453
Ο Μάρτιν Σουλτς μιλώντας την Κυριακή στα ΜΜΕ για τις διαπραγματεύσεις με το CDU/CSU | REUTERS/Christian Mang

Σουλτς: Συμφωνήσαμε για το τέλος της λιτότητας στην Ευρωζώνη

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2018, 16:07
Ο Μάρτιν Σουλτς μιλώντας την Κυριακή στα ΜΜΕ για τις διαπραγματεύσεις με το CDU/CSU
|REUTERS/Christian Mang

Σουλτς: Συμφωνήσαμε για το τέλος της λιτότητας στην Ευρωζώνη

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2018, 16:07

Σε συμφωνία για τερματισμό της λιτότητας στην Ευρωζώνη κατέληξε η συντηρητική παράταξη της Ανγκελα Μέρκελ (CDU/CSU) με τους υποψήφιους κυβερνητικούς εταίρους, Σοσιαλδημοκράτες του SPD. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του SPD Μάρτιν Σουλτς ενημερώνοντας ότι οι δύο πλευρές ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους για την Ευρώπη.

«Σήμερα ολοκληρώσαμε τις συνομιλίες μας στο πεδίο της Ευρώπης», ανακοίνωσε ο ηγέτης του SPD διευκρινίζοντας ότι η συμφωνία περιλαμβάνει «περισσότερες επενδύσεις, επενδυτικό προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη και ένα τέλος για την αναγκαστική λιτότητα!».

Ο ίδιος είπε επίσης ότι οι τρεις υποψήφιοι εταίροι Χριστιανοδημοκράτες (Μέρκελ), Χριστιανοκοινωνιστές (Χορστ Ζεεχόφερ) και Σοσιαλδημοκράτες (Σουλτς) τάσσονται υπέρ της δικαιότερης φορολόγησης εταιρειών όπως οι GOOGLE APPLE, FACEBOOK και AMAZON στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, θα έχει γίνει ένα αποφασιστικό βήμα προς την οριστική συμφωνία με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης του Mεγάλου Συνασπισμού.

Με βάση τον προγραμματισμό η συμφωνία μπορεί να ανακοινωθεί και αύριο, Τρίτη, το πρωί. «Την Τρίτη το πρωί, 6 Φεβρουαρίου, οι αρχηγοί του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU), του Χριστιανοκοινωνικού (CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού (SPD) κόμματος θα παρουσιάσουν την ολοκληρωμένη συμφωνία για το νέο μεγάλο συνασπισμό», όπως προκύπτει από τον εσωτερικό προγραμματισμό της ηγεσίας του SPD, έγραψε η εφημερίδα Rheinische Post.

2018-02-02T155205Z_703717995_UP1EE22182T4A_RTRMADP_3_GERMANY-POLITICS

Μια τέτοια απομάκρυνση από τις πολιτικές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνιστά ένα ιστορικό γεγονός. Το σενάριο μοιάζει να είναι το καλύτερο δυνατό για την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωζώνη, υπό τις παρούσες συνθήκες καθώς κατ’ αρχάς τελειώνει η περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας στην μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης και κατά δεύτερον μαζί της μοιάζει να κλείνει και το «αιματηρό» κεφάλαιο της λιτότητας και των περικοπών, κάτι που σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι –και ειδικά οι πολίτες των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως της Ελλάδας– μπορούν να αισθάνονται πιο αισιόδοξοι και να αναμένουν καλύτερες ημέρες.

Αναλυτές ωστόσο σημειώνουν ότι πίσω από τις θριαμβολογίες του Σουλτς ίσως να κρύβεται μια μικροπολιτική σκοπιμότητα και όχι κάτι ουσιαστικότερο. Θεωρούν ότι ο ηγέτης του SPD απλώς επιχειρεί να ικανοποιήσει το κομματικό ακροατήριο ώστε να εγκρίνουν τη συμφωνία που θα τους παρουσιάσει στο εσωκομματικό δημοψήφισμα. Την ίδια ώρα σκοπιμότητες βλέπουν και για την καγκελάριο Μέρκελ. Αναλυτές θεωρούν πως η βαλλόμενη τελευταία ηγέτης του CDU επιδιώκει να βελτιώσει το προφίλ της απέναντι τόσο στους ψηφοφόρους όσο και στους ευρωπαίους εταίρους.

Με βάση το έγγραφο του SPD, το οποίο περιήλθε σε γνώση της Rheinische Post, προκύπτει ότι «η καγκελάριος Μέρκελ, ο Μάρτιν Σουλτς και ο Χορστ Ζεεχόφερ θα συναντηθούν αύριο στις 9 το πρωί (10 ώρα Ελλάδος) στο κοινοβούλιο, προκειμένου να υπογράψουν την συμφωνία. Στη συνέχεια θα συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα και η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD».

Ο Σουλτς έχει δεσμευτεί ότι η όποια συμφωνία είναι υποχρεωτικό να τεθεί στην κρίση της βάσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Η σχετική διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως τρεις βδομάδες.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...