430
Περισυλλογή για τον κορυφαίο σκακιστή, το 2003, απέναντι στον Deep Junior, τη δεύτερη μηχανή που αντιμετώπισε, μετά την επική σειρά 26 αγώνων το 1996 - 1997 με τον Deep Blue | Mario Tama/Getty Images/Ideal Images

Γκάρι Κασπάροφ: Αναμνήσεις από τη μάχη με τη μηχανή

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2017, 08:15
Περισυλλογή για τον κορυφαίο σκακιστή, το 2003, απέναντι στον Deep Junior, τη δεύτερη μηχανή που αντιμετώπισε, μετά την επική σειρά 26 αγώνων το 1996 - 1997 με τον Deep Blue
|Mario Tama/Getty Images/Ideal Images

Γκάρι Κασπάροφ: Αναμνήσεις από τη μάχη με τη μηχανή

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2017, 08:15

Οι τρομολαγνικές ιστορίες γύρω από την τεχνητή ευφυΐα αφθονούν. Μία από αυτές λέει ότι τα ρομπότ θα μας κλέψουν τις δουλειές, άλλη ότι οι έξυπνες συσκευές μας κατασκοπεύουν. Αλλά τι λέει κάποιος που αναμετρήθηκε με την τεχνητή ευφυΐα στα ξύλινα αλώνια του σκακιού;

Αυτός ο κάποιος είναι ο Γκάρι Κασπάροφ, μια σκακιστική ευφυΐα που τη δεκαετία του 1990 (10 Φεβρουαρίου 1996 έως 11 Μαΐου 1997 – 26 αγώνες) συγκέντρωσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον όταν έπαιξε με αντίπαλο τον υπολογιστή της IBM, τον Deep Blue. Την πρώτη παρτίδα την κέρδισε, αλλά στη δεύτερη έχασε. Αν και ήταν η πρώτη φορά που η μηχανή νικούσε τον άνθρωπο, ο Κασπάροφ δεν εισέπραξε αυτήν την ήττα ως ταπείνωση. Αντίθετα, αναγνώρισε στον αντίπαλό του το μερίδιο του μέλλοντος που του ανήκει.

Το βιβλίο του Γκάρι Κασπάροφ που κυκλοφόρησε πρόσφατα και περιγράφει την εμπειρία του στη μάχη με τη μηχανή...(Noam Galai/Getty Images for TechCrunch)
Το βιβλίο του Γκάρι Κασπάροφ που κυκλοφόρησε πρόσφατα και περιγράφει την εμπειρία του στη μάχη με τη μηχανή… (Noam Galai/Getty Images for TechCrunch/Ideal Images)

Αποτέλεσμα αυτής της αναγνώρισης είναι μεταξύ άλλων το βιβλίο του «Deep Thinking, Where Machine Intelligence Ends and Human Creativity Begins» («Βαθιά σκέψη, Εκεί Οπου Τελειώνει η Τεχνητή Ευφυΐα και Αρχίζει η Ανθρώπινη Δημιουργικότητα»), το οποίο κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα.

Ο Κασπάροφ κατέθεσε τις απόψεις του και στο Hay Festival που φιλοξενείται κάθε χρόνο στη Βρετανία. Η τεχνητή ευφυΐα, είπε σύμφωνα με το BBC, θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τις δεξιότητές μας. Εχει αρχίσει να εισβάλει στη ζωή μας, θα καταλάβει ακόμη μεγαλύτερο μέρος και δεν έχουμε παρά να το πάρουμε απόφαση: είναι ένα αναπόδραστο γεγονός. Δεν θα αποκομίσουμε απολύτως κανένα όφελος εάν είμαστε αρνητικοί απέναντί της. Αν από την άλλη πλευρά είμαστε θετικοί, θα έχουμε τουλάχιστον μια ευκαιρία να διαχειριστούμε τη νέα εποχή.

Ο θρυλικός σκακιστής στη διάρκεια συζήτησης στο TechCrunch στη Νέα Υόρκη, στις 17 Μαϊου 2017 (Noam Galai/Getty Images for TechCrunch/Ideal Images)
Ο θρυλικός ρώσος σκακιστής στη διάρκεια συζήτησης στο TechCrunch στη Νέα Υόρκη, στις 17 Μαϊου 2017 (Noam Galai/Getty Images for TechCrunch/Ideal Images)

Ο Κασπάροφ θυμάται πολύ καλά εκείνα τα παιχνίδια με τον υπολογιστή της ΙΒΜ. Εως τότε είχε χάσει κάποιες παρτίδες, αλλά ποτέ ένα παιχνίδι. Ηταν ανίκητος. «Ηταν ένα μεγάλο σοκ για μένα. Ο Deep Blue ήταν τα πάντα εκτός από νοήμων. Ηταν έξυπνος όσο ένα ξυπνητήρι.  Ένα πολύ ακριβό ξυπνητήρι αλλά πάντως ξυπνητήρι. Δυνατός ως υπολογιστής, αλλά με πολύ λίγες γνώσεις για το σκάκι. Το σκάκι ήταν το ευάλωτο σημείο του. Επεξεργαζόταν όμως τα δεδομένα καλύτερα και γρηγορότερα. Κι αυτό ήταν κάτι που μας βοήθησε να καταλάβουμε πώς λειτουργεί η ανθρώπινη νοημοσύνη».

Γκραν μετρ σε όλα του…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...