688
O Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Τηλεφώνησε στον Ερντογάν για τη Συρία | EPA

O Τραμπ πήρε τηλέφωνο τον Ερντογάν για τη Συρία – και τώρα;

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2018, 08:49
O Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Τηλεφώνησε στον Ερντογάν για τη Συρία
|EPA

O Τραμπ πήρε τηλέφωνο τον Ερντογάν για τη Συρία – και τώρα;

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2018, 08:49

Μετά τα απειλητικά tweets και την κλιμάκωση της ρητορικής σχετικά με τη Συρία και τον ρόλο των Ρώσων, ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε στο τηλέφωνο τον Ταγίπ Ερντογάν. Για να τον ενημερώσει για ενδεχόμενο χτύπημα; Αυτό απομένει να αποδειχθεί, καθώς μολονότι οι σχέσεις Ουάσιγκτον και Αγκυρας δεν είναι οι καλύτερες –εξαιτίας και του νέου φλερτ του Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν– η Τουρκία παραμένει ο βασικός σύμμαχος και παράγοντας των ΗΠΑ στην περιοχή.

Την τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Ερντογάν ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κρίση στην Συρία και συμφώνησαν να διατηρήσουν στενή επικοινωνία.

«Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε σήμερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κρίση στην Συρία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρήσουν στενή επικοινωνία για την κατάσταση» ανέφερε συγκεκριμένα ο Λευκός Οίκος, χωρίς να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Είναι εμφανές ότι επάνω στη Συρία και γύρω από την παρουσία και τον ρόλο του Μπασάρ αλ Ασαντ στη Δαμασκό, παίζεται ένα τρομακτικό παιχνίδι ισχύος μεταξύ των δύο πρώην υπερδυνάμεων με θύματα φυσικά τους αμάχους. Η επίθεση με χημικά στην ανατολική Γκούτα το περασμένο Σάββατο αποδίδεται στο καθεστώς του Ασαντ από τη Δύση, κάτι που δεν δέχεται η Μόσχα, η οποία υιοθετεί τη θεωρία της προβοκάτσιας.

Σε κάθε περίπτωση όλοι είναι με το δάχτυλο στην σκανδάλη: Οι ΗΠΑ πυκνώνουν τη ναυτική παρουσία τους στην ανατολική Μεσόγειο με τον Εκτο Στόλο και το αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman», η Ρωσία έχει ήδη την εξοπλισμένη με S400 βάση της Λαττάκειας, ενώ η Βρετανία έστειλε ήδη πυρηνοκίνητα υποβρύχια έτοιμα να χτυπήσουν (ρωσικούς) πυραύλους, ικανοποιώντας μια επιθυμία της Ουάσιγκτον να μην είναι μόνη της σε ένα ενδεχόμενο πυραυλικό χτύπημα στη Συρία.

Ηδη ξεκίνησε μια άτυπη απαγόρευση πτήσεων στο τρίγωνο της Κύπρου, της Λαττάκειας και της Δαμασκού –ένας χώρος που αποφεύγουν εδώ και λίγες ημέρες οι αεροπορικές εταιρείες. Τελευταία, η Kuwait Airways ανέστειλε τη σύνδεση με τον Λίβανο λόγω της επαπειλούμενης επίθεσης στη Συρία.

Στα χέρια του Ασαντ η Γκούτα

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις προχώρησαν την Πέμπτη στην πλήρη ανακατάληψη της Ντούμα, του τελευταίου προπύργιου ανταρτών στην ανατολική Γκούτα και θύλακα έξω από την Δαμασκό, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα Ρώσο στρατιωτικό αξιωματούχο.

«Η υψωμένη σημαία του κράτους πάνω από κτίριο στην πόλη της Ντούμα προαναγγέλλει την ανάκτηση του ελέγχου της συγκεκριμένης περιοχής και κατ’ επέκταση ολόκληρης της ανατολικής Γούτα», δήλωσε ο στρατηγός Γιούρι Γεφτουσένκο, επικεφαλής του κέντρου ρωσικής ειρήνης και συμφιλίωσης στην Συρία.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορία που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η ρωσική στρατιωτική αστυνομία αναπτύσσεται σήμερα στην ανακαταληφθείσα από την συριακές δυνάμεις περιοχή.

Είναι τέτοια η κρίση που ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να φροντίσουν να «αποφευχθεί» κάθε ενδεχόμενο η κατάσταση να τεθεί «εκτός ελέγχου».

«Κάλεσα τους πρεσβευτές των πέντε μονίμων μελών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο) για να επαναλάβω τη βαθιά ανησυχία μου για το τρέχον αδιέξοδο και να υπογραμμίσω την ανάγκη να αποφευχθεί (ο κίνδυνος) η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα την ώρα που η απειλή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία από ΗΠΑ (και Βρετανία) κλιμακώνεται, μετά την επίθεση που φέρεται να διαπράχθηκε με χημικά όπλα στη Ντούμα, στην Ανατολική Γκούτα, το Σάββατο.

Ο Γκουτέρες πρόσθεσε ότι εξέφρασε την «αγανάκτησή» του για τις πληροφορίες περί συνέχισης της χρήσης χημικών όπλων, αλλά και τη «λύπη» του διότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας μέχρι στιγμής επέδειξε ανικανότητα να καταλήξει σε συμφωνία για το ζήτημα αυτό».

«Ας μην ξεχνάμε ότι, σε τελευταία ανάλυση, οι προσπάθειές μας έχουν στόχο να δοθεί τέλος στα φοβερά δεινά του συριακού λαού», συμπλήρωσε ο Γκουτέρες.

Την Τρίτη το βαθιά διχασμένο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπόρεσε να υιοθετήσει κάποια απόφαση για την έναρξη ή για την υποστήριξη έρευνας όσον αφορά τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στη Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό, την 7η Απριλίου, παρά το ότι υποβλήθηκαν τρία σχέδια για αυτό από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Την Τετάρτη, η ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα όσον αφορά τη Συρία κλιμακώθηκε ακόμα περισσότερο, με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προειδοποιεί ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ σε αντίποινα για την επίθεση στη Ντούμα επίκειται άμεσα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...