1723
Tα γραφεία του ΔΟΛ στη Μιχαλακοπούλου | INTIMENEWS

Ο ΔΟΛ υπό τον έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2017, 22:47
Tα γραφεία του ΔΟΛ στη Μιχαλακοπούλου
|INTIMENEWS

Ο ΔΟΛ υπό τον έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2017, 22:47

Η είδηση επισήμως έχει ως εξής: ο Βασίλης Μουλόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ της «Αυγής», πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και παλαιότερα διευθυντής σύνταξης του «Βήματος», αποδέχθηκε πρόταση του Σταύρου Ψυχάρη  «να συμβάλει στην επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του ΔΟΛ».  Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για μια από τις πιο εντυπωσιακές ειδήσεις των τελευταίων ετών: το ιστορικό Συγκρότημα περιέρχεται στον έλεγχο ή, πιο κομψά, στην άμεση επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μουλόπουλος,  που κινείται στο στενό περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, είναι από το απόγευμα της Τρίτης ο νέος ισχυρός άνδρας του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός ο τίτλος και η θέση, όμως αυτά μικρή σημασία έχουν. Πρώτα οφείλει να απαντηθεί ένα βασικό ερώτημα: τι είναι αυτό που κάνει τον κ. Μουλόπουλο τον κατάλληλο άνθρωπο για να διασώσει τον ΔΟΛ από το οικονομικό του αδιέξοδο; Σίγουρα όχι η τεχνογνωσία ή η οικονομική επιφάνεια της «Αυγής». Και, δευτερευόντως, εγείρεται ακόμα ένα ερώτημα: πόσο ασφαλείς αισθάνονται οι πιστώτριες τράπεζες όταν ένα κομματικό στέλεχος, χωρίς επιχειρηματική εμπειρία, αναλαμβάνει να διασώσει έναν Οργανισμό που βρίσκεται υπό κατάρρευση; Ελαβαν γνώση οι διοικήσεις τους;

Τα ερωτήματα δείχνουν προσχηματικά. Είναι πλέον εμφανές ότι η άμεση ανάμειξη στα της διοίκησης από τον κ. Μουλόπουλο, δηλαδή η «κατάκτηση» του ΔΟΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν το αντικείμενο συμφωνίας στην οποία κατέληξε ο Σταύρος Ψυχάρης με την κυβέρνηση. Τι κέρδισε ο ίδιος; Θα κλείσει τα μέτωπα της αντιπαράθεσης του με την κυβέρνηση, κάτι που θα του επιτρέψει να ασχοληθεί με τις δικαστικές διώξεις που αντιμετωπίζει και, φυσικά, ο ΔΟΛ θα παραμείνει εν λειτουργία. Πώς θα λειτουργήσει ο ΔΟΛ; Αν μη τι άλλο, η κυβέρνηση βρίσκεται στη θέση του προνομιακού συνομιλητή με γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου…

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βασίλης Μουλόπουλος θα έχουν να συζητήσουν αρκετά για τον ΔΟΛ
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βασίλης Μουλόπουλος θα έχουν να συζητήσουν αρκετά για τον ΔΟΛ

Η επίσημη ανακοίνωση του ΔΟΛ
«Η Διοίκηση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη Α.Ε. εζήτησε χθες από τον κ. Βασίλη Μουλόπουλο, ο οποίος διετέλεσε επί δυο δεκαετίες διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Το Βήμα» (απ’ όπου αποχώρησε όταν εξελέγη βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς), πρώην Πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ, να συμβάλει στην επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του ΔΟΛ. Ο κ. Μουλόπουλος απεδέχθη προθύμως την πρόταση».

Ομως, πώς φτάσαμε ως εδώ; Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών σχηματίζουν την εικόνα των εξελίξεων.

Ο ΔΟΛ βρέθηκε σε ασφυκτική κατάσταση λόγω των επιβαρυμένων οικονομικών του και το τέλος της «ανοχής» από τις πιστώτριες τράπεζες. Εδώ και μήνες το προσωπικό παραμένει απλήρωτο, ενώ οι πληρωμές προς προμηθευτές, με εξαίρεση τα της εκτύπωσης, έχουν ουσιαστικά σταματήσει. Αλλωστε ο Οργανισμός έφτασε ένα βήμα πριν από την κατάρρευση όταν οι τράπεζες δέσμευσαν λογαριασμό για τη μισθοδοσία και το προσωπικό αποφάσισε την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων. Τελικώς η μερική αποδέσμευση κεφαλαίων που διατέθηκαν για μισθοδοσία, οδήγησε στην αναστολή των κινητοποιήσεων. Παράλληλα, όμως, ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος του ΔΣ του ΔΟΛ, ο Σταύρος Ψυχάρης, αντιμετώπισε προσωπικά προβλήματα με τη Δικαιοσύνη αφού διώκεται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του Συγκροτήματος αλλά και οι εκπομπές στο ραδιόφωνο του ΔΟΛ απέδιδαν και την οξύτητα της σύγκρουσης με την κυβέρνηση. Πριν από μερικούς μήνες, άλλωστε, «Το Βήμα» είχε δημοσιεύσει την, θρυλική πλέον, ιστορία με τη «Γάτα Ιμαλαϊων», αποδίδοντας στον Αλέξη Τσίπρα ένα ανεπιτυχές εγχείρημα προσεταιρισμού και «συναλλαγής» με τον ΔΟΛ, προκειμένου να έχει επικοινωνιακή στήριξη. Μία τουλάχιστον από τις σχετικές κρυφές συναντήσεις του με τον κ. Ψυχάρη φέρεται να έγινε στο σπίτι του κ. Μουλόπουλου, στο Χαλάνδρι.

Τις τελευταίες εβδομάδες, όταν η πίεση από τις τράπεζες και τη Δικαιοσύνη έφτασε στο μέγιστο βαθμό, ο Σταύρος Ψυχάρης προφανώς κατέληξε ότι η μόνη επιλογή που είχε ήταν να συνομιλήσει με την κυβέρνηση. Εκ των πραγμάτων υπάρχει μόνο ένα πρόσωπο που να συνδέει τόσο στενά τον ΣΥΡΙΖΑ με τον ΔΟΛ. Το πρώην στέλεχος και κουμπάρος του προέδρου του ΔΟΛ. Η τελική συνάντηση που, πιθανότατα, δρομολόγησε τις εξελίξεις έγινε την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, πάλι στο σπίτι του κ. Μουλόπουλου, μεταξύ του Σταύρου Ψυχάρη, του Νίκου Παππά και του οικοδεσπότη. Εκεί αποφασίστηκε, ως πρώτο βήμα, η τύχη του Δημήτρη Μητρόπουλου, που ήταν διευθυντής στα «Νέα». Ο Σταύρος Ψυχάρης το βράδυ της Κυριακής αφαίρεσε το όνομα του διευθυντή από την «ταυτότητα» της εφημερίδας, μην δίνοντας του άλλη επιλογή από την παραίτηση. Η ανακοίνωση του κ. Μητρόπουλου περιέγραφε την ουσία: «Ο διευθυντής της εφημερίδας Δημήτρης Μητρόπουλος παραιτήθηκε σήμερα το βράδυ από τη θέση του, θέλοντας να διευκολύνει τους χειρισμούς του εκδότη, στην προσπάθειά του να σώσει τον ΔΟΛ, ο οποίος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα και βρίσκεται σε στάση πληρωμών.»

Πώς θα είναι, λοιπόν, η νέα εποχή στον ΔΟΛ; Πρώτα πρέπει να δούμε ποιο θα είναι το επιχειρηματικό σχήμα που θα αποκτήσει τον έλεγχο. Το τελευταίο όνομα που ακούστηκε είναι του Ιβάν Σαββίδη. Και μετά αξίζει να παρακολουθήσουμε τι ακριβώς θα γίνει με τη «γραμμή» και τους ανθρώπους των εφημερίδων και τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς. Θα κληθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα; Και αν δεν το κάνουν; Πάντως το ύφος ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αναστολές σε αυτά τα πράγματα. Από την άλλη, ο Βασίλης Μουλόπουλος διακρίνεται για ευελιξία στην πολιτική σκέψη. Να, το 2008 καλούσε, με άρθρο του στο «Βήμα», τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ…

Ενδιαφέρον έχει και η αντανάκλαση στην αγορά των media που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση. Αν τα έντυπα του ΔΟΛ εξελιχθούν σε φιλοκυβερνητικά, αυτό μάλλον θα πλήξει τα φύλλα που ήδη κυκλοφορούν. Από την άλλη, όταν υποστηρίζεις την κυβέρνηση, δεν έχεις να ανησυχείς και για πολλά.

Αντιδράσεις

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μετά το φιάσκο των τηλεοπτικών αδειών η Κυβέρνηση συνεχίζει απερίσπαστη το έργο της. Η στάση της προς τους εκδότες: Πρώτα τους κατήγγειλε ως διαπλεκόμενους. Στη συνέχεια συναλλάχθηκε μαζί τους. Τώρα χρησιμοποιεί δικαστικές εκκρεμότητες και εκβιάζει. Με αυτόν τον τρόπο τοποθετεί ως τοποτηρητή της τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της “Αυγής” στον ιστορικό Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. Δεν αντέχει την κριτική και την ελεύθερη δημοσιογραφία.

Η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου είναι ο ορισμός της διαπλοκής, της συναλλαγής και κάθε λογής μεθοδεύσεων ελέγχου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ο πλουραλισμός, η πολυφωνία και η ίδια η Δημοκρατία θα αποδειχθούν πολύ ισχυρότερες από τα άθλια σχέδια της Κυβέρνησης».

«Προσοχή δεν είναι πλάκα. Στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε ο ΔΟΛ – Νέα, Βήμα και ραδιόφωνο! Επόμενος στόχος Μέγκα. ΣΥΡΙΖΑ ΑΕ τώρα και στα ΜΜΕ» σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Πιο σκληρή η δήλωση του Βαγγέλη Βενιζέλου: « Τόσο απροκάλυπτα πια! Ο χυδαίος εκβιασμός που καιρό τώρα οργανώνουν  οι  κυβερνώντες, η επίμονη στοχοποίηση ενός ανθρώπου σε πρόδηλη αδυναμία που βρίσκεται επιπλέον υπό την πίεση της ποινικής προδικασίας, έφερε αποτέλεσμα. Την παράδοση των  ιστορικών εφημερίδων του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου στα χέρια της ωμής εξουσίας της αδίστακτης εθνικολαϊκιστικής αριστεράς. Η απόλυτη παράδοση του δήθεν πανίσχυρου εκδότη, εκθέτει τους κυβερνώντες περισσότερο από το νόμο Παππά και την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ. Υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας, πολυφωνίας, διαφάνειας. Μαθαίνουν τώρα όλοι  τι σημαίνει πραγματικά διαπλοκή. Δεν περνούν τέτοιες ακρότητες. Ευτελίζουν όμως μια παράδοση που πρέπει να την προστατεύσουν δημοσιογράφοι και αναγνώστες».  

Ιδιαίτερα αιχμηρό το σχόλιο του Ανδρέα Λοβέρδου στο twitter.

Το ΚΚΕ προέβη το πρωί της Τετάρτης σε ένα πιο γενικό σχόλιο για τις επαφές των «αστικών» κομμάτων –στα οποία συμπεριλαμβάνει και τον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς– με τα ΜΜΕ:

«Ορισμένοι εμφανίζονται σαν να ανακάλυψαν την Αμερική, ενώ είναι πασίγνωστο ότι όλα τα αστικά κόμματα συνδέονται και επιχειρούν να συνδεθούν με πολλούς τρόπους με τα ΜΜΕ, παρά τα όσα ισχυρίζονται δημόσια» ήταν το σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στον ΔΟΛ.

Από την πλευρά του, το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου ανέφερε σε ανακοίνωσή του:

«Ο ΔΟΛ ανακοίνωσε σήμερα ότι, ζήτησε από τον κ. Βασίλη Μουλόπουλο, δημοσιογράφο, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της κομματικής εφημερίδας ΑΥΓΗ, “να συμβάλει στην επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του ΔΟΛ και ο κ. Μουλόπουλος απεδέχθη προθύμως την πρόταση”. Ποτέ στη μετά τη Μεταπολίτευση ιστορία του τόπου, δεν υπήρξε ανάλογο φαινόμενο απροκάλυπτης παρέμβασης ενός κόμματος και μιας κυβέρνησης στον χώρο του Τύπου. Και μάλιστα, για ζητήματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση και τη λειτουργία μιας εκδοτικής επιχείρησης. Μπροστά στο σημερινό γεγονός, ωχριούν και οι απαράδεκτες από κάθε άποψη υπόγειες διαδρομές της συντήρησης με τη διαπλοκή και τα ΜΜΕ. Δεν υπάρχουν λέξεις που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν αυτήν την ενέργεια. Ανεξάρτητα δε, από το αν ισχύουν ή όχι οι πληροφορίες περί συνάντησης του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, με τον κ. Ψυχάρη και τον κ. Μουλόπουλο, το ερώτημα προκύπτει αβίαστα και δεν είναι ρητορικό: Μπορεί να έχουν οποιαδήποτε σχέση με τους σημερινούς κυβερνώντες, οι λέξεις Δημοκρατία και Αριστερά; Στο ερώτημα έχει ευθύνη να απαντήσει κάθε δημοκράτης και αριστερός πολίτης. ΥΓ. Σημειώνεται ότι αυτά συμβαίνουν ένα μόλις 24ωρο μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ».

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ο κ. Μουλόπουλος έκανε την εξής δήλωση: «Η τριαντάχρονη θητεία μου στο ΔΟΛ και η φιλία μου με τους συναδέλφους με ώθησαν να αναμειχθώ στην προσπάθεια διάσωσης του Οργανισμού και των ιστορικών του εφημερίδων». 

Αυτή ήταν πάνω κάτω και η γραμμή του Μαξίμου που μέσω των γνωστών κύκλων σχολίασε το βράδυ ότι «ήταν προσωπική επιλογή του Μουλόπουλου να αποδεχθεί την πρόταση του ΔΟΛ». Σημείωναν δε οι ίδιες «κυβερνητικές πηγές» ότι η απόφαση αυτή είναι «απολύτως σεβαστή καθώς επί πολλά χρόνια υπήρξε διευθυντικό στέλεχος του συγκεκριμένου ομίλου».

Αργά το μεσημέρι της Τετάρτης, πήρε θέση για το θέμα και ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω ανακοίνωσης του γραφείου Τύπου.

«Τα γεγονότα είναι γνωστά, και οι εκπρόσωποι της διαπλοκής δεν μπορούν να ξεγελάσουν πια κανέναν.

» Τα κόμματα που επί χρόνια μεθόδευσαν με συστηματικό τρόπο τον σχηματισμό του τριγώνου διαπλοκής ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα, τις τράπεζες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα κόμματα που μοίραζαν δάνεια με «αέρα», αλλά και κρατική διαφήμιση στους αρεστούς τους, οδηγώντας την πολιτική και τον ελληνικό τύπο σε απαξίωση, μόνο και μόνο για να διατηρηθούν στην εξουσία, εξαπολύουν μύδρους κατά της διαπλοκής.

» Ξαφνικά ο ΔΟΛ έγινε διαπλεκόμενος ενώ μέχρι προχθές ήταν το υπόδειγμα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και της αντικειμενικής ενημέρωσης, που πρέπει οπωσδήποτε να σωθεί από τη χρεοκοπία.

» Οσκαρ γραφικότητας, υποκρισίας και ψευτιάς.

» Ας μας πουν, για παράδειγμα, οι κατά τα άλλα λαλίστατοι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κάτι για το δάνειο ύψους 96 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ που πήρε ο ΔΟΛ λίγο πριν πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Υπήρξε ή όχι πολιτική παρέμβαση για το συγκεκριμένο δάνειο;

»Το έχουν καταλάβει και γι’ αυτό φοβούνται: οι πρακτικές αυτές συνιστούν οριστικά παρελθόν. Η νομιμότητα θα επικρατήσει, η διαπλοκή θα ηττηθεί οριστικά, όση λάσπη κι αν ρίξουν, όσες κραυγές περί “σκανδάλου” κι αν βγάζουν οι αιωνίως βουτηγμένοι στα σκάνδαλα», ανέφερε η Κουμουνδούρου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...