574
Η Μαϊέσια Τζόνσον στην κηδεία του συζύγου της το Σάββατο 21 Οκτωβρίου | REUTERS/Joe Skipper

Πώς μια χήρα στρατιώτη εξέθεσε τον αδιάφορο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2017, 10:29
Η Μαϊέσια Τζόνσον στην κηδεία του συζύγου της το Σάββατο 21 Οκτωβρίου
|REUTERS/Joe Skipper

Πώς μια χήρα στρατιώτη εξέθεσε τον αδιάφορο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2017, 10:29

Η υπόθεση των τεσσάρων στελεχών των ειδικών δυνάμεων που σκοτώθηκαν στον Νίγηρα σε ενέδρα ισλαμιστών στις αρχές του μήνα έχει βάλει τον Ντόναλντ Τραμπ στο στόχαστρο κριτικής για την καθυστερημένη και χλιαρή αντιμετώπιση των θανάτων.

Σε μια χώρα που δίνει πολύ μεγάλη σημασία στον θάνατο στρατιωτών στο πεδίο της μάχης, το ότι ο Τραμπ έκανε τουλάχιστον 12 ημέρες να αναφερθεί δημόσια στο περιστατικό, ενώ για άλλα θέματα είναι λαλίστατος, αμέσως έκανε αρνητική εντύπωση.

Ακόμη περισσότερο συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε ο Λευκός Οίκος την υπόθεση αλλά και οι δημόσιες καταγγελίες της χήρας του λοχία Λα Ντέιβιντ Τζόνσον και μίας βουλευτή, η οποία άκουσε το τηλεφώνημα του Τραμπ στη χήρα και της φάνηκε σχεδόν αναίσθητο.

Μιλώντας τη Δευτέρα στο ABC, η Μαϊέσια Τζόνσον, χήρα του Τζόνσον, ενός από τους τέσσερις πεσόντες, είπε ότι ο πρόεδρος όταν της τηλεφώνησε για να την συλλυπηθεί την περασμένη εβδομάδα (στις 17 Οκτωβρίου). Ωστόσο, είπε ότι «κόμπιαζε» γιατί δεν θυμόταν το όνομα του συζύγου της ενώ ο τόνος της φωνής του, όπως είπε, την έκανε να κλάψει.

Αυτήκοη μάρτυρας της κλήσης, μαζί με την οικογένεια του Τζόνσον, δηλώνει ότι ήταν η βουλευτής των Δημοκρατικών Φρεντερίκα Γουίλσον, που είχε αναφέρει εδώ και ημέρες στον Τύπο την κακή εντύπωση που της έκανε ο Τραμπ.

Η Γουίλσον –και αυτό είχε προκαλέσει ιδιαίτερη ενόχληση- είχε ισχυριστεί ότι ο Τραμπ είχε πει στη χήρα του στρατιώτη πως ο σύζυγός της θα έπρεπε να ήξερε τι τον περίμενε όταν κατατάχτηκε στον στρατό.

2017-10-19T205624Z_1568559548_RC1DD4218580_RTRMADP_3_USA-TRUMP-FALLEN-SOLDIER
Τα τέσσερα στελέχη των ειδικών δυνάμεων που σκοτώθηκαν στον Νίγηρα – μαζί τους και πέντε άνδρες από τις τοπικές ένοπλες δυνάμεις. Ο Τζόνσον είναι δεξιά. (U.S. Army Special Operations Command/Handout via REUTERS )

Στις δηλώσεις της στο ABC η Μαϊέσια, που είναι έγκυος στο τρίτο παιδί της, επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό και πρόσθεσε ότι «με έκανε να κλάψω γιατί θύμωσα πολύ από τον τόνο της φωνής του και από το πώς το είπε».

Ο Τραμπ ωστόσο από το Twitter αναφέρθηκε σε ένα τηλεφώνημα που έγινε «με μεγάλο σεβασμό», στο οποίο ανέφερε «χωρίς να διστάζει» το όνομα του στρατιώτη. Και σε δημοσιογράφους είπε ότι όλα όσα αναφέρει η χήρα δεν ισχύουν.

Στην κριτική που του ασκείται εδώ και ημέρες ο Τραμπ είχε απαντήσει με ένα συνδυασμό ψεμάτων και επιθέσεων στους προκατόχους του.

Οταν ρωτήθηκε σχετικά για την δική του καθυστερημένη απάντηση, είπε ότι δεν επικοινωνούσαν μαζί τους κάτι που αποδείχτηκε γενικά ψευδές.

Εφερε μάλιστα το παράδειγμα του προσωπάρχη του, του απόστρατου στρατηγού Τζον Κέλι, του οποίου ο γιος σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν, χωρίς ο Μπαράκ Ομπάμα να έχει τηλεφωνήσει στον εν ενεργεία τότε στρατηγό. Αργότερα διαμέσου της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, ο Κέλι δήλωνε «αηδιασμένος» από τον τρόπο που η προσωπική του περίπτωση έγινε μέρος της δημόσιας αντιπαράθεσης –αν και αυτός που έφερε το παράδειγμα ήταν ο ίδιος ο Τραμπ.

Η τραγικωμωδία συμπληρώθηκε (αλλά δεν κορυφώθηκε) με τον Λευκό Οίκο να δηλώνει ότι είναι ανάρμοστο να τίθενται υπό αμφισβήτηση τα λόγια ενός παρασημοφορημένου στρατηγού σαν τον Κέλι. Σε αυτά ήλθε να προστεθεί η καταγγελία για το ψυχρό τηλεφώνημα στη χήρα και οι απαντήσεις του Λευκού Οίκου.

Πέρα όμως από το συλλυπητήριο τηλεφώνημα, στις ΗΠΑ μαθαίνουν έκπληκτοι –και πρώτα ίσως τα μέλη του Κογκρέσου- ότι στον Νίγηρα υπάρχουν αυτή τη στιγμή περί τους 800 στρατιώτες που εκπαιδεύουν τις τοπικές δυνάμεις και μετέχουν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των ισλαμιστών ανταρτών.

Αν και η παρουσία του αμερικανικού στρατού ήταν γενικά γνωστή, μέλη του Κογκρέσου λένε ότι δεν είχαν ιδέα ότι είναι τόσοι πολλοί αλλά και το τι ακριβώς κάνουν εκεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...