334
Μία δύσκολη σχέση... |

Νέα σύννεφα στις σχέσεις Βερολίνου-Αγκυρας

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2017, 20:32
Μία δύσκολη σχέση...
|

Νέα σύννεφα στις σχέσεις Βερολίνου-Αγκυρας

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2017, 20:32

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει «απολύτως καμία δικαιολογία» για τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνέκρινε την απαγόρευση από τις γερμανικές αρχές των πολιτικών εκδηλώσεων στην χώρα τους με τη συμμετοχή Τούρκων αξιωματούχων με τις «φασιστικές πρακτικές» που παραπέμπουν στη ναζιστική περίοδο.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι τα σχόλια του επικεφαλής του τουρκικού κράτους συμβάλλουν μονάχα στον ευτελισμό του πόνου που βίωσαν τα θύματα των εγκλημάτων των ναζί εναντίον της ανθρωπότητας κι ήταν ιδιαιτέρως θλιβερά δεδομένων των πολλών κοινών που ενώνουν τις δύο χώρες συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Παραδέχθηκε δε ότι υπάρχουν βαθιές διαφορές με την Άγκυρα σε θέματα όπως η ελευθερία του Τύπου και η σύλληψη του γερμανικής και τουρκικής υπηκοότητας δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ.

Εντούτοις, όπως σημείωσε, το Βερολίνο παραμένει προσηλωμένο στην προάσπιση της ελευθεροτυπίας, του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και της ελευθερίας της έκφρασης και θα συνεχίσει να επιτρέπει σε Τούρκους πολιτικούς να κάνουν εκστρατεία για το δημοψήφισμα της Τουρκίας στη Γερμανία, όσο οι επισκέψεις τους ανακοινώνονται με διαφανή τρόπο και εγκαίρως και με σεβασμό στη γερμανική νομοθεσία.

Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απηύθυναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς την Τουρκία, ενώ πολλοί δηλώνουυν αντίθετοι στη διεξαγωγή πολιτικών εκδηλώσεων από ξένους πολιτικούς στις χώρες τους.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Βερολίνο, επισήμανε ότι οι δύο χώρες έχουν την ευθύνη να εξομαλύνουν την «ξεκάθαρα τεταμένη» σχέση τους. «Είμαστε υπέρ κάποιες φορές στο να έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις αλλά στο να επιστρέφουμε σε φιλικές και γεμάτες σεβασμό επαφές… στη Γερμανία και την Ευρώπη» τόνισε.  Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας έχει πει ότι δεν επιθυμεί Τούρκοι πολιτικοί να πραγματοποιούν εκστρατεία στο έδαφος της χώρας του. Η Βιέννη πρότεινε μάλιστα να επιβληθεί απαγόρευση τέτοιων εκδηλώσεων, μια ιδέα υπέρ της οποίας τάχθηκε και ο ΥΠΕΞ της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ.
«Προφανώς η συμφωνία της χώρας όπου πρόκειται να διεξαχθεί η συγκέντρωση είναι πολύ σημαντική… θα πρέπει να καθίσταται σαφές πως ό,τι συμβαίνει συνάδει με τη συνταγματική τάξη της εκάστοτε χώρας» υπογράμμισε ο Σλοβάκος υπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News