1101
Ο Σταύρος Θεοδωράκης στα Χανιά. «Η Γερμανία που δεν έχει ελιές εξάγει στη Μεγάλη Βρετανία περισσότερο λάδι από την Ελλάδα!» λέει | Ολυμπία Κραγασάκη/facebook/StavrosTheodorakis

Επιστροφή στη γη το σύνθημα του Σταύρου Θεοδωράκη

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2017, 10:46
Ο Σταύρος Θεοδωράκης στα Χανιά. «Η Γερμανία που δεν έχει ελιές εξάγει στη Μεγάλη Βρετανία περισσότερο λάδι από την Ελλάδα!» λέει
|Ολυμπία Κραγασάκη/facebook/StavrosTheodorakis

Επιστροφή στη γη το σύνθημα του Σταύρου Θεοδωράκη

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2017, 10:46

Παρέμβαση, μέσω facebook, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στην ιδιαίτερη πατρίδα του στα Χανιά της Κρήτης, για τη σημασία του πρωτογενούς τομέα της χώρας, έκανε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος μάλιστα ανήρτησε σειρά φωτογραφιών από τις συναντήσεις που είχε με ανθρώπους της υπαίθρου.

«Ο σχεδιασμός του μέλλοντος περνάει μέσα από την αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Το “Ποτάμι” έχει προτάσεις για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και τη στηρίζει με συγκεκριμένα στοιχεία. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ταξιδεύει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Χανιά φωτογραφίζεται με ανθρώπους της υπαίθρου και μιλάει με πάθος για την ανάγκη στήριξης, των προϊόντων της ελληνικής γης» αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση από το Ποτάμι.

Ουσιαστικά αυτή η επίσκεψη του κ. Θεοδωράκη στα Χανιά του προσέφερε μια ιδανική ευκαιρία να μιλήσει από κοντά με ανθρώπους της γης και να δώσει -σε μια συζήτηση με τον δημοσιογράφο Γρηγόρη Τζιοβάρα- μια κάπως διαφορετική απάντηση για το «τι φταίει που η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που παραμένει σε μνημόνιο».

Ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε σε ανάρτησή του στο facebook:

«Τρώμε φακές Τουρκίας, ρεβίθια από το Μεξικό, εισαγόμενα κρέατα, εισαγόμενα ψάρια και μετά αναζητάμε την πόρτα που θα μας βγάλει από την κρίση και τα μνημόνια. Ε, δεν θα την βρούμε ποτέ αν δεν αλλάξουμε τη σχέση μας με τη γη.

» Η Γερμανία που δεν έχει ελιές εξάγει στην Μ.Βρετανία περισσότερο λάδι από την Ελλάδα που είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα ελαιολάδου στον κόσμο. Παίρνουν δηλαδή το λάδι μας οι Ιταλοί, οι Γερμανοί, το τυποποιούν και το εξάγουν.

» Κάθε χρόνο δίνουμε 10 εκατομμύρια ευρώ για να εισαγάγουμε ντομάτα από τα Σκόπια, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Οι έλληνες παραγωγοί μειώνουν την παραγωγή τους το καλοκαίρι, παρά την αύξηση του τουρισμού, γιατί οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. 

Μόνο το 10% των ψαριών στο τραπέζι μας είναι από τα πελάγη μας. Και μόνο το 8% του βόειου κρέατος αφορά μοσχάρια που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και σφάχτηκαν εδώ.

Η μη αξιοποίηση της αγροτικής γης εξηγεί εν μέρει και την άνιση κατανομή του ΑΕΠ της χώρας.  Η Αττική έχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ 22.000 κι η Ανατολική Μακεδονία Θράκη έχει 11.000.  Το Νότιο Αιγαίο 18.000 και το Βόρειο 12.000.

Αυτές οι ανισότητες είναι δυναμίτης στα θεμέλια της κοινωνίας. Και διευρύνονται συνεχώς» κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος συνόδευσε την ανάρτηση με μια σειρά φωτογραφιών.

«Προφανώς η ανικανότητα του κ. Τσίπρα και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χτυπάει κόκκινο», υπογραμμίζει στον συνομιλητή του ο επικεφαλής του Ποταμιού για να συνεχίσει: «Αλλωστε αυτή την εβδομάδα επιβεβαιώθηκε ότι σχεδίαζαν “ντου” στο Νομισματοκοπείο και την Τράπεζα της Ελλάδος. Νόμιζαν ότι θα έλυναν τα οικονομικά τους προβλήματα τα όπως τα λύνουν οι πιστολέρο στα καουμπόικα. Αλλά η Ελλάδα δεν θα πάρει τα πάνω της με την απομάκρυνση απλώς και μόνο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Χρειάζεται να σχεδιάσουμε ξανά το μέλλον μας. Να φυτέψουμε τα χωράφια μας, να φροντίσουμε τις θάλασσές μας και να αξιοποιήσουμε τον ήλιο μας».

Οπως αναφέρεται, ο κ. Θεοδωράκης, επηρεασμένος από μια επίσκεψη του στην ορεινή Κρήτη, επέμεινε στην κουβέντα να αναφέρεται συνεχώς στις αδυναμίες αλλά και τις δυνάμεις της ελληνικής γης. Εχει άποψη σχεδόν για ένα προς ένα τα προϊόντα μας και την εκφράζει.

