760
O Βλαντίμιρ Πούτιν με τη Μέγκαν Κέλι του NBC στη συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής | ΝΒC News

Ο Πούτιν… δεν ξέρει και δεν άκουσε τίποτα για τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2017, 09:35
O Βλαντίμιρ Πούτιν με τη Μέγκαν Κέλι του NBC στη συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής
|ΝΒC News

Ο Πούτιν… δεν ξέρει και δεν άκουσε τίποτα για τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2017, 09:35

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν όσο πιο απόλυτος μπορούσε να είναι. «Καμία τέτοια πρόταση δεν έφτασε σε εμένα» είπε στη Μέγκαν Κέλι του NBC όταν τον ρώτησε για τα σχέδια του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ να στηθεί ένας μυστικός δίαυλος επικοινωνίας του στρατοπέδου του ρεπουμπλικανού μεγιστάνα με τη Μόσχα μακριά από τα αφτιά των αμερικανικών υπηρεσιών. Ο Πούτιν είπε το αυτονόητο δηλαδή. Δεν άκουσε τίποτα τέτοιο. Αλλά δεν σημαίνει ότι η πρόταση από τον Τζάρεντ Κούσνερ προς τον ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ δεν έγινε. Απλώς δεν έφτασε σε αυτόν. Μπορεί να το ήξερε ο πολιτικός προϊστάμενος του Σεργκέι Κίσλιακ, δηλαδή ο ρώσος υπ. Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ή έστω να ήταν ενήμερες οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Η καταγγελία της Washington Post, δηλαδή, ότι ο Κούσνερ είχε κάνει αυτή την πρόταση κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ Σεργκέι Κίσλιακ, τον Δεκέμβριο, στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη, συνεχίζει να επικρέμαται πάνω από τον Λευκό Οίκο, παρά τις διαψεύσεις του Πούτιν.

«Δεν είμαι ενήμερος γι’ αυτή την πρόταση. Καμιά πρόταση αυτού του είδους δεν έφθασε σε εμένα», είπε χαρακτηριστικά ο ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στη Μέγκαν Κέλι, που προβλήθηκε το βράδυ της Κυριακής.

Ο Πούτιν εξήγησε ότι εάν είχε πράγματι γίνει μια τέτοια πρόταση και είχε κριθεί αξιόλογη, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας του, δηλαδή ο Λαβρόφ, θα τον είχε ενημερώσει.

DBhCC9KUAAMYlGC
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλά στη Μέγκαν Κέλι του NBC News

Γενικά ήταν μια συνέντευξη στην οποία ο ρώσος ηγέτης επιχείρησε να βγάλει το Κρεμλίνο από το κάδρο των αμερικανικών προεδρικών εκλογών – και ενώ ήδη διεξάγεται έρευνα του FBI για ενδεχόμενο ρωσικό δάκτυλο που βοήθησε τον Τραμπ να εκλεγεί. «Στη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων, δεν μας ενδιαφέρει ποιος είναι ο ηγέτης των Ηνωμένων Πολιτειών» ισχυρίστηκε.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε «παράλογο» τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία διαθέτει πληροφορίες που θα της επέτρεπαν να επηρεάζει τις αποφάσεις του προέδρου Τραμπ.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν γνωρίζει εάν ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον βρισκόταν σε επαφή με την ομάδα που διεξήγαγε την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ πριν από τις εκλογές. «Μήπως φαντάζεστε ότι σε όλο τον κόσμο και στις ΗΠΑ, κάθε πρεσβευτής με ενημερώνει προσωπικά κάθε μέρα με ποιον συναντήθηκε και τι έφαγε;», διερωτήθηκε ειρωνικά. Λες και οι σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ είναι ένα απλό ζήτημα και ο ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον ένας συνηθισμένος διπλωματικός υπάλληλος…

Ο Πούτιν σημείωσε ότι «μπορεί να έγιναν επαφές με τις εκστρατείες όλων των υποψηφίων, αυτή είναι εξάλλου η καθιερωμένη διπλωματική πρακτική».

Ενα ακόμη σημείο τριβής, είναι το πόσα στοιχεία για τον Τραμπ έχει η Μόσχα. Στο πρόσφατο παρελθόν εφημερίδες έχουν αναπτύξει θεωρίες ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατέχουν πληροφορίες -ακόμα και βίντεο- με τα έργα και τις ημέρες του 45ου προέδρου των ΗΠΑ στη ρωσική πρωτεύουσα όταν ήταν ακόμα επιχειρηματίας. Και επειδή αυτά τα στοιχεία είναι «καυτά», είναι σε θέση να τον ελέγχουν.

Οπως αναμενόταν ο Πούτιν διαβεβαίωσε τη Μέγκαν Κέλι ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Τραμπ, παρά το γεγονός ότι ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επισκεφθεί επανειλημμένα τη Ρωσία στο πλαίσιο των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων. Ο Πούτιν ανέφερε ότι σήμερα στη χώρα του πιθανόν βρίσκονται στελέχη ακόμη και 100 αμερικανικών εταιρειών.

«Νομίζετε ότι συγκεντρώνουμε για τον καθέναν τους πληροφορίες που τους εκθέτουν αυτή τη στιγμή ή κάτι τέτοιο; Εχετε χάσει τα λογικά σας όλοι;», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, αρνούμενος ότι έχει στοιχεία επιβαρυντικά για τον Τραμπ. Το αν έγινε πιστευτός μετά από αυτή τη συνέντευξη στο NBC είναι πλέον το ζητούμενο.

Λίγη ώρα μετά τη μετάδοση της συνέντευξης, το Reuters αναδημοσίευσε μια φωτογραφία του Πούτιν από ένα γκαλά τον Δεκέμβριο του 2015. Είναι ο ίδιος, στο ίδιο τραπέζι με τον Μάικλ Φλιν, τον αξιωματούχο που ο Τραμπ επέλεξε για Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας – για να τον αποπέμψει λίγες εβδομάδες αργότερα υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τις σχέσεις με τη Μόσχα. Ο Πούτιν επέμεινε στη συνέντευξη ότι δεν γνώριζε τον Φλιν. Οτι ήταν μια δεξίωση από τις πολλές στις οποίες τον καλούν (η συγκεκριμένη ήταν για τα 10 χρόνια του καναλιού Russia Today) και ότι έτυχε να καθήσει δίπλα στον Φλιν…

FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin (R) sits next to retired U.S. Army Lieutenant General Michael Flynn (L) as they attend an exhibition marking the 10th anniversary of RT (Russia Today) television news channel in Moscow, Russia, December 10, 2015. Picture taken December 10, 2015. Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS/File Photo ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY.
Δεκέμβριος 2015, Μόσχα. Ο Πούτιν δίπλα δίπλα με τον Μάικλ Φλιν, τον άνθρωπο του Τραμπ (Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS/File Photo)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...