1278
Το βράδυ του Σαββάτου στα Χανιά ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Μίκη Θεοδωράκη | Φωτογραφία: Θοδωρής Μανωλόπουλος / stavrostheodorakis.gr

Σταύρος Θεοδωράκης: «Η 12η Νοεμβρίου δεν θα είναι σύγκρουση μηχανισμών»

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2017, 13:09
Το βράδυ του Σαββάτου στα Χανιά ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Μίκη Θεοδωράκη
|Φωτογραφία: Θοδωρής Μανωλόπουλος / stavrostheodorakis.gr

Σταύρος Θεοδωράκης: «Η 12η Νοεμβρίου δεν θα είναι σύγκρουση μηχανισμών»

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2017, 13:09

Για την εικόνα ενότητας που καλείται να παρουσιάσει την επόμενη ημέρα των εκλογών η Κεντροαριστερά, όλα θα εξαρτηθούν από αυτόν που θα αναλάβει την ευθύνη της ηγεσίας, διαμηνύει ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα, Σταύρος Θεοδωράκης. «Αυτός πρέπει να εμπνεύσει και να ενώσει», τονίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Σε ερώτηση εξάλλου για το κατά πόσο θα αποβεί καθοριστική η οργάνωση των κομματικών μηχανισμών στις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου, ο κ. Θεοδωράκης σημειώνει πως δεν πρόκειται για μία σύγκρουση μηχανισμών, αλλά για την προσέλευση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών προκειμένου να ψηφίσουν τον επόμενο ηγέτη της Κεντροαριστεράς και στο σημείο αυτό τονίζει με νόημα πως κάποιοι φοβήθηκαν την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία που θα διεύρυνε ακόμη περισσότερο την εκλογική βάση.

Συνάντηση με Μίκη Θεοδωράκη

Το βράδυ του Σαββάτου, ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Μίκη Θεοδωράκη, στο πλαίσιο των εγκαινίων του θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης» στην παλιά πόλη των Χανίων. Στη συγκινητική τελετή ονοματοδοσίας του Πολυκέντρου Πολιτισμού, που δημιουργήθηκε στον χώρο του παλιού Τελωνείου,  ο μεγάλος  μουσικοσυνθέτης ήταν αυτός που αποκάλυψε την επιγραφή στην είσοδο του χώρου. Η μαρμάρινη πλάκα φέρει το αρχικό γράμμα «Θ» που, όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, σημαίνει θάλασσα, θέατρο, Θεοδωράκης.

PSX_20171022_095944-e1508660529295PSX_20171022_100245

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μαζί με τον αγαπημένο δημιουργό παρακολούθησαν στη συνέχεια συναυλία προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη με τους Μαρία Φαραντούρη, Στέφανο Κορκολή, Σοφία Μανουσάκη και Ιωάννα Φόρτη, τους οποίους πλαισίωσαν μουσικά η λαϊκή ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», τα «Κίτρινα ποδήλατα» και το μουσικό σύνολο «Vamos».

PSX_20171022_100339-e1508660508737
Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος / stavrostheodorakis.gr

PSX_20171022_100422

Την Τρίτη 24 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι, ο Σταύρος Θεοδωράκης παρουσιάζει τις προτάσεις του για το κόμμα – κίνημα που ο ίδιος δεσμεύεται να γίνει το επιχειρησιακό «Κέντρο της Αλλαγής» (Καραγιώργη Σερβίας 4, Σύνταγμα). Βασική αρχή του: «Οι αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε στο κράτος, στην κοινωνία, στην πολιτική, θα πρέπει πρώτα από όλα να γίνονται πράξη με τη δική μας δράση στους δικούς μας χώρους».

Ακολουθεί η συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στον «Ελεύθερο Τύπο» και τον δημοσιογράφο Ιάσονα Πιπίνη:

Ψηφίσατε το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου. Κάποιοι αναρωτήθηκαν γιατί η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ήταν τόσο σημαντική για σας και δεν καταψηφίσατε ως άσκηση πίεσης με τελικό στόχο να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία;

Πιστεύει κανείς σοβαρός άνθρωπος ότι η κυβέρνηση θα έφευγε επειδή δεν θα ψηφιζόταν μια διάταξη για την ταυτότητα φύλου; Αστεία πράγματα, που δυστυχώς τα επαναλαμβάνουν πολιτικοί που κατά τα άλλα επαίρονται για την επαφή τους με την πραγματικότητα. Εμένα όμως δεν μου αρέσει να εξαπατώ τον κόσμο με ψεύτικες ελπίδες. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν θα εγκαταλείψουν την εξουσία ακόμη και αν χάσουν πολλές επιμέρους ψηφοφορίες.

Η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου πάντως έδειξε ότι δεν υπάρχει κοινό μέτωπο Ποταμιού – ΔΗ.ΣΥ.. Αυτή η έλλειψη συνοχής δεν θα συνεχίσει να υπάρχει και στον νέο φορέα;

Αλίμονο αν κάναμε μέτωπο σε κάθε πιθανό και απίθανο θέμα που εμφανίζεται. Τότε θα καταργούσαμε τον διάλογο και την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Θα είχαμε δύο μπλοκ και θα ψηφίζαμε δια αντιπροσώπων. Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας πάντως δεν είναι η ταυτότητα φύλου, αυτή ήταν μια υποχρέωσή μας προς μια μικρή – μικρή μειοψηφία. Και ο πραγματικός δημοκράτης παρεμπιπτόντως είναι αυτός που υπερασπίζεται τα δικαιώματα ατόμων που είναι ή σκέφτονται διαφορετικά από αυτόν.

Θα μπορέσει όμως να υπάρξει ενοποίηση των απόψεων των δύο κομμάτων που θα συγκροτήσουν τον νέο φορέα; Της ΔΗ.ΣΥ. και του Ποταμιού;

Όλα θα εξαρτηθούν από αυτόν που θα αναλάβει την ευθύνη της ηγεσίας. Αυτός πρέπει να εμπνεύσει και να ενώσει. Τα μεγάλα προβλήματα της χώρας είναι η φτώχεια, ειδικά της νέας γενιάς, η υπερφορολόγηση, ειδικά της μεσαίας τάξης και των επαγγελματιών, το κομματικό κράτος και η απουσία ασφάλειας και δικαιοσύνης. Σε όλα αυτά οι προτάσεις που έχω κάνει πιστεύω ότι μας ενώνουν, δεν μας διχάζουν.

Είστε αισιόδοξος για την εκλογική μάχη της 12ης Νοεμβρίου; Και που στηρίζετε αυτή την αισιοδοξία; Ο κομματικός μηχανισμός του Ποταμιού, φαντάζομαι, είναι πολύ μικρότερος του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ.

Δεν ξέρω ποιος κομματικός μηχανισμός είναι μικρότερος και ποιος μεγαλύτερος. Και δεν με ενδιαφέρει. Στις 12 Νοέμβρη δεν θα έχουμε μια σύγκρουση μηχανισμών. Θα έρθουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να ψηφίσουν. Φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες, Κεντροαριστεροί, κεντρώοι, οικολόγοι. Αυτοί θα εκλέξουν τον ηγέτη του νέου κόμματος και όχι οι μηχανισμοί.

Επιμένατε όμως στην ανάγκη να υπάρξει εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία. Να ψηφίσουν και όσοι έχουν φύγει στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης. Και αυτό δεν θα γίνει.

Ναι, δυστυχώς η πρότασή μου για εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν έγινε δεκτή. Κάποιοι το φοβήθηκαν. Κάλπες όμως θα στηθούν και στο εξωτερικό. Και πολλοί θα πάνε να ψηφίσουν. Και εγώ επιφυλάχθηκα ως αρχηγός του νέου κόμματος να βάλω στη ζωή μας τις εξ αποστάσεως ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Δεν πρέπει να φοβόμαστε το νέο. Και θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε συνεχώς στα νέα δεδομένα. Και της τεχνολογίας και της επικοινωνίας και της συμμετοχής.

Στις εκλογές θα ψηφίσουν μόνο όσοι θέλουν να γίνουν μέλη του νέου κόμματος ή τελικά θα μπορούν να ψηφίσουν και φίλοι;

Θα μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι προοδευτικοί πολίτες. Χωρίς κανένα περιορισμό, με την ταυτότητά τους και τρία ευρώ. Όποιος θέλει βέβαια θα μπορεί να δηλώνει και μέλος του νέου κόμματος. Όποιος δεν θέλει απλώς ψηφίζει για τον αρχηγό και αποχωρεί. Οι καταστάσεις βέβαια, σύμφωνα με τα όσα ζήτησε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, θα καταστραφούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σε περίπτωση που δεν κερδίσετε τις εκλογές θα παραμείνετε στον νέο φορέα;

Δεν πιστεύω στις προαγωγές λόγω παλαιότητας. Ο λαός του Κέντρου έχει τώρα μια μεγάλη ευκαιρία να καθορίσει τις εξελίξεις. Είναι ένα σπάνιο εγχείρημα. Ένα εντελώς νέο κόμμα με την ψήφο όλων όσοι πιστεύουν στην ανανέωση του πολιτικού σκηνικού και τις προοδευτικές αξίες. Σε αυτή την προσπάθεια μπορώ να είμαι και στρατηγός, μπορώ να είμαι και στρατιώτης. Το έχω πει από την πρώτη μέρα. Και καλό θα είναι να ακουστεί και από τους άλλους διεκδικητές της ηγεσίας.

Το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με την Κεντροαριστερά που πιστεύετε ότι θα καταλήξει;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι νυμφευμένος με τους ΑΝΕΛ. Όταν υπάρξει κανένα συζυγικό καυγαδάκι, ξενοκοιτάνε. Αλλά δεν νομίζω ότι είναι άξιο σχολιασμού. Και τέλος πάντων η Κεντροαριστερά δεν είναι σημαία ευκαιρίας.

Να υποθέσω δηλαδή ότι δεν είσαστε διατεθειμένος να προσφέρετε χείρα βοηθείας στην σημερινή κυβέρνηση.

Η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν υπηρετεί τις ανάγκες της χώρας. Είναι μια οπισθοδρομική συμμαχία με λάθος προτεραιότητες. Ακόμη και όταν αναγκάζονται να αποφασίσουν κάτι σημαντικό, όπως ας πούμε τις αποκρατικοποιήσεις, το κάνουν με βαριά την καρδιά. Κάνουν ένα βήμα μπρος και δύο πίσω. Έμαθα ότι ο κ.Τσίπρας είπε στον κ.Τραμπ ότι τα έργα στο Ελληνικό ξεκίνησαν. Γιατί δεν το λέει και στους Έλληνες; Αρχίζοντας από τα στελέχη του που συνεχίζουν να αντιδρούν σε οποιαδήποτε επένδυση γίνεται ή πάει να γίνει στην χώρα.

Εκτιμάτε ότι ο κ.Τσίπρας θα εξαντλήσει την τετραετία ή θα πάει σε εκλογές αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος;

Η πρόθεση του κ.Τσίπρα είναι να εξαντλήσει την τετραετία. Το ίδιο θέλουν και οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έχουν χτίσει το δικό τους κράτος των κολλητών και νομίζω ότι το απολαμβάνουν.

Πάντως τα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λένε κάθε μέρα στα τηλεοπτικά παράθυρα ότι το 2018 η χώρα θα βγει από τα μνημόνια και θα έρθει η ανάπτυξη.

Καλό θα είναι να ακούμε τους πιο ειδικούς και όχι τις λαϊκίστικες κορόνες αυτών που προσπαθούν να κρατηθούν στην εξουσία. Ο καθηγητής Λιαργκόβας, του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή – το βιβλίο του οποίου παρουσίασα αυτή την εβδομάδα –, αλλά και άλλοι επιφανείς οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν θα σημαίνει ξαφνική ανάπτυξη. Ούτε και η έξοδος στις αγορές, αν και όταν γίνει. Η οικονομία θέλει γενναίες αποφάσεις, θέλει απελευθέρωση από τα κομματικά δεσμά, την γραφειοκρατία και τους συνεχείς φόρους. Θέλει, εν ολίγοις. μια άλλη πολιτική και άλλους πιο τολμηρούς και μελετημένους πολιτικούς.