247
Διαδηλωτές κατά των επίμαχων νόμων σε συγκέντρωση έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας | REUTERS/Kacper Pempel

Στο Ευρωδικαστήριο μεταφέρει τη διαμάχη με την Πολωνία η ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2017, 16:59
Διαδηλωτές κατά των επίμαχων νόμων σε συγκέντρωση έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας
|REUTERS/Kacper Pempel

Στο Ευρωδικαστήριο μεταφέρει τη διαμάχη με την Πολωνία η ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2017, 16:59

Το επόμενο βήμα στην κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την Πολωνία έκανε η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς οι Βρυξέλλες πρόκειται να αναλάβουν νομική δράση κατά της προσπάθειας της Πολωνίας να προωθήσει αλλαγές που περιορίζουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Η Κομισιόν προτίθεται να φέρει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα μπορούσε να επιβάλλει πρόστιμο στη χώρα. Η Βαρσοβία πρέπει πλέον να απαντήσει μέσα σε ένα μήνα.

Η Επιτροπή επισημαίνει ακόμη ότι αποσκοπεί να αποτρέψει κάτι που είναι κίνδυνος όχι μόνο για τη λειτουργία της δημοκρατίας στην Πολωνία, αλλά και για τις 28 χώρες της ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι οι τρεις πολωνικοί νόμοι, οι οποίοι προσφάτως ψηφίστηκαν από τη Βουλή της χώρας, παραβιάζουν την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Με τον ένα ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας μπορεί να διορίζει ή να απολύει τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου, ενώ άλλος εισάγει διακρίσεις με βάση το φύλο, αφού ορίζουν διαφορετικά όρια συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες δικαστικούς.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα είχε δηλώσει ότι δεν θα υπογράψει δύο από τους τρεις νόμους, ασκώντας το δικαίωμα που έχει σε βέτο, ωστόσο και αυτό δεν αρκούσε για να περιοριστούν οι αντιδράσεις ή να καθησυχάσει την ΕΕ.

Η Κομισιόν έχει καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της απειλώντας με την άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 7 της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που προβλέπει στέρηση του δικαιώματος ψήφου της Πολωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πρόκειται για μέτρο το οποίο δεν έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν.

Από την πλευρά της, η πολωνική κυβέρνηση εξηγεί πως η οργάνωση του δικαστικού συστήματος συνιστά εθνική αρμοδιότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...