380
Από την έκθεση Athens Cannabis Expo 2018 | Menelaos Myrillas / SOOC

Στη Βουλή (με σχέδιο νόμου) τα πάντα γύρω από την ινδική κάνναβη

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2018, 20:49
Από την έκθεση Athens Cannabis Expo 2018
|Menelaos Myrillas / SOOC

Στη Βουλή (με σχέδιο νόμου) τα πάντα γύρω από την ινδική κάνναβη

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2018, 20:49

Στη Βουλή κατατέθηκε το σχέδιο νόμου που αφορά την καλλιέργεια, παραγωγή, επεξεργασία και μεταποίηση ινδικής κάνναβης. Οι βασικές προϋποθέσεις για τους αγρότες που επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους μονάδα, είναι να διαθέτουν χωράφι μεγαλύτερο από 4 στρέμματα, να είναι άνω των 21 ετών και να μην έχουν καταδικαστεί για κακούργημα.

Η άδεια θα δίνεται συνολικά, δηλαδή θα αφορά ολοκληρωμένες μονάδες καλλιέργειας και επεξεργασίας προϊόντων ινδικής κάνναβης και οι εγκαταστάσεις των μηχανημάτων μεταποίησης θα πρέπει να βρίσκονται στον ίδιο χώρο, δηλαδή στο χωράφι καλλιέργειας.

«Από τον Ιούλιο του 2017 μαζί με τον υπουργό Δικαιοσύνης είχαμε προχωρήσει σε νομοθετικές αλλαγές προκειμένου να κυκλοφορήσουν προϊόντα κάνναβης στην Ελλάδα. Τώρα πρέπει να αλλάξουν αρκετά στο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά. Να καλλιεργούμε, να μεταποιούμε και να εξάγουμε φαρμακευτική κάνναβη», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Όπως δήλωσε εξάλλου ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, με βάση τις συνομιλίες που έχουν γίνει ήδη με εταιρείες από τον Καναδά που επιθυμούν να επενδύσουν, σε βάθος χρόνου τριετίας η επένδυση στη χώρα μας θα φθάσει το 1,5 δισ. ευρώ. Κι αυτό διότι ο Καναδάς προμηθεύεται κάνναβη από τις ΗΠΑ, οι οποία λόγω της μεγάλης ζήτησης αδυνατεί να τον εξυπηρετήσει. Κατά τον υπουργό οι επενδυτές που έχουν ήδη ενδιαφερθεί κάνουν λόγο για εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Η Ελλάδα είναι η κατάλληλη χώρα για την καλλιέργεια κάνναβης, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, καθώς έχει μεγάλη ηλιοφάνεια και χαμηλό κόστος θέρμανσης.

Η κάνναβη χρειάζεται ήλιο όχι απλώς για να αναπτυχθεί, αλλά και για να δημιουργήσει στα άνθη της τη δραστική της ουσία, η οποία «εκκρίνεται» από το φυτό για να το προστατεύσει από τον ήλιο. Άρα όσο περισσότερη ηλιοφάνεια, τόσο καλύτερη η ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Χορήγηση μόνο για ιατρική χρήση

Η κάναβη θα περιλαμβάνεται σε πίνακα με άλλες ουσίες που είναι ελεγχόμενες, ώστε να παρακολουθείται πλήρως η διακίνηση των σκευασμάτων με αυτήν ως δραστική ουσία . Μάλιστα, για λόγους ασφαλείας θα χορηγείται στους πάσχοντες με δίγραμμες συνταγές.

Τα εν λόγω σκευάσματα ενδείκνυνται για περιπτώσεις που έχουν αποδεδειγμένο κλινικό όφελος για μια σειρά από νόσους όπως ο χρόνιος πόνος, ο νευροπαθητικός πόνος, η ναυτία λόγω χημειοθεραπείας, η καχεξία/ανορεξία. κ.ά. Για να αποτραπεί η πιθανότητα καλλιέργειας κάνναβης από πρόσωπα που θα μπορούσαν να την διοχετεύσουν στην αγορά για άλλους σκοπούς το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρές προϋποθέσεις.

Δείτε εδώ ολόκληρο το σχέδιο νόμου

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...