμαχο» Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2018, 08:40

Μια υψηλής σημασίας επίσημη επίσκεψη σε έναν στρατηγικής σημασίας σύμμαχο πραγματοποιεί από χθες Κυριακή στη Βρετανία ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Κορυφαίες στιγμές της επίσκεψης, οι συναντήσεις την Τρίτη με τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ και την Τερέζα Μέι, με την οποία θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Tύπου.

Στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους δεσπόζουν γεωπολιτικά και οικονομικά ζητήματα.

Με την βρετανή πρωθυπουργό αναμένεται να συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ, το θέμα της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, από την οποία αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ, και τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.

«Η Βρετανία είναι μια στρατηγικής σημασίας σύμμαχος, την οποία κρίνουμε πολύτιμη και αξιόπιστη» υπογράμμισε ο Ταγίπ Ερντογάν σε μια σύντομη ομιλία που εκφώνησε την Κυριακή στο Forum Tatlidil, στο Ρέντινγκ, παρουσία επιχειρηματιών και επενδυτών των δύο χωρών. «Θεωρώ την εταιρική σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Βρετανίας απαραίτητη» συμπλήρωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Μεταξύ των θεμάτων που επίσης θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ερντογάν στη Βρετανία βρίσκεται και η ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, ενόψει και το Brexit.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε επιπλέον με τη Βρετανία μετά το Brexit, σε όλους τους τομείς» διαβεβαίωσε εξάλλου ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Το 2017 οι διμερείς συναλλαγές μεταξύ Τουρκίας-Βρετανίας ανέρχονταν σε 14 δισ. στερλίνες (15,8 δισ. ευρώ), αλλά για τον Ερντογάν «οι δυνατότητες των δύο χωρών μας υπερβαίνουν αυτόν τον αριθμό».

Η επίσκεψη στη Βρετανία πραγματοποιείται λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία.

Η κατάσταση στην Τουρκία δύο χρόνια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν προβληματίζει  ωστόσο την Κέιτ Άλεν, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βρετανία

«Υπό το πρόσχημα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, οι τουρκικές Αρχές έχουν εσκεμμένα επιδοθεί στο να γκρεμίσουν την κοινωνία των πολιτών, οδηγώντας στη φυλακή τους προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημιουργώντας ένα αποπνικτικό κλίμα τρόμου» τόνισε η Αλεν απευθύνοντας έκκληση στην Τερέζα Μέι να θέσει τα ανθρώπινα δικαιώματα ως «προτεραιότητα» στις συνομιλίες της με τον Τούρκο πρόεδρο.

Πολλές οργανώσεις που μάχονται για τις θεμελιώδεις ελευθερίες ή αντιπροσωπεύουν τους κουρδικούς πληθυσμούς κάλεσαν σε διαδηλώσεις στο περιθώριο της επίσκεψης του τούρκου προέδρου. Την Τρίτη οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, η Index on Censorship και η International Freedom of Expression Exchange οργανώνουν μάλιστα συγκέντρωση στο Λονδίνο υπέρ της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...