622
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη στη Βουλή | George Vitsaras / SOOC

«Κίνημα Αλλαγής» το όνομα του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2017, 13:38
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/11/2017, 23:01
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη στη Βουλή
|George Vitsaras / SOOC

«Κίνημα Αλλαγής» το όνομα του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2017, 13:38
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/11/2017, 23:01

Και το όνομα αυτού; Κίνημα Αλλαγής! Ετσι συναποφάσισαν η Φώφη Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη, επιταχύνοντας τα βήματά τους για τη δημιουργία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Το νέο εγχείρημα θα έχει (προσωρινό;) τίτλο «Κίνημα Αλλαγής», όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντησή τους το μεσημέρι της Τρίτης στη Βουλή – ένα πρώτο ραντεβού της κυρίας Γεννηματά μετά τη νίκη της στις εκλογές για την ηγεσία του υπό διαμόρφωση φορέα στις 19 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το όνομα αποτελεί εισήγηση της κυρίας Γεννηματά και το καλωσόρισε ο κ. Θεοδωράκης. Αλλωστε το πρώτο συνθετικό αποτυπώνει την συλλογικότητα έξω από τα στενά κομματικά όρια. Οσο για τη λέξη «Αλλαγή», είναι προφανές ότι έχει άρωμα Ανδρέα Παπανδρέου.

Με το όνομα συμφωνεί και ο Γιώργος Παπανδρέου (Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών) με τον οποίο η κυρία Γεννηματά είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία. Ο νέος φορέας θα μετριέται στο εξής και με αυτό το όνομα από τις δημοσκοπήσεις – η τελευταία, της Metron Analysis, έδωσε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ένα διόλου ευκαταφρόνητο 12,5% στην εκτίμηση ψήφου. Και αυτό το όνομα θα τεθεί προς έγκριση στο ιδρυτικό συνέδριο της νέας παράταξης.

Κατά τη συνάντησή τους στη Βουλή, η κυρία Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης συμφώνησαν το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα να γίνει την άνοιξη του 2018, σε μια προσπάθεια και να προβλεφθούν τυχόν αιφνιδιασμοί του Αλέξη Τσίπρα με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυρίας Γεννηματά, αύριο Τετάρτη θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, ο οποίος είχε έρθει τρίτος στον πρώτο γύρο της 12ης Νοεμβρίου, ενώ την προσεχή Παρασκευή αναμένεται να συναντηθεί με τον ευρωβουλευτή της Ελιάς και φιναλίστ των εκλογών Νίκο Ανδρουλάκη.

img_16981511866445

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο επικεφαλής του Ποταμιού συμφώνησαν επίσης να υπάρξει κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού την επόμενη Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου. Μια πρόβα τζενεράλε κοινού βηματισμού είδαμε τη Δευτέρα στη Βουλή κατά τη θυελλώδη συζήτηση για την υπόθεση Καμμένου – Σαουδικής Αραβίας, όταν οι βουλευτές των δύο κομμάτων χειροκροτούσαν τόσο την κυρία Γεννηματά όσο και τον κ. Θεοδωράκη.

Η δράση των βουλευτών θα συντονίζεται από ενιαίο συντονιστικό συμβούλιο, στο οποίο θα μετέχουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και των δύο κομμάτων. Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι αριθμούν πλέον από κοινού 25 βουλευτές.

«Δεν θα είναι είδηση οι συναντήσεις μας πια, θα είναι κάτι συνηθισμένο. Προχωράμε σε ένα μεγάλο ανοικτό δημοκρατικό συνέδριο που θα εκφράσει όλες τις δυνάμεις» ανέφερε η κυρία Γεννηματά.

«Ισχυρή αντιπολίτευση επί δύο, μία φωνή. Ένα μεγάλο συνέδριο για κάτι νέο, για ένα ενιαίο κόμμα» συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωράκης.

Γκρίνια από τη ΔΗΜΑΡ

Δεν άργησαν πάντως και οι πρώτες αντιδράσεις, οι οποίες ήρθαν από τη ΔΗΜΑΡ –μέλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με έναν βουλευτή, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο– που ένιωσε ότι παρακάμφθηκε και βρέθηκε προ τετελεσμένων.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συνεδρίασε το βράδυ και εξέφρασε την ενόχλησή της για την απόφαση που πήραν Γεννηματά και Θεοδωράκης, για το όνομα του υπό σύσταση φορέα.

Σε ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση τονίστηκε ότι: «Οι αποφάσεις για τομ νέο φορέα, όπως και η ονομασία, πρέπει να λαμβάνονται με συλλογικές διαδικασίες και να είναι αποτέλεσμα μιας ευρύτερης διαβούλευσης στην πορεία προς το συνέδριο και όχι μονομερών συμφωνιών που λαμβάνονται σε επίπεδο κορυφής χωρίς ούτε καν την απαραίτητη συνεννόηση μεταξύ κομμάτων, κινήσεων και υποψηφίων που συμμετέχουν στο εγχείρημα. Είναι ευθύνη όλων μας να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών και οι διεργασίες να οδηγήσουν σε έναν ισχυρό φορέα, με στόχο την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην χώρα».

Επίσης η ΔΗΜΑΡ παρατήρησε ότι οι ανοιχτές μαζικές διαδικασίες στην εκλογή του επικεφαλής, με την συμμετοχή των πολιτών, ήταν μία μεγάλη νίκη της νέας προοδευτικής παράταξης, καθώς οι πολίτες έστειλαν το δικό τους μήνυμα προς όλες τις πολιτικές κατευθύνσεις, κυρίως στα κόμματα και τις κινήσεις που συμμετέχουν στις διεργασίες συγκρότησης του νέου φορέα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...