393
Αστυνομικές δυνάμεις έξω από το σπίτι του Σεργκέι Σκριπάλ | REUTERS/Toby Melville

Επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα δέχθηκε ο ρώσος πρώην πράκτορας

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2018, 20:32
Αστυνομικές δυνάμεις έξω από το σπίτι του Σεργκέι Σκριπάλ
|REUTERS/Toby Melville

Επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα δέχθηκε ο ρώσος πρώην πράκτορας

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2018, 20:32

Νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την υπόθεση δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ. Ο πρώην διπλός πράκτορας από τη Ρωσία Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια ήταν θύματα μιας εσκεμμένης επίθεσης που διαπράχθηκε με τη χρήση νευροτοξικού παράγοντα, δήλωσε ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής μονάδας της βρετανικής αστυνομίας Μαρκ Ρόουλι σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο.

Τα δύο θύματα στοχοθετήθηκαν από μια «απόπειρα δολοφονίας μέσω της χορήγησης ενός νευροπαραλυτικού παράγοντα» δήλωσε ο Ρόουλι, που, ωστόσο, δεν διευκρίνισε το είδος της ουσίας.

Ο 66χρονος Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια, 33 ετών, βρέθηκαν την Κυριακή αναίσθητοι, χωρίς εμφανή τραύματα, σε ένα παγκάκι σε εμπορικό κέντρο στο Σάλισμπερι (νότια Αγγλία), όπου διέμενε ο πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών του ρωσικού στρατού. Έκτοτε νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Είχαν στοχοθετήσει ειδικά αυτούς τους δύο» υπογράμμισε ο Ρόουλι, διευκρινίζοντας ότι οι αρχές διαχειρίζονται την υπόθεση ως ένα «σοβαρό περιστατικό». Αξιωματικός της αστυνομίας, «από τους πρώτους που έφθασαν στην περιοχή του περιστατικού, νοσηλεύεται επίσης σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής μονάδας της βρετανικής αστυνομίας.

Ενας νευροτοξικός παράγοντας είναι μια ουσία που επιδρά στο νευρικό σύστημα. Μεταξύ των γνωστότερων ουσιών βρίσκεται το σαρίν, το ταμπούν ή ακόμα κι ο παράγοντας VX, που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του Κιμ Γιονγκ Ουν στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, τον Φεβρουάριο του 2017.

Οι ουσίες αυτές διεισδύουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της αναπνοής ή από την επαφή με το δέρμα, στην περίπτωση του VX. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κάψιμο στα μάτια, πόνους, δυσκολία στην αναπνοή και σύντομα οδηγούν σε λιποθυμία ή σε σπασμούς και εντέλει στον θάνατο.

«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι λαμβάνουμε αυτήν την υπόθεση πολύ σοβαρά υπόψη και ότι δεν πιστεύουμε ότι ενέχει τον παραμικρό κίνδυνο για τον πληθυσμό» συμπλήρωσε ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας, απευθύνοντας έκκληση σε αυτόπτες μάρτυρες να προσέλθουν στις αρχές

Ο ρώσος πρώην πράκτορας δηλητηριάστηκε από πολύ σπάνιο νευροτοξικό παράγοντα, ανέφερε, νωρίτερα, δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας Sun.

«Ο Σεργκέι Σκριπάλ δηλητηριάστηκε από πολύ σπάνιο νευροτοξικό παράγοντα, τον οποίο ελάχιστα εργαστήρια παγκοσμίως θα μπορούσαν να είχαν παρασκευάσει, επιβεβαιώνουν πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας» έγραψε, συγκεκριμένα, ο συντάκτης πολιτικού ρεπορτάζ της Sun Τομ Νιούτον Νταν, σε μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...