495
Ο Μάθιου Νίμιτς ανάμεσα στον Αδαμάντιο Βασιλάκη και τον Βάσκο Ναουμόφσκι. Ο τελευταίος έριξε λάδι στη φωτιά | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Μετά τις δηλώσεις Νίμιτς τι; Δύο γραμμές στα Σκόπια, βουβή η Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2018, 12:11
Ο Μάθιου Νίμιτς ανάμεσα στον Αδαμάντιο Βασιλάκη και τον Βάσκο Ναουμόφσκι. Ο τελευταίος έριξε λάδι στη φωτιά
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Μετά τις δηλώσεις Νίμιτς τι; Δύο γραμμές στα Σκόπια, βουβή η Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2018, 12:11

Στα Σκόπια φωνάζουν, στην Αθήνα σιωπούν. Ενώ από την ελληνική κυβέρνηση τηρείται σιγή ιχθύος μετά τις δηλώσεις του Μάθιου Νίμιτς ότι λύση που θα αποκλείει τον όρο «Μακεδονία» δεν είναι ρεαλιστική, στην πλευρά της ΠΓΔΜ εκφράστηκαν δύο διαφορετικές γραμμές – απόδειξη ότι μετά και την πρώτη συνάντηση στη Νέα Υόρκη παρουσία του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα απ’ όσο αρχικά είχαν περιγραφεί.

Διατυπώνοντας μία αρκετά σκληρή γραμμή, ο εκπρόσωπος της γειτονικής χώρας τη Νέα Υόρκη Βάσκο Ναουμόφσκι δήλωσε ότι οι προτάσεις του Νίμιτς «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση», προσθέτοντας ότι ουδείς δύναται να επιβάλει νέο όνομα στην ΠΓΔΜ.

«Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας», είπε ο Ναουμόφσκι στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων Sitel. Υποστήριξε επίσης ότι πλέον «κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του “μακεδονικού” λαού και της “μακεδονικής” γλώσσας».

Βέβαια ο Ναουμόσφκσι θεωρείται εκτός γραμμής. Είχε διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, του υπερεθνικιστή Νίκολα Γκρουέφσκι, ο οποίος είχε ακολουθήσει ακραία πολιτική στο ονοματολογικό.

Η γραμμή της κυβέρνησης του μετριοπαθούς Ζόραν Ζάεφ είναι διαφορετική. Και έτσι σαφώς πιο ήπια ήταν όμως η ανακοίνωση που εξέδωσε λίγες ώρες αργότερα η σκοπιανή κυβέρνηση, η οποία τόνισε πως «στον ΟΗΕ δημιουργούνται οι συνθήκες για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα εμπρός».

«Η έκβαση θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διαφορές», προσέθεσε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, αποφεύγοντας να στηρίξει την πιο σκληρή τοποθέτηση Ναουμόφσκι.

Νωρίτερα, ο Μάθιου Νίμιτς, ένας άνθρωπος που έχει παρακολουθήσει το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εδώ και 25 χρόνια, τόνισε ότι λύση που δεν θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» στο όνομα δεν είναι ρεαλιστική. Εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν ένας με δύο μήνες ώστε να καταγράφει κάποιο αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις και κάλεσε την αντιπολίτευση και στις δύο χώρες να τηρήσει εποικοδομητική στάση

Οι ΑΝΕΛ έχουν πάντως διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να υποστηρίξουν λύση που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», και επιμένουν σε σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, κάτι που έχει αποκλείσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, αν δεν υπάρξει κοινή θέση της κυβέρνησης στο θέμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον 247, είπε: «Η κυβέρνηση θέλει και θα κάνει ότι μπορεί για να το επιτύχει να επιλύσει ένα πρόβλημα που απασχολεί τη χώρα για πάνω από μια 25ετία, δημιουργεί διαρκώς επιπλοκές στο διεθνές στερέωμα και νομίζω ότι επειδή ακριβώς τα Βαλκάνια είναι μια αποσταθεροποιημένη περιοχή, έχει περάσει πάρα πολλά, είναι εξαιρετικά σημαντικό σιγά σιγά να κλείνουν οι εκκρεμότητες, να εμπεδώνεται η σταθερότητα για να έχει τη δυνατότητα το σύνολο της περιοχής να περάσει σε μια ιστορική περίοδο συνανάπτυξης, συνεργασίας και αλληλεγγύης». 

Παράλληλα, κάλεσε τη ΝΔ «να σταματήσει το κρυφτούλι και να μην ξεχνάει ότι είναι λίγο ειρωνικό στη ΝΔ να μιλούν για “διγλωσσία” της κυβέρνησης καθώς το 1992 η ΝΔ, ως μονοκομματική κυβέρνηση τότε, είχε προσέλθει στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με δύο εισηγήσεις, μία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και μία εντελώς διαφορετική του υπουργού Εξωτερικών που χειριζόταν το θέμα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...