328
Η Λιλιάν Μπετανκούρ με την κόρη και κληρονόμο της Φρανσουάζ Μπετανκούρ-Μέγιερ | REUTERS/Charles Platiau

Ο θάνατος της Μπετανκούρ εκτίναξε τη μετοχή της L’ Oreal

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2017, 10:56
Η Λιλιάν Μπετανκούρ με την κόρη και κληρονόμο της Φρανσουάζ Μπετανκούρ-Μέγιερ
|REUTERS/Charles Platiau

Ο θάνατος της Μπετανκούρ εκτίναξε τη μετοχή της L’ Oreal

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2017, 10:56

Να πεθαίνει ο άνθρωπος-σύμβολο μιας εταιρείας και οι μετοχές της να εκτινάσσονται το επόμενο πρωινό δεν είναι συνηθισμένο. Αλλά ούτε συνηθισμένη περίπτωση υπήρξε η Λιλιάν Μπετανκούρ, ιδρυτής του ομίλου καλλυντικών L’ Oreal, η οποία απεβίωσε την Πέμπτη σε ηλικία 94 ετών. Πολλοί θεωρούσαν ότι η Μπετανκούρ κρατούσε δέσμιο τον όμιλο και δεν τον άφηνε να εξαπλωθεί. Αλλοι το ερμήνευαν από διαφορετική οπτική γωνιά: η Μπετανκούρ δεν ήθελε να χάσει τον έλεγχο στην εταιρεία της και έτσι απέρριπτε κάθε πρόταση εξαγοράς, ακόμα και τις πιο γενναιόδωρες.

Σε κάθε περίπτωση τώρα πια η Μπετανκούρ δεν βρίσκεται στο κάδρο και οι επενδυτές διέγνωσαν στον θάνατό της ευκαιρίες. Η μετοχή του ομίλου L’Oreal σημείωσε την Παρασκευή ραγδαία άνοδο, καθώς οι αγορές προεξόφλησαν ότι ο θάνατος της ιδρύτριας θα αλλάξει τις σχέσεις με τον κολοσσό Nestle, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του ομίλου.

Η μετοχή της L’Oreal σημείωσε άνοδο περίπου 5% στην αρχή της συνεδρίασης, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα κέρδη στο γαλλικό δείκτη CAC-40 και στον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX.

Η οικογένεια της Μπετανκούρ κατέχει το 33% της L’Oreal. Η κόρη της, η Φρανσουάζ Μπετανκούρ-Μέγιερ, που είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της L’Oreal μαζί με τον γιο της, δήλωσε σε ανακοίνωση ότι η οικογένεια διατηρεί τη δέσμευσή της στη L’Oreal και τη διοικητική της ομάδα.

Η Nestle, στην οποία ανήκει λίγο πάνω από το 23% της L’ Oreal, είχε συμφωνήσει με την οικογένεια των ιδρυτών της εταιρείας ότι οι δύο πλευρές δεν μπορούν να αυξήσουν τα ποσοστά τους όσο βρίσκεται εν ζωή η Λιλιάν Μπετανκούρ και για τουλάχιστον έξι μήνες μετά το θάνατό της.

«Αναπόφευκτα θα πυροδοτηθούν τώρα εκ νέου εικασίες για τις προθέσεις της Nestle αναφορικά με το ποσοστό της στην L’Oreal», ανέφεραν αναλυτές της Jefferies σε σημείωμά τους. «Αυτό δημιουργεί την προοπτική η L’Oreal είτε να αγοράσει το ποσοστό ή ίσως ακόμα και η Nestle να εξαγοράσει εξ ολοκλήρου την L’Oreal».

Η μετοχή της Nestle σημείωσε άνοδο κατά 1,1% ενώ η μετοχή της φαρμακευτικής εταιρίας Sanofi, στην οποία η L’Oreal έχει επίσης ποσοστό 9%, ενισχύθηκε κατά περίπου 1%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...