Ιδού μερικές από τις επισημάνσεις του:

Για το λάδι: «Η Γερμανία που δεν έχει ελιές εξάγει στη Μεγάλη Βρετανία περισσότερο λάδι από την Ελλάδα, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα ελαιολάδου στον κόσμο. Παίρνουν δηλαδή το λάδι μας οι Ιταλοί, οι Γερμανοί το τυποποιούν και το εξάγουν. Το καταλαβαίνεις; Πουλάμε χύμα και είναι έγκλημα. Έτσι, το ελληνικό τυποποιημένο ελαιόλαδο αντιστοιχεί μόνο στο 2ο% της παγκόσμιας αγοράς. Και σε πολλές περιοχές της χώρας, έχουν επαναπαυτεί στις δάφνες του παρελθόντος. Αντί για μικρά ελαιοτριβεία κοντά στο χωράφι -η ελιά είναι ζωντανός καρπός και θέλει άμεση αξιοποίηση φτιάχνουμε φαραωνικές μονάδες. Οι άλλες χώρες, όμως, αναβαθμίζουν συνεχώς την πρωτογενή παραγωγή τους και φτιάχνουν εξαιρετικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα».

Για τα όσπρια: «Η παραγωγή οσπρίων στην Ελλάδα είναι 35.000 τόνοι ενώ η κατανάλωση είναι 100.000 τόνοι. Τρώμε όσπρια από Τουρκία, ΗΠΑ, Κίνα, Μεξικό, Αίγυπτο, Μαδαγασκάρη και Ινδία. Το 60% των φασολιών εισάγονται από τις ΗΠΑ, την Αλβανία, τον Καναδά και την Αργεντινή. Το 90% της φακής το εισάγουμε κυρίως από Τουρκία. Το 70% των ρεβιθιών προέρχονται από το Μεξικό και την Τουρκία».

Για τις ντομάτες: «Κάθε χρόνο δίνουμε 10 εκατ. ευρώ για να εισαγάγουμε ντομάτες από τα Σκόπια, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Οι Έλληνες καλλιεργητές μειώνουν την παραγωγή τους το καλοκαίρι, παρά την αύξηση του τουρισμού, γιατί οι τιμές είναι πολύ χαμηλές».

Για τα ψάρια: «Τρία στα 4 ψάρια που τρώμε είναι εισαγόμενα και τα ντόπια είναι συνήθως ιχθυοκαλλιέργειας. Μόνο το 10% των ψαριών στο τραπέζι μας είναι από τα πελάγη μας».

Για το κρέας: «Τρώμε αναλογικά το περισσότερο βόειο κρέας στην Ευρώπη. Ομως μόνο το 20% είναι ντόπιο. Και από αυτό μόλις το 8% αφορά μοσχάρια που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και σφάχτηκαν εδώ. Τα υπόλοιπα ζώα εισάγονται μικρά από τη Γαλλία, την Πολωνία, την Τσεχία, μεγαλώνουν σε ελληνικές μονάδες και μετά από 5 μήνες παίρνουν ελληνική ταυτότητα. Το 1980 εισαγάγαμε το 50% του χοιρινού και σήμερα το 65%. Το ίδιο και στο γάλα όλοι διαφημίζουν, το ελληνικό αγελαδινό γάλα αλλά το 60% εισάγεται».

«Οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων κρέατος, αλλαντικών, γαλακτοκομικών, επιβαρύνουν κάθε χρόνο με 2 δισ. ευρώ το ΑΕΠ της χώρας», επιμένει ο κ. Θεοδωράκης. Και αντιμετωπίζοντας το ζήτημα τόσο από την οικονομική όσο και από την κοινωνική διάσταση του επισημαίνει: «Η μη αξιοποίηση της αγροτικής γης εξηγεί εν μέρει και την άνιση κατανομή του ΑΕΠ της χώρας. Η Αττική έχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ 22.000 ευρώ και η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη έχει 11. 000 ευρώ. Το Νότιο Αιγαίο 18.000 και το Βόρειο 12.000 ευρώ. Τα Ιόνια νησιά 15.000 και η Δυτική Ελλάδα και η Θεσσαλία 12.000 ευρώ. Αυτές οι ανισότητες είναι δυναμίτης στα θεμέλια ms κοινωνίας. Και διευρύνονται συνεχώς».

DSC_4829

«Ευτυχώς τουλάχιστον τρώμε δικά μας κατσίκια» προσθέτει κάποια στιγμή χαμογελαστός αφηγούμενος τις στιγμές που έζησε στα ορεινά χειμαδιά της Καντάνου και της Σελίνου. Εκεί περίπου 50 χιλιόμετρα από τα Χανιά, οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με τη γη και τα ζώα. Αιωνόβιες ελιές και κατσίκια. Με αυτά άλλωστε ζούσαν και οι γονείς του «πριν αφήσουν την Κρήτη για την Αγία Βαρβάρα» όπως λέει.

Στο τέλος της κουβέντας με τον δημοσιογράφο Γρηγόρη Τζιοβάρα, ο κ. Θεοδωράκης επαναλαμβάνει μια φράση του Ελευθέριου Βενιζέλου ειπωμένη πριν από 80 χρόνια: «Εάν καλλιεργήσωμεν την γην βαθύτερα και με καλούς σπόρους, αυτή θα αποδώση πλουσίους καρπούς. Και θα ευημερήσωμεν». Βέβαια, όπως σπεύδει να εξηγήσει, ο Βενιζέλος δεν τα έλεγε αυτά μόνο για το χωράφι. «Εννοούσε και τους σπόρους στην κοινωνία και την πολιτική, που πρέπει να ποτιστούν και να καρπίσουν για να αλλάξουν τις τύχες της χώρας», συνοψίζει «αλλά αυτό είναι θέμα μιας άλλης συζήτησης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...