690
Ο Βασίλης Μουλόπουλος μεταπήδησε από τη δημοσιογραφία στην πολιτική στα χρόνια της αναγέννησης του ΣΥΡΙΖΑ | SOOC

Πέθανε ο Βασίλης Μουλόπουλος

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2018, 09:39
Ο Βασίλης Μουλόπουλος μεταπήδησε από τη δημοσιογραφία στην πολιτική στα χρόνια της αναγέννησης του ΣΥΡΙΖΑ
|SOOC

Πέθανε ο Βασίλης Μουλόπουλος

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2018, 09:39

Μια μορφή της δημοσιογραφίας και την τελευταία δεκαετία της πολιτικής σκηνής της χώρας, ο Βασίλης Μουλόπουλος, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών.

Εργάστηκε επί δεκαετίες στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και στο «Βήμα» απ’ όπου έφυγε προκειμένου να πολιτευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια εξέλιξη που κατά κάποιον τρόπο συνδυάστηκε με την αναγέννηση του κόμματος και την άνοδό του σταδιακά προς την εξουσία – άλλωστε ο εκλιπών είχε υπάρξει από τους στενότερους συμβούλους του Αλέξη Τσίπρα στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας μας.

Ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε να γράψει στο Twitter.

Ο Βασίλης Μουλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946.

Σπούδασε Οικονομία στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Στην Ιταλία ήρθε σε επαφή με τα κινήματα της Αριστεράς και μάλιστα εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα της θρυλικής ακροαριστερής οργάνωσης Lotta Continua. Ηταν εκείνα τα μολυβένια χρόνια στα τέλη των 60s και των αρχών των 70s, που την Ελλάδα εξουσίαζαν οι συνταγματάρχες. Κατά τη διάρκεια της Χούντας δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στο αντιδικτατορικό κίνημα και είναι χαρακτηριστικό ότι επέστρεψε στην Ελλάδα μόλις το 1981.

Ως δημοσιογράφος εργάστηκε στο «Βήμα» και στο «Βήμα της Κυριακής» όπου έφθασε να γίνει διευθυντής σύνταξης. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συντακτών.

Το 2008 αποχώρησε από τον ΔΟΛ και το 2009 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ (έως το 2012). Διατέλεσε επίσης πρόεδρος του Δ.Σ. της «Αυγής» και πρόεδρος του Δ.Σ. της Left Media.

Ο Βασίλης Μουλόπουλος είχε εμπλακεί στην επιχείρηση «διάσωσης» του ΔΟΛ από την κυβέρνηση στις αρχές του 2017. Ωστόσο αυτή η εμπλοκή του είχε θεωρηθεί ως απροκάλυπτη επιχείρηση ελέγχου των μέσων ενημέρωσης του ιστορικού συγκροτήματος από τον σκληρό μηχανισμό του Μαξίμου και ως τέτοια απέτυχε.

Ο Μουλόπουλος έδωσε γενναία τη μάχη με τον καρκίνο. Την τελευταία μάχη της πολυκύμαντης ζωής του.

Η απώλεια του Βασίλη Μουλόπουλου σκόρπισε θλίψη στον πολιτικό κόσμο και όχι μόνο.

Η Νέα Δημοκρατία εξέφρασε τη θλίψη της με ένα μήνυμα στα social media:

Το Ποτάμι ανέφερε για τον χαμό του Βασίλη Μουλόπουλου:

«Ο Βασίλης Μουλόπουλος ήταν από τους δημοσιογράφους που αφήνουν έντονο το αποτύπωμά τους. Είχε αντιδικτατορική δράση, υπηρέτησε σε επιτελικές θέσεις, εξελέγη σε συνδικαλιστικά όργανα, συμμετείχε στα πολιτικά δρωμενα. Υπερασπίστηκε τις ιδέες του με πάθος και επιχειρήματα. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του».

O Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σχολίασε:

«Ο Βασίλης Μουλόπουλος υπήρξε ένας συνεπής αγωνιστής της Αριστεράς, αφοσιωμένος στις αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και όλων εκείνων των ιδεωδών τα οποία διαχρονικά η Αριστερά προασπίζεται. Αν και σπούδασε μηχανικός, υπηρέτησε σε όλη τη ζωή του τη μαχόμενη δημοσιογραφία με ήθος και οξυδέρκεια, στρατευμένος στις αρχές της δημοκρατίας, της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Στην οικογένειά του εκφράζω θερμότατα συλλυπητήρια».

Η ΕΣΗΕΑ για τον Μουλόπουλο

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με θλίψη ανακοινώνει την απώλεια του δημοσιογράφου Βασίλη Μουλόπουλου ο οποίος “έφυγε² από τη ζωή, χθες, αργά το βράδυ, σε ηλικία 72 ετών, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο.

Ο Βασίλης Μουλόπουλος γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα και σπούδασε Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Σπουδών «PRO DEO» και Οικονομικά στη Ρώμη.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα, παρέμεινε στη Ρώμη και ανέπτυξε δράση στο αντιδικτατορικό κίνημα. Εργάστηκε ως συντάκτης ύλης στην εφημερίδα “Lotta Conitnua” ως το 1980.

Το 1981 επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε ως συντάκτης ύλης στην εφημερίδα “Εξόρμηση” έως το 1985. Ηταν η χρονιά που μεταπήδησε στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, με τον οποίο συνέδεσε στενά την επαγγελματική του πορεία στο μέλλον, καθώς εργάστηκε στο “ΒΗΜΑ” και στον “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ” ως συντάκτης ύλης και στη συνέχεια ως αρθρογράφος και διευθυντής σύνταξης, για σχεδόν δύο δεκαετίες.

Στον συνδικαλιστικό στίβο διετέλεσε Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεως Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) (2008-2009). Αμέσως μετά, το 2009, εξελέγη Βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, αξίωμα στο οποίο παρέμεινε έως το 2012.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΥΓΗΣ και πρόεδρος του Δ.Σ. της «Left Media».

Ο Βασίλης Μουλόπουλος διέθετε εξαίρετες επαγγελματικές ικανότητες και ακεραιότητα χαρακτήρα. Ήταν πολύ εργατικός και αφοσιωμένος σε ό,τι αναλάμβανε, στοιχεία τα οποία τον έκαναν να διακριθεί στην επαγγελματική και κοινωνική του ζωή και να χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως των συναδέλφων και των συνεργατών του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο συλλυπείται τους οικείους του, ιδιαιτέρως τη σύζυγο και την κόρη του και αποχαιρετά στο τελευταίο ταξίδι του τον εκλεκτό συνάδελφο, ο οποίος υπηρέτησε με μαχητικότητα και τίμησε τη δημοσιογραφία.

Η κηδεία του Βασίλη Μουλόπουλου θα γίνει την Παρασκευή, 9 Μαρτίου, στις 4 μ.μ. στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου».