1152
Ο άνθρωπος είναι φαινόμενο. Και το χαίρεται... | REUTERS

Στεφ Κάρι: 201 εκατ. δολάρια για τον σόουμαν του μπάσκετ

Sportscaster Sportscaster 2 Ιουλίου 2017, 16:55
Ο άνθρωπος είναι φαινόμενο. Και το χαίρεται...
|REUTERS

Στεφ Κάρι: 201 εκατ. δολάρια για τον σόουμαν του μπάσκετ

Sportscaster Sportscaster 2 Ιουλίου 2017, 16:55

Ακόμη και για το ΝΒΑ, το ποσό προκαλεί «σοκ»: 201 εκατομμύρια δολάρια! Η επιταγή που ετοιμάζουν οι Ουόριορς στο όνομα του Στεφ Κάρι -για να τον κρατήσουν στο Γκόλντεν Στέιτ για άλλα πέντε χρόνια- είναι η πιο γενναιόδωρη που έχει προσφερθεί ποτέ σε παίκτη του «μαγικού κόσμου».

Ο σόουμαν των παρκέ θα γίνει ο πρώτος σούπερ-σταρ του μπάσκετ που θα σπάσει το «φράγμα» των 200 εκατ. δολαρίων και, ασφαλώς, ο πιο καλοπληρωμένος παίκτης της αμερικανικής λίγκας. Με τη νέα συμφωνία θα έχει… μεροκάματο 110.136 δολαρίων. Η αμοιβή του για κάθε αγώνα των «Πολεμιστών» θα είναι 490.000 δολάρια.

Αλλά, ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί το παλιό του συμβόλαιο. Παρά τα φοβερά του επιτεύγματα, που είχαν αφήσει το παγκόσμιο κοινό του μπάσκετ με ανοιχτό το στόμα, τα τέσσερα τελευταία χρόνια ο Κάρι έπαιζε με συνολικές αποδοχές μόλις 44 εκατ. δολαρίων. Εφέτος εισέπραξε 12,1 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που την προσεχή αγωνιστική περίοδο θα εκτιναχθεί στα 36 εκατομμύρια. Δεν ήταν, καν, μέσα στους τρεις πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες της ομάδας του. Ο Κέβιν Ντουράντ, που αφίχθη από τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ το περασμένο καλοκαίρι, ο Κλέι Τόμπσον και ο Ντρέιμοντ Γκριν κέρδιζαν πολύ περισσότερα. Η ανησυχία των Ουόριορς για τους τραυματισμένους αστραγάλους του, τον είχε εγκλωβίσει σε μία κλίμακα αποδοχών δυσανάλογη της τεράστιας αξίας του.

Η ομάδα του Σαν Φρανσίσκο είχε επιλέξει τον Κάρι στο Νο 7 στο draft του 2009. Στο ντεμπούτο του, στις 28 Οκτωβρίου κόντρα στους Ρόκετς, μέτρησε 14 πόντους και 7 ασίστ. Στις 10 Φεβρουαρίου 2010 πέτυχε το πρώτο του triple-double, με 36 πόντους, 10 ριμπάουντ και 13 ασίστ. Ολοκλήρωσε την παρθενική του σεζόν με 17,5 πόντους, 5,9 ασίστ και 1,9 κλεψίματα, με ποσοστό ευστοχίας 43,7% στα τρίποντα (ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει, σήμερα, 27,2%). Αλλά, την επόμενη χρονιά (2011-2012), η ατυχία του χτύπησε την πόρτα. Λόγω τραυματισμών αγωνίστηκε μόνο στα 26 από τα 66 παιχνίδια των Ουόριορς – και κατέγραψε τους χαμηλότερους μέσους όρους της καριέρας του, σε πόντους, ριμπάουντ και ασίστ.

Τον Οκτώβριο του 2012 ανανέωσε το συμβόλαιό του. Τα ατομικά του ρεκόρ άρχισαν να διαδέχονται το ένα το άλλο. Ολος ο Κόσμος είχε αρχίσει να μιλάει γι’ αυτόν. Εκείνη τη σεζόν, μάλιστα, οδήγησε την ομάδα του στα play-offs για πρώτη φορά στην ιστορία της. Με τις απίθανες επιδόσεις του, το 2015 της χάρισε τον πρώτο της τίτλο μετά το 1975. Ηταν και ο MVP της χρονιάς, όπως και της επόμενης. Αλλά, αμέσως μετά τη regular season του 2015-2016, ο Κάρι πέρασε ακόμα μία βαθιά αγωνιστική κρίση. Στους Τελικούς, ήταν απογοητευτικός. Τον Ιούνιο του 2016 παρακολουθούσε αποσβολωμένος τους πανηγυρισμούς των Καβαλίερς και, στη συνέχεια, ανέλαβε την ευθύνη για την απώλεια του τίτλου. Ελάχιστοι του αναγνώρισαν το ελαφρυντικό, ότι αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού.

Τον Νοέμβριο του 2016, στο ματς με τους Πέλικανς, κατέρριψε το ρεκόρ των περισσότερων εύστοχων τρίποντων σε ένα παιχνίδι του ΝΒΑ (δεκατρία, σε δεκαεπτά προσπάθειες), σε μια από τις καλύτερες παραστάσεις του ever. Ο ηγέτης των «Πολεμιστών» επέστρεψε, πάνω στην ώρα που οι φίλοι του είχαν αρχίσει να φοβούνται (και οι αντίπαλοι να ελπίζουν) ότι το «φαινόμενο Κάρι» ξεφούσκωσε. Λίγες μέρες νωρίτερα, απέναντι στους Λέικερς, δεν είχε πετύχει ούτε ένα τρίποντο – για πρώτη φορά έπειτα από 157 ματς. Σε έξι αγώνες της κανονικής περιόδου (2016-2017) ήταν… άφαντος. Ολοι προδίκαζαν το τέλος του. Ολοι είχαν από μια εξήγηση, για το τι απέγινε ο άνθρωπος που την τελευταία διετία είχε κάνει μυθικά πράγματα. Ευτυχώς, έπεσαν έξω.

Τη σεζόν που τέλειωσε, ο Κάρι είχε 25,3 πόντους, 6,6 ασίστ και 4,5 ριμπάουντ, κατά μέσον όρο. Πρωταγωνίστησε και στον δεύτερο τίτλο που κατέκτησαν οι Ουόριορς την τελευταία τριετία. Η φανέλα που φορούσε ο 29χρονος γκαρντ στο τρίτο ματς των Τελικών κόντρα στους Καβαλίερς πουλήθηκε έναντι 135.600 δολαρίων. Το προηγούμενο ρεκόρ το κατείχε ο Κόμπι Μπράιαντ, του οποίου η All-Star Game φανέλα είχε πουληθεί για 100.400 δολάρια. Η φανέλα του Στεφ Κάρι ήταν, γενικώς, η πιο δημοφιλής στο εφετινό NBA, περισσότερο και από ‘κείνες του ΛεΜπρόν, του Ντουράντ και του Ουέστμπρουκ (ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κατέλαβε την όγδοη θέση).

Αξίζει, ο Κάρι, τόσα χρήματα;

Απάντηση Νο 1: Τον περασμένο Ιούλιο ο Μάικ Κόνλεϊ, ένας παίκτης που ακόμα δεν είχε καταφέρει να βρεθεί σε «All Star Game», υπέγραψε το ακριβότερο (σε συνολική αξία) συμβόλαιο στην ιστορία του ΝΒΑ, ανανεώνοντας τη συνεργασία του με τους Μέμφις Γκρίζλις. Ο Κόνλεϊ θα εισπράξει 153 εκατομμύρια δολάρια για πέντε χρόνια, δηλαδή περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Αν συγκρίνουμε τις δύο περιπτώσεις, ο Κάρι είναι -πάλι- αδικημένος.

Απάντηση Νο 2: Την έδωσε (το Σάββατο) ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο πιο καλοπληρωμένος παίκτης (33,3 εκατ. δολάρια) της μπασκετικής λίγκας των ΗΠΑ για το 2016-2017: «Οταν ο ιδιοκτήτης των Ουόριορς αγόρασε την ομάδα, το 2010, η αξία της ήταν 450 εκατομμύρια δολάρια. Σήμερα, κυρίως χάρη στον Στεφ (Κάρι), αξίζει 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό το καλοκαίρι, ο Στεφ δεν έπρεπε να πάρει μόνο 200 εκατομμύρια, αλλά τα διπλά».

Απάντηση Νο 3: Ακόμη κι αν δεν είναι ο καλύτερος παίκτης της εποχής μας, ο Κάρι είναι ο πιο επιδραστικός. Εγκαινίασε τη νέα εποχή του πλεϊ-μεϊκερ. Πήγε τη θέση ένα βήμα πιο μπροστά.  Επανέφερε στο προσκήνιο το σκεπτόμενο μπάσκετ. Δεν καρφώνει, δεν βάζει φαντασμαγορικά καλάθια μέσα από τη ρακέτα, δεν μοιράζει εξωπραγματικές ασίστ, δεν διαθέτει κανένα εντυπωσιακό κορμί -κάθε άλλο-, δεν είναι ο πιο… τρομακτικός παίκτης του ΝΒΑ, όμως οι παραστάσεις που δίνει στο παρκέ είναι μοναδικές. Κάνουν το μπάσκετ ακόμα πιο «μαγικό».

Τη στιγμή που ο Κάρι επιχειρεί σουτ τριών πόντων, οι γροθιές των οπαδών των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς υψώνονται για να πανηγυρίσουν το καλάθι. Οι θεατές προεξοφλούν οτι η μπάλα θα πάει «μέσα». Μεγαλύτερη αναγνώριση για έναν σουτέρ, δεν υπάρχει. Με 324 εύστοχα τρίποντα, πέτυχε -εφέτος- τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών. Δική του είναι και η πρώτη (402 τρίποντα στην κανονική περίοδο πέρυσι), αλλά και η τρίτη καλύτερη (286 τρίποντα το 2014-2015). Οπως λέει και ο Βασίλης Σπανούλης, «ο Στεφ είναι φαινόμενο, είναι φοβερός. Καλό είναι να μην τον βλέπουν τα παιδιά, γιατί αν προσπαθήσουν να κάνουν τα ίδια, θα απογοητευτούν».

Δεν είναι ψηλός (1,91), δεν είναι αθλητικός, δεν έχει μούσκουλα, δεν επιβάλλεται με το παρουσιαστικό του. Δεν έχει το… δολοφονικό βλέμμα του ΛεΜπρόν, δεν είναι ιδιαίτερος όπως ο Ουέστμπρουκ. Είναι ο πιο cool «αστέρας» του ΝΒΑ. «Σκοτώνει» τους αντιπάλους του με το χαμόγελο. Είναι ένας κοκκαλιάρης, τον οποίο τα «τέρατα» που στέκουν απέναντί του δεν μπορούν να σταματήσουν. Χωρίς να πασχίσει ιδιαιτέρως, θα βρει τρόπο να στείλει την μπάλα στο διχτάκι. Για τους εχθρούς του, αυτό είναι το πιο εξοργιστικό: το ότι ο πλέι-μέικερ των Ουόριορς δεν χρειάζεται, καν, να πλησιάσει τη γραμμή των 7,25 μέτρων για να ευστοχήσει.

Ακόμη και οι χορηγοί του ΝΒΑ έχουν αρχίσει να τον βλέπουν με «άλλο μάτι». Κατανοούν, πλέον,  γιατί είναι τόσο αγαπητός στον μισό (τουλάχιστον) πληθυσμό των φίλων του ΝΒΑ. Είναι ο κανονικός άνθρωπος που τα βάζει με τα «θηρία» και τα κατατροπώνει. Ο αθλητής που νικά με το ταλέντο και το μυαλό, κι όχι με το σώμα. Ο επιτυχημένος της διπλανής πόρτας. Ο καλός οικογενειάρχης που παντρεύτηκε στα 23 και έγινε πατέρας στα 24. Συμπαθής, ευγενικός και προσιτός – όχι κάποια ψωνισμένη ντίβα με εκκεντρική ζωή και «επαναστατικές» συμπεριφορές.

Πάνω απ’ όλα, ο Κάρι παίζει το μπάσκετ που -στη θεωρία- κάθε υγιής νέος θα μπορούσε να παίξει. Μπορεί να πρόκειται για ψευδαίσθηση, όμως είναι ο σούπερ-σταρ που τα πιτσιρίκια μιμούνται περισσότερο από κάθε άλλον. Γι’ αυτό, στην επόμενη (2018) λίστα του Forbes με τους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές, θα τον ανεβάσουν ψηλά στο top-10 και οι εταιρείες που χορηγούν το ΝΒΑ. Το νέο του συμβόλαιο είναι και ένα είδος δικαίωσης. Τον αθλητή που πολλοί κατηγόρησαν πως «καταστρέφει το άθλημα», τον αναγνώρισε η αγορά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...