446
Ο Μπόρις Τζόνσον -τα μαλλιά του σε έξαλλη κατάσταση- μετά τη συνάντησή του με τον ιταλό ομόλογό του Αντζελίνο Αλφάνο | REUTERS/Max Rossi

Ολα θα πάνε καλά Μπόρις, μην τραβάς τα μαλλιά σου…

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2017, 19:37
Ο Μπόρις Τζόνσον -τα μαλλιά του σε έξαλλη κατάσταση- μετά τη συνάντησή του με τον ιταλό ομόλογό του Αντζελίνο Αλφάνο
|REUTERS/Max Rossi

Ολα θα πάνε καλά Μπόρις, μην τραβάς τα μαλλιά σου…

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2017, 19:37

Ο Μπόρις Τζόνσον έφτασε στη Λούκα της Ιταλίας, το πρωί της Δευτέρας. Θα συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των «Επτά» (G7), δηλαδή των επτά ισχυρών οικονομιών του πλανήτη, ύστερα από μία πολύ δύσκολη εβδομάδα και πριν από ακόμη δυσκολότερους καιρούς.

Πριν αρχίσει η σύνοδος, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών συνάντησε ιδιαιτέρως τον ιταλό ομόλογό του, Αντζελίνο Αλφάνο. Αυτό ήταν καλό. Θα του έδινε μία εικόνα για την στάση που θα κρατούσαν οι ευρωπαίοι εταίροι στο τραπέζι των «Επτά» και μία ευκαιρία να συντονιστεί με τον ιταλό υπουργό και να κρατήσουν μία κοινή γραμμή. Ενα ήταν δεδομένο: όποιο θέμα κι αν άγγιζαν στη σύνοδο -οικονομία, κλιματική αλλαγή, ανάπτυξη- τη συζήτηση θα επισκίαζε αναπόφευκτα η Συρία, η χημική επίθεση, η στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ.

Ο ίδιος και η κυβέρνησή του βέβαια έσπευσαν να επιβεβαιώσουν τη στήριξή τους προς την απόφαση των ΗΠΑ. Και ο ίδιος δέχθηκε να μιλήσει στην εφημερίδα The Sun. «Οι ΗΠΑ έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα που δείχνει την ενότητα της Δύσης», είπε και μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι «θα μπορούσαν να το ξανακάνουν».

2017-04-10T142552Z_142415396_RC12A57C6BE0_RTRMADP_3_G7-FOREIGN
Η στιγμή που το αεράκι παίρνει τις τούφες και τις σκέψεις του βρετανού υπουργού (REUTERS/Max Rossi)

Ποιος θα το περίμενε ότι στην πρώτη του θητεία ως υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας δεν θα είχε να διαχειριστεί μόνο το διαζύγιο της Βρετανίας με την ΕΕ, το οποίο ήδη του χάλαγε τον ύπνο, αλλά και μία κρίση αναπάντεχα περίπλοκη, με εντελώς διαφορετικά συμφέροντα, σε μία χώρα της Μέσης Ανατολής. Ισως από την άλλη αυτή η κρίση ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία για τη βρετανική κυβέρνηση και βασικά για τον ίδιο και την πολιτική του καριέρα. Τώρα που η χώρα του αναπόφευκτα απομονώνεται από την ευρωπαϊκή οικογένεια έχει την ευκαιρία να δείξει τον δυναμικό ρόλο της στη διεθνή κοινότητα! Και ο ίδιος έχει την ευκαιρία να μείνει στην Ιστορία όχι ως ο υπουργός Εξωτερικών που χάλασε τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ -γιατί δεν είναι καθόλου σίγουρος ποια θα ήταν η έκβαση των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες- αλλά ως ο υπουργός που συνέβαλε στην επίτευξη μίας πολιτικής συμφωνίας και, επιτέλους, στον τερματισμό ενός εμφυλίου που κράτησε επτά αιματηρά έτη.

Ναι, αλλά μήπως βιάστηκε να αφήσει το υπονοούμενο για μία δεύτερη επίθεση των ΗΠΑ; Και ήταν καλή ιδέα, τελικά, η απόφασή του να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα, Δευτέρα, επίσκεψή του στη Μόσχα; Θα καλούνταν να διαχειριστεί ο ίδιος εκτός από το Brexit, μία επανάληψη του Ιράκ; Αυτές οι σκέψεις έτρωγαν το μυαλό του Τζόνσον όσο άκουγε τον Αντζελίνο Αλφάνο. Υστερα βγήκε έξω μαζί με τους συνεργάτες του κι ένα δυνατό αεράκι χτύπησε το πρόσωπό του, πήρε μαζί του τις ξανθιές τούφες του και κάθε έγνοια που βάραινε το μυαλό του. Ολα θα πάνε καλά, Μπόρις.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...