1084
Ο Γιώργος Πρίντεζης με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Καλείται να προτιμήσει ανάμεσα στην πατρίδα και τον εργοδότη του... | ΙΝΤΙΜΕ/ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η μαύρη κωμωδία του ευρωπαϊκού μπάσκετ

Sportscaster Sportscaster 8 Ιουλίου 2017, 18:43
Ο Γιώργος Πρίντεζης με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Καλείται να προτιμήσει ανάμεσα στην πατρίδα και τον εργοδότη του...
|ΙΝΤΙΜΕ/ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η μαύρη κωμωδία του ευρωπαϊκού μπάσκετ

Sportscaster Sportscaster 8 Ιουλίου 2017, 18:43

Το πρόβλημα ήταν γνωστό από καιρό. Αλλά, από χθες, που βγήκε το αναλυτικό καλεντάρι της Ευρωλίγκας για το 2017-2018, το βλέπουμε και στην πράξη. «Είναι να γελάει κανείς», που έλεγε ο Φίλιππος Συρίγος. Η FIBA και η Euroleague ζητούν από τους διεθνείς παίκτες οι οποίοι συμμετέχουν στο κορυφαίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα συλλόγων, να αγωνιστούν την ίδια μέρα σε δυο παιχνίδια, σε τοποθεσίες που απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα η μία από την άλλη. Εάν ορίσουν τα ματς και την ίδια ώρα, θα πρόκειται για την απόλυτη φάρσα.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Γιώργο Πρίντεζη, ο οποίος σχολίασε αυτόν τον παραλογισμό με ένα δηκτικό ποστάρισμά του στο Facebook. Στις 22 Φεβρουαρίου 2018, η Εθνική Ελλάδας έχει αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας (2019) – ακόμη δεν γνωρίζουμε πού. Την ίδια μέρα ο Ολυμπιακός υποδέχεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τη Βαλένθια, για την Ευρωλίγκα. Η Εθνική και ο Ολυμπιακός περιμένουν από τον Γιώργο να είναι παρών και στα δυο παιχνίδια… Τι σκοπεύει να κάνει εκείνος; «Κάπου εκεί στις 22/2 σκέφτομαι να γίνει και το επόμενο AegeanBall (είναι το τουρνουά μπάσκετ 3Χ3 που διοργανώνει ο ίδιος στη Σύρο). Αν γίνει πρωί και μετακινηθούμε με πύραυλο, λογικά προλαβαίνουμε… αρκεί να υπάρχει πρόγραμμα».

DEKSXOhXkAAwTD1Μπορεί ο Νικ Καλάθης να μη διαθέτει το χιούμορ του Πρίντεζη, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα έχει το ίδιο -ακριβώς- πρόβλημα. Στις 24 Νοεμβρίου 2017 η Εθνική Ελλάδας θα αγωνιστεί (στην πρεμιέρα των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου) με τη Μεγάλη Βρετανία, εκτός έδρας, και -την ίδια μέρα- ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Κλειστό του ΟΑΚΑ με τη Ρεάλ Μαδρίτης, για την 9η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Πώς θα τα προλάβει και τα δύο ματς ο Νικ; Με τον πύραυλο του Πρίντεζη…

Πρόβλημα υπάρχει, ασφαλώς, και με τους αγώνες που δεν συμπίπτουν την ίδια μέρα. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο για έναν διεθνή παίκτη του Ολυμπιακού να παίξει στις 23 Νοεμβρίου με την Αρμάνι στο Μιλάνο, και «καπάκι», στις 24 Νοεμβρίου, με την Εθνική Ελλάδος στην Αγγλία. Οπως και για έναν διεθνή του Παναθηναϊκού, να αγωνιστεί με την Εθνική στις 22/2/2018 στην Ελλάδα, και με τον σύλλογό του στη Ρωσία (Χίμκι) την επομένη. Τέτοια «ασυμβίβαστα» υπάρχουν πολλά, σε αυτές τις δύο εβδομάδες που η FIBA διάλεξε για τους καινοφανείς προκριματικούς της. Και τι ακριβώς είναι αυτοί; Ενας κλαυσίγελως. Οκτώ όμιλοι των τεσσάρων ομάδων, εκ των οποίων στον δεύτερο γύρο προκρίνονται οι… τρεις πρώτες κάθε ομίλου. Ενα τουρνουά «της πλάκας».

Η FIBA ήθελε μόνο να «τη σπάσει» στην Euroleague, που με την επιτυχημένη της διοργάνωση έχει μαζέψει όλο το χρήμα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Για κάποιο περίεργο λόγο περίμενε πως ο Τζόρντι Μπερτομέου θα διέκοπτε -γι’ αυτές τις δυο εβδομάδες- την αγωνιστική δραστηριότητα της Ευρωλίγκας, όμως δεν το έκανε. Η πρόταση του εκτελεστικού διευθυντή της ευρωπαϊκής λίγκας είναι, το πρόγραμμα της FIBA να αγνοηθεί εντελώς. Εάν το συμβούλιο των συλλόγων της Euroleague την υπερψηφίσει, το δίλημμα θα το έχουν οι παίκτες. Είναι ψευτοδίλημμα, όμως. Κανένας επαγγελματίας μπασκετμπολίστας δεν θα ρίσκαρε το συμβόλαιό του, αρνούμενος να αγωνιστεί σε ευρωπαϊκό αγώνα του συλλόγου του, όσο κι αν θα ‘θελε -την ίδια μέρα, την προηγούμενη ή την επόμενη- να βοηθήσει την εθνική ομάδα της πατρίδας του. «Πες του Βασιλακόπουλου να σε πληρώνει εκείνος», θα έλεγαν οι Αγγελόπουλοι στον Πρίντεζη και ο Γιαννακόπουλος στον Καλάθη, εάν οι διεθνείς επέλεγαν να ενισχύσουν την Εθνική.

Η διεθνής ομοσπονδία μπάσκετ είχε επιχειρήσει κι άλλες φορές, στο παρελθόν, να βάλει τρικλοποδιά στην Euroleague. Πρώτα ανήγγειλε το Basketball Champions League, ως αντίπαλο δέος της Ευρωλίγκας. Στη συνέχεια, όταν διαπίστωσε ότι αδυνατεί να προσελκύσει τους κορυφαίους συλλόγους, απείλησε -μέσω των εθνικών ομοσπονδιών- με αποκλεισμό από τα πρωταθλήματά τους, τις ομάδες που θα έπαιρναν μέρος στο Eurocup. Το μόνο που κατάφερε ήταν να «στήσει» μία διοργάνωση, της οποίας το τρόπαιο κατέκτησε η Τενερίφη – η πέμπτη (στη βαθμολογία) ομάδα του ισπανικού πρωταθλήματος.

Τι θα μπορούσε, δηλαδή, να κάνει η FIBA – κατά συνέπεια η ΕΟΚ, για να πάρουμε ως παράδειγμα την Ελλάδα; Να απαγορεύσει στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό να συμμετέχουν στην Ευρωλίγκα, δεν γίνεται

Ηταν μέγα σφάλμα της FIBA, να υποκύψει στην πίεση των μελών της (των εθνικών ομοσπονδιών) που ζητούσαν προγραμματισμένους αγώνες μεσούσης της περιόδου, προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδά τους από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα εισιτήρια και τους χορηγούς που θα έβρισκαν. Αυτό το «κολοβό» τουρνουά -οι προκριματικοί του Μουντομπάσκετ- που εφηύρε, μπορεί να πλήξει το κύρος και τη δημοτικότητα της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, στον βαθμό που η απουσία των κορυφαίων διεθνών (των NBAers και όσων αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα) από τα δύο «παράθυρα» (έτσι έχει ονομάσει τις δυο εβδομάδες των προκριματικών) θα αλοιώσει τη δυναμικότητα των εθνικών ομάδων. Θα «ξενερώσουν» τους φιλάθλους, οι εθνικές δεύτερης και τρίτης διαλογής που, έστω προσωρινά, θα εμφανιστούν. Επιπλέον, αυτός ο μυθικός διασυρμός που απειλεί το άθλημα -συνολικώς- πολύ δύσκολα δεν θα επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση των καναλιών και των χορηγών να επενδύσουν στο μπάσκετ.

Ωραία και ρομαντική η παρέμβαση του Βλάντε Ντίβατς, του σέρβου θρύλου του αθλήματος, που έγραψε ότι στις εθνικές ομάδες θα πρέπει να παίζουν οι καλύτεροι μπασκετμπολίστες. Μόνο που θα πρέπει κάποιος να εξηγήσει στον κόσμο, γιατί -όλα αυτά τα χρόνια- η FIBA δεν ζήτησε από το ΝΒΑ (με το οποίο διατηρεί καλύτερες σχέσεις απ’ ό,τι με την Euroleague) να διακόπτεται το αμερικανικό πρωτάθλημα, όταν υπάρχουν αγώνες εθνικών ομάδων. Η απάντηση είναι κυνικά απλή: επειδή στον σύγχρονο επαγγελματικό αθλητισμό, κουμάντο κάνει εκείνος που πληρώνει. Ακόμη και η Team USA, για τους αγώνες της προκριματικής φάσης στην Αμερική θα στελεχωθεί από παίκτες της D-League.

Ωραία τα λέει και ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, που ζητεί από τη FIBA «να αφήσει τα μισόλογα, τις ενημερωτικές έως και απολογητικές ανακοινώσεις, και να προχωρήσει στην εφαρμογή των νόμων και των καταστατικών διατάξεων που έχουν εγκριθεί από 206 χώρες σε όλον τον κόσμο». Τι θα μπορούσε, δηλαδή, να κάνει η FIBA – κατά συνέπεια η ΕΟΚ, για να πάρουμε ως παράδειγμα την Ελλάδα; Να απαγορεύσει στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό να συμμετέχουν στην Ευρωλίγκα, δεν γίνεται. Να τους τιμωρήσει -επειδή παίζουν στην Ευρωλίγκα- με αποβολή από το ελληνικό πρωτάθλημα, γίνεται. Κακό του κεφαλιού της. Ενα πρωτάθλημα χωρίς τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, δεν θα το έβλεπε ούτε ο κ. Βασιλακόπουλος. Να αποκλείσει από τις εγχώριες διοργανώσεις τους παίκτες που καλούνται στην Εθνική αλλά δεν πάνε, θα ήταν «τρελό». Δεν το έκανε, όλα αυτά τα χρόνια, ούτε με όσους της γύρισαν την πλάτη σε νεαρή ηλικία, ακόμη κι αν δεν έπαιζαν στην Ευρωλίγκα. Κι αν
απέκλειε διά βίου από την Εθνική εκείνους που επέλεξαν τα ματς της Ευρωλίγκας, θα… της έστελναν λουλούδια. Που τους έβγαλε, διά παντός, από μία τόσο δύσκολη θέση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...