1792
Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Κουτσούμπας, το τρίτο ραντεβού του Πρωθυπουργού για το Κυπριακό | INTIMENEWS

Με αιχμές από Μητσοτάκη η ενημέρωση Τσίπρα στους αρχηγούς για το Κυπριακό

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2017, 13:23
Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Κουτσούμπας, το τρίτο ραντεβού του Πρωθυπουργού για το Κυπριακό
|INTIMENEWS

Με αιχμές από Μητσοτάκη η ενημέρωση Τσίπρα στους αρχηγούς για το Κυπριακό

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2017, 13:23

Περίπου 90 λεπτά κράτησε η συνάντηση που είχαν το πρωί της Δευτέρας, 9 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από τον οποίο ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ο πρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς που πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου στη σειρά συναντήσεων που προγραμμάτισε ο κ. Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς ανήμερα της διάσκεψης της Γενεύης.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Τσίπρα δεν πήγε και τόσο καλά.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος της ΝΔ προέβη σε μια δήλωση με αιχμές για το timing της ενημέρωσης από τον κ. Τσίπρα:

«Η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών γίνεται την ημέρα που ξεκινούν στη Γενεύη οι κρίσιμες διαβουλεύσεις για το Κυπριακό.

» Η δική μας θέση είναι γνωστή.

» Απαιτείται λύση, καθώς συνεχίζεται για 43 χρόνια η παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου.

» Στις μέχρι σήμερα συζητήσεις έχει επιτελεστεί σημαντική πρόοδος. Ομως, παραμένουν ακόμα σοβαρές εκκρεμότητες και αποκλίσεις.  Ελλάδα και Κύπρος θέλουν λύση. Oμως, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε πρόταση λύσης. 

» Υπάρχουν σαφείς όροι και ξεκάθαρες προϋποθέσεις. Χρειάζεται λύση που θα αντέξει στο χρόνο. Λύση λειτουργική και βιώσιμη. Σύμφωνη με το διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Λύση σταθερότητας και ειρήνης, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαμβάνουν τους καρπούς της ευρωπαϊκής συμμετοχής χωρίς κατοχικά στρατεύματα και παρωχημένες λογικές εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων.

» Τέτοιες λογικές δεν μπορεί να υπάρχουν σε μια επανενωμένη Κύπρο, κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

» Σε αυτήν την δύσβατη πορεία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει τη στήριξή μας για να επιτευχθεί μια συμφωνία με αυτά τα χαρακτηριστικά.

» Εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι καταβάλλει μεγάλη και επίμονη προσπάθεια.

» Δυστυχώς δεν μπορώ να πω το ίδιο για τη στάση της άλλης πλευράς. Οι δηλώσεις αδιαλλαξίας εντείνονται ειδικά τις τελευταίες ημέρες και ενώ εισερχόμαστε στο πιο κρίσιμο στάδιο αυτής της προσπάθειας. Σαράντα τρία μετά την παράνομη εισβολή και κατοχή, η Κύπρος δικαιούται και αξίζει ένα καλύτερο παρόν και ένα ακόμα καλύτερο μέλλον».

192410
Ο κ. Τσίπρας υποδέχεται τον κ. Μητσοτάκη (INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ)

Με αφορμή την αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι η ενημέρωση των αρχηγών γίνεται σήμερα και όχι νωρίτερα, πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι ειδικά στο ζήτημα του Κυπριακού όπου κάθε ημέρα υπάρχουν εξελίξεις και προστίθενται παράμετροι, όσο πιο κοντά χρονικά στη διάσκεψη γίνεται ενημέρωση, τόσο πιο επικαιροποιημένη -και άρα πληρέστερη- είναι αυτή.

Ακολούθησε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

192449
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση με την κυρία Γεννηματά (INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ)

«Εμείς αγωνιούμε να βρούμε διέξοδο στο Κυπριακό, κάνουμε προσπάθειες», ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες.

Η κυρία Γεννηματά τόνισε πως «είναι θετικό ότι ξαναρχίζουν οι συνομιλίες μετά την αποτυχία με ευθύνη της Τουρκίας». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «εξαρτώνται σχεδόν τα περισσότερα από τη στάση της άλλης πλευράς» και τόνισε πως ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και εμείς «θέλουμε τη λύση, αλλά αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και να διασφαλίζει μια βιώσιμη προοπτική». «Και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», προσέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι «είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι συνομιλίες, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Τρίτος στη σειρά των ενημερώσεων, ήταν ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος διέβη το κατώφλι του Μαξίμου το μεσημέρι.

192504
Χειραψία ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ (INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ)

Ο κ. Κουτσούμπας τάχθηκε υπέρ της άμεσης αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων και της κατάργησης του καθεστώτος των εγγυήσεων, χαρακτηρίζοντας το Κυπριακό «πρόβλημα εισβολής και κατοχής», σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

«Λύση σημαίνει ένα κράτος και όχι δύο κράτη. Κράτος ενιαίο, βιώσιμο, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις, εγγυητές, προστάτες» τόνισε, εκτιμώντας ότι η διαπραγμάτευση στην ουσία είναι σήμερα υπονομευμένη πρώτα και κύρια από την τουρκική, την τουρκοκυπριακή ηγεσία επίσης, με την ανάμειξη και άλλων δυνάμεων και μεγάλων συμφερόντων, όπως των ΗΠΑ, αφού διεξάγεται στην ουσία κάτω από όρους διχοτομικής λύσης.

Τέταρτος στη σειρά των συναντήσεων με τον Πρωθυπουργό ήταν ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα. Η συνάντηση των δύο ανδρών, μάλιστα, καθυστέρησε καθώς είχε προηγηθεί μακρά τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν.

192569 (1)
Προβληματισμένοι, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Θεοδωράκης (INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ)

Τη διαπίστωση ότι υπάρχει συναντίληψη των πολιτικών δυνάμεων στο Κυπριακό μετέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στον Σταύρο Θεοδωράκη. Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωράκης πρότεινε τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επί της ουσίας των συζητήσεων για το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως «κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας», ωστόσο είναι η άλλη πλευρά που πρέπει να άρει την αδιαλλαξία, όπως επεσήμανε.

Αναλυτικά, ο κ. Τσίπρας σημείωσε εισαγωγικά, ότι καταβάλλεται προσπάθεια «να κινήσουμε τις διαδικασίες, να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για λύση. Δεν μας ενδιαφέρει το blame game, αλλά δεν εξαρτάται (η λύση) μόνο από εμάς, είναι κυρίως η άλλη πλευρά που πρέπει να άρει την αδιαλλαξία».

Στο σημείο αυτό, ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε τη σημασία μιας υπεύθυνης εθνικής στάσης μαζί με τους Κυπρίους.

«Υπάρχει ως τώρα κοινή στάση, συγκροτημένη στάση που έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα και από την ΕΕ, που θα είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις -και αυτό είναι σημαντικό», παρατήρησε ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: «Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Πρέπει να υπάρξει συναντίληψη με τις πολιτικές δυνάμεις, νομίζω ότι μέχρι στιγμής διαφαίνεται…».

Επ’ αυτού, ο επικεφαλής του Ποταμιού πρότεινε «στα εθνικά θέματα να υπάρχει μόνιμος θεσμός, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας». Με τον τρόπο αυτό και παρά τις όποιες συγκρούσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων «θα γίνεται συζήτηση μεταξύ των δημοκρατικών δυνάμεων για να βρίσκουμε εθνική γραμμή, με ευθύνη του εκάστοτε Πρωθυπουργού».

«Να το κουβεντιάσουμε, δεν είναι καινούρια ιδέα», αντέτεινε ο Πρωθυπουργός. «Οχι, αλλά εμείς την ξαναβάλαμε στο τραπέζι. Κάναμε και εκδήλωση, είχε έρθει και ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, τη συζητήσαμε και είναι η στιγμή να την κάνουμε», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Αργότερα ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.

Προσερχόμενος στο Μαξίμου, ο κ. Λεβέντης, δήλωσε ότι το «Κυπριακό είναι μια σειρά χαμένων ευκαιριών» και εκτίμησε ότι «δεν θα υπάρξει λύση όσο οι Τούρκοι αμφισβητούν διεθνείς συνθήκες και διεκδικούν ελληνικά νησιά».

Τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός στη Διάσκεψη της Γενεύης, περιέγραψε ο ίδιος κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, αργά το βράδυ.

«Το θέμα τώρα είναι», ακούστηκε να λέει ο Πρωθυπουργός, «μόλις έχουμε τις πρώτες ενδείξεις για το state of play (σ.σ. την πορεία των εργασιών) για τη διαπραγμάτευση στη Γενεύη, θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το αν θα εκπροσωπηθούμε σε επίπεδο πρωθυπουργού ή αν θα αναλάβουν οι υπουργοί Εξωτερικών. Το θετικό είναι, και το επανέλαβα και στη συνομιλία μου με τον τούρκο πρόεδρο, ότι αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε πού μπορούμε να φτάσουμε».

Ειδικότερα, «αν διαφανεί πιθανότητα λύσης, εγώ είμαι διατεθειμένος να παραστώ στη Γενεύη. Αν δεν διαφανεί, τότε οι υπουργοί Εξωτερικών θα πρέπει να αναλάβουν να φτάσουν τις συνομιλίες μέχρι εκεί που μπορούν να πάνε…», σε μια διαδικασία που θα έχει συνέχεια δηλαδή.

Και ο κ. Τσίπρας συμπέρανε, «αυτή είναι μια κατάκτηση σημαντική, διότι μας δίνει τη δυνατότητα να παλέψουμε για λύση χωρίς να είμαστε με την πλάτη στον τοίχο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υπογράμμισε τη σημασία διαμόρφωσης «μιας εθνικής γραμμής που βάζει ως προϋπόθεση την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη, και την άρση των εγγυήσεων». Διαπίστωση που βρήκε σύμφωνο τον πρωθυπουργό, που συμπλήρωσε λέγοντας πως «είναι ένας κοινός άξονας Αθήνας-Λευκωσίας, και από ό,τι είδα σήμερα, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο πολιτικής συναντίληψης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις».

«Επιτέλους σε κάτι να αποκτήσουμε κοινή εθνική γραμμή…», έκλεισε το διάλογο ο κ. Καμμένος.

«Είναι σημαντικό ότι για το εθνικό θέμα της Κύπρου υπάρχει μια εθνική θέση διαμορφωμένη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και αυτή είναι η δύναμη του Ελληνισμού. Η Ελλάδα πρέπει να έχει μια φωνή. Αυτό ισχυροποιεί τις θέσεις μας. Η ελληνική κυβέρνηση με την συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων παραμένει σταθερή στο ότι επιζητούμε μια λύση για το Κυπριακό. Μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική η οποία θα περιλαμβάνει δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι η αποχώρηση όλων των δυνάμεων κατοχής. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο Κυπριακό με την παραμονή στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής στο νησί. Πρέπει να φύγει και ο τελευταίος στρατιώτης» δήλωσε ο κ. Καμμένος και υπό πυκνή χιονόπτωση έξω από το Μαξίμου μετά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό.

192693
Ο Πάνος Καμμένος στις δηλώσεις του το βράδυ έξω από το Μαξίμου (INTIMENEWS)

Αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι δεδομένο, μια χώρα αναγνωρισμένη στον ΟΗΕ. Επιζητούμε την λύση με αυτές τις προϋποθέσεις που έχουν