1175
|

Μητσοτάκης: «Επέστρεψε ο εφιάλτης του Grexit – εκλογές τώρα – είμαστε έτοιμοι»

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2017, 13:12

Μητσοτάκης: «Επέστρεψε ο εφιάλτης του Grexit – εκλογές τώρα – είμαστε έτοιμοι»

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2017, 13:12

Το αίτημα για εκλογές άμεσα ώστε οι Ελληνες να έχουν «την ευκαιρία να αποφασίσουν για το πώς θέλουν να προχωρήσουν» διατράνωσε με διάγγελμά του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, το μεσημέρι της Παρασκευής, λίγες ώρες μετά το ναυάγιο του Eurogroup της Πέμπτης και ενώ η κυβέρνηση και η χώρα βρίσκονται ανάμεσα σε συμπληγάδες. Πλέον το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες ώστε η χώρα να βγει από το αδιέξοδο διατρέχει όλο και μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού φάσματος. Χαρακτηριστική η δήλωση της Φώφης Γεννηματά, η οποία σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup, τόνισε: «Εως εδώ. Οσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο για τον τόπο».

Στο μήνυμά του ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε πως εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης έχει επιστρέψει η απειλή του Grexit και κατηγόρησε ευθέως τον Πρωθυπουργό ότι όπως διαφάνηκε και στο τελευταίο επεισόδιο της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, δεν μπορεί να διαφυλάξει τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού. Δήλωσε δε από την πλευρά του έτοιμος να δώσει «με αξιόπιστο και αξιοπρεπή τρόπο τον δύσκολο αλλά καλό», όπως τον χαρακτήρισε, αγώνα για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας.

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου της ΝΔ ήταν η εξής:

«Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε απόλυτο αδιέξοδο. Με τις καθυστερήσεις, την ανικανότητα, την αναξιοπιστία, τις συνεχείς αντιφάσεις, οδήγησε όλους μαζί τους εταίρους της χώρας σε υπερβολικές απαιτήσεις. Εφερε απέναντί μας ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικογένεια.  Αφήνει την χώρα εκτεθειμένη σε μεγάλους κινδύνους, καθώς επανέρχεται η απειλή της εξόδου από την Ευρωζώνη. Μια τέτοια εξέλιξη, θα οδηγούσε την κοινωνία, και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους πολίτες, στο χειρότερο εφιάλτη. Τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν, και σε αυτήν την περίπτωση, όχι οι πλούσιοι, αλλά οι φτωχοί και η μεσαία τάξη. Η οικονομία είναι παγωμένη, οι πολίτες υποφέρουν. Οχι μόνο από την υπερφορολόγηση και τη λιτότητα, αλλά και την έλλειψη σχεδίου και προοπτικής, που οξύνουν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια.

» Ψέματα, αναξιοπιστία, φόροι: Αυτή είναι η παρακαταθήκη που μας κληροδότησε ο κ. Τσίπρας».

» Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για το σημερινό αδιέξοδο.  Οι εταίροι έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης. Ομως, σημασία σήμερα έχει να βρεθεί λύση.

» Ο κ. Τσίπρας πρέπει να καταλάβει ότι, πάνω από τα δικά του συμφέροντα, βρίσκονται τα συμφέροντα της πατρίδας και του ελληνικού λαού. Αφού δεν μπορεί να τα διαφυλάξει, ας δώσει στους Ελληνες την ευκαιρία να αποφασίσουν για το πώς θέλουν να προχωρήσουν. Είμαι έτοιμος. Είμαστε έτοιμοι, να δώσουμε, με αξιόπιστο και αξιοπρεπή τρόπο, το δύσκολο, αλλά καλό αγώνα για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας μας».

Mητσοτάκης στο συνέδριο Economist: «εκλογές το 2017»

Αναγκαίες χαρακτήρισε τις εκλογές ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση του Economist για την παρουσίαση της ελληνικής εκδοχής της ετήσιας έκδοσης «The World in 2017» και εκτίμησε ότι μπορούν να προκύψουν είτε επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είτε επειδή θα προβεί σε πρόωρες εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του Economist
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του Economist

Όπως είπε οι εκλογές δεν θα σημάνουν αστάθεια στην Ελλάδα «διότι πρώτον θα τις κερδίσουμε, δεύτερον έχουμε μία αξιόπιστη ατζέντα». Ανέφερε ότι η Ν.Δ. θα καταθέσει σαφές μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και θα ζητήσει μια μικρή δημοσιονομική ευελιξία, πλην μια αναγκαίας ελάφρυνσης του χρέους. «Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην οποία οι λαϊκιστές ανέλαβαν την εξουσία. Το θέμα είναι τι γίνεται μετά. Το είδαμε στην οικονομία και στους θεσμούς» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει υποστεί μεγάλη ζημιά στη διεθνή της αξιοπιστία και στην ικανότητά της να διαπραγματεύεται τις υποθέσεις της. «Ίσως ο Economist θα πρέπει να προσθέσει στο ημερολόγιό του και μια 10η εκλογική αναμέτρηση  )περιλαμβάνει 9) για το 2017» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Γεννηματά: «Οσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο για τον τόπο»

Ιδιαίτερα αιχμηρή για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ήταν, από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία σχολιάζοντας τις (μη) αποφάσεις του Eurogroup σημείωσε: «Μια κυβέρνηση που δεν ξέρει, με ένα Πρωθυπουργό που δεν μπορεί, διαμορφώνουν με συνεχή εγκληματικά λάθη ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει και εγκλωβίζουν τη χώρα στο επικίνδυνο δίλημμα ”Grexit ή διαρκής λιτότητα”».

Η κυρία Γεννηματά ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς την προσφυγή στις κάλπες: «Εως εδώ. Οσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο για τον τόπο», είπε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει: «Οι χθεσινές εξελίξεις στο Eurogroup –δήθεν ορόσημο για την κυβέρνηση– είναι άκρως ανησυχητικές. Επιβεβαιώνουν την αποτυχημένη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης».

Κατά την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση έκανε τη χώρα μπαλάκι στα χέρια των δανειστών και όμηρο των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης και του ΔΝΤ, καθώς «επί δύο χρόνια επαναλαμβάνεται η ίδια τακτική με ολέθρια αποτελέσματα».

Και η κυρία Γεννηματά κατέληξε: «Η κυβέρνηση έχασε χρόνο, συμμαχίες και ευκαιρίες. Τώρα την τελευταία στιγμή τρέχει και δεν φθάνει. Οι κίνδυνοι να αλυσοδεθεί η χώρα με συνθηκολόγηση ηττημένου, είναι ορατοί!»

Θεοδωράκης: «Βιώνουμε άλλη μία σχολική εκδρομή ΣΥΡΙΖΑ»

Με σκωπτικό ύφος, μιλώντας για «σχολική εκδρομή του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε τις εξελίξεις στο Eurogroup, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης: «Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια τρώει την οικονομία. Η επιπολαιότητα και οι ιδεοληψίες είναι αυτές που μας έφεραν μέχρι εδώ και αν δεν αποτινάξουμε αυτούς τους δύο καταστροφικούς για την πολιτική όρους φοβάμαι ότι δεν θα ζήσουμε σε μια περήφανη και σύγχρονη χώρα.Φοβάμαι ότι βιώνουμε άλλη μια σχολική εκδρομή του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο» δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης από τα Χανιά. Ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, γι’ άλλη μια φορά, προπαγανδίζει μια σκληρή διαπραγμάτευση ενώ στην ουσία απλώς περιμένει την ώρα που θα υπογράψει.

Μαξίμου: «Τα λογύδρια του κ. Μητσοτάκη θα μείνουν στα χαρτιά»

Οπως αναμενόταν η απάντηση του Πρωθυπουργού, ήρθε μέσω «συνεργατών» και ήταν αρκούντως επιθετική κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο εγκάλεσε για λογύδρια».

«Ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει δύο φορές τη μέρα ότι είναι “έτοιμος”. Το κάνει είτε για να επαναβεβαιώσει τα διαπιστευτήρια υποταγής του στους θεσμούς, ότι δηλαδή ο ίδιος θα υλοποιήσει τα πάντα “και ακόμα περισσότερα”, όπως έχει δηλώσει, είτε για να πείσει τον εαυτό του.

» Ωστόσο, αντί να ποντάρει για ακόμα μία φορά στην καταστροφή και να υπεκφεύγει, αφού ομολογεί ότι “σημασία έχει σήμερα να βρεθεί λύση”, καλό θα είναι επιτέλους να πάρει ξεκάθαρη θέση: Καλεί την κυβέρνηση να δεχθεί τα παράλογα μέτρα ύψους 4,5 δις. ευρώ που ζητά το ΔΝΤ για μετά τη λήξη του προγράμματος;

» Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια διεθνών διαστάσεων αντιπαράθεση μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ με επίκεντρο το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Μητσοτάκης – όπως και οι ακραίοι των δανειστών – επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία τηρεί κατά γράμμα τόσο τους στόχους του προγράμματος, όσο και τις δεσμεύσεις της προς τον ελληνικό λαό.

» Ταυτόχρονα, ενώ άπαντες στο Eurogroup αναγνωρίζουν επισήμως την εξαιρετική πορεία των οικονομικών δεικτών και εσόδων, έρχεται να επαναφέρει – εξυπηρετώντας ποιόν άραγε; – τα ανυπόστατα σενάρια εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

» Για μια ακόμη φορά ο κ. Μητσοτάκης φανερώνει την πολιτική του φύση. Από τη μία πλευρά η εμμονή του στην καταστροφολογία και από την άλλη η ανερυθρίαστη προθυμία του να υλοποιήσει την πιο ακραία και αντικοινωνική πολιτική.

» Οπως λοιπόν θα μείνουν στα χαρτιά οι ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ, έτσι θα μείνουν στα χαρτιά και τα λογύδρια του κ. Μητσοτάκη, ως κακή υπενθύμιση ενός χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος που αρνείται να συμβιβαστεί με την ιστορική του ήττα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News