253
|

Η Λαγκάρντ εξηγεί γιατί διαφωνεί με τον Σόιμπλε για το χρέος

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2017, 19:52

Η Λαγκάρντ εξηγεί γιατί διαφωνεί με τον Σόιμπλε για το χρέος

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2017, 19:52

Οχι ότι δεν το ξέραμε –οι αποστάσεις μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, είναι πλέον πασίγνωστες–, όμως στην παρούσα φάση, η δημόσια τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι διαφωνεί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το τι ακριβώς χρειάζεται η Ελλάδα για να βγει κάποια στιγμή από την κρίση, έχει ξεχωριστή αξία.

Η «σιδηρά κυρία» του Ταμείου επεσήμανε πως δεν συμφωνεί με την άποψη του Σόιμπλε ότι αυτό που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι μόνο η αύξηση της παραγωγικότητας και όχι η ελάφρυνση του χρέους.

Μιλώντας σε εκδήλωση του American Enterprise Institute στην Ουάσιγκτον και ερωτηθείσα για την πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης τους ελληνικού προγράμματος, η Λαγκάρντ δέχθηκε να απαντήσει παρά το γεγονός ότι το θέμα της ομιλίας της ήταν η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγικότητας.

«Φυσικά η Ελλάδα έχει βελτιώσει την παραγωγικότητα της οικονομίας της τα τελευταία χρόνια. Δεν εναρμονίζομαι με τον Σόιμπλε ο οποίος λέει πως η Ελλάδα χρειάζεται αύξηση παραγωγικότητας και όχι ελάφρυνση χρέους. Εμείς στο ΔΝΤ θεωρούμε ότι χρειάζεται λιγότερο χρέος για να μπορεί να είναι πιο παραγωγική», είπε σχετικά.

Πάντως, κάνοντας εμμέσως αναφοράς στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις είπε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογία ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η παραγωγικότητα της οικονομίας της. «Δεν θέλουμε μεταρρυθμίσεις με προσωρινό αποτέλεσμα, θέλουμε μεταρρυθμίσεις με βιώσιμο αποτέλεσμα», τόνισε.

Η ίδια θέλοντας να καταδείξει ότι η πολιτική του ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα δεν έχει αλλάξει ξεκαθάρισε πως το Ταμείο για να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ζητά να υπάρχουν δύο πυλώνες, ήτοι μεταρρυθμίσεις, αλλά και μια ελάφρυνση χρέους συμβατή με τις ανάγκες της Ελλάδος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...