315
Ο Λι εν μέσω δημοσιογράφων ενώ προσέρχεται για ανάκριση στις 13 Φεβρουαρίου | REUTERS/Jung Yeon-Je/Pool

Αρχίζει επισήμως η δίωξη κατά του επικεφαλής της Samsung

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2017, 21:39
Ο Λι εν μέσω δημοσιογράφων ενώ προσέρχεται για ανάκριση στις 13 Φεβρουαρίου
|REUTERS/Jung Yeon-Je/Pool

Αρχίζει επισήμως η δίωξη κατά του επικεφαλής της Samsung

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2017, 21:39

Για δωροδοκία και κατάχρηση κατηγορείται ο κληρονόμος της αυτοκρατορίας της Samsung Τζέι Λι ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στο οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει τη Νότια Κορέα και που έχει αγγίξει την ίδια την πρόεδρο της χώρας, Παρκ Γκουν-χιέ.

Το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα στη Σεούλ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα απαγγείλει κατηγορίες για δωροδοκία, υπεξαίρεση και άλλα αδικήματα κατά του αντιπροέδρου -αλλά ουσιαστικά επικεφαλής- του επιχειρηματικού ομίλου της Samsung Group, καθώς και κατά άλλων τεσσάρων διευθυντικών στελεχών του ομίλου. Τρία από τα στελέχη του ομίλου Samsung, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους αφού τους απαγγέλθηκαν oι κατηγορίες. Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, είναι σχεδόν βέβαιο ότι και τα πέντε στελέχη θα βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ο 48χρονος Λι, γόνος της πιο πλούσιας οικογένειας στη χώρα, συνελήφθη στις 17 Φεβρουαρίου για τον ύποπτο ρόλο του στο οικονομικό σκάνδαλο και θα παραμείνει κρατούμενος έως ότου ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα. Η εισαγγελία κατηγορεί τον ίδιο ότι δωροδόκησε με συνολικά 36,42 εκατ. δολάρια την Τσόι Σουν-σιλ, έμπιστη φίλη της προέδρου Παρκ, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου.

Η Τσόι κατηγορείται ότι εκβίασε μεταξύ άλλων μεγάλες βιομηχανίες, ώστε να καταβάλουν περίπου 70 εκατ. δολάρια σε μυστηριώδη ιδρύματα και ότι χρησιμοποίησε τα χρήματα αυτά για προσωπικούς σκοπούς.

Καθώς τελείωσε ο πρώτος γύρος ερευνών, οι εισαγγελείς εφεξής ερευνούν αν η υποστήριξη της Samsung προς εταιρείες και ιδρύματα της Τσόι ενδέχεται να συνδέεται με την απόφαση της Εθνικής Υπηρεσίας Συντάξεων να εγκρίνει μια αμφιλεγόμενη συγχώνευση αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων δύο θυγατρικών εταιρειών της Samsung, το 2015.

Η κολοσσιαία εταιρεία, της οποίας τα κέρδη αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας, έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι δέχθηκε δωροδοκίες ή ότι προσπάθησε να ασκήσει πιέσεις για τη συγχώνευση, διεκδικώντας αιτήματα από την πρόεδρο.

Οσο για την πρόεδρο της χώρας, η ίδια παραμένει στο αξίωμα, όμως χωρίς να έχει καμία εξουσία, μέχρις ότου το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσει αν θα γίνει η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη ηγέτης της Νότιας Κορέας που αναγκάζεται να εγκαταλείψει την προεδρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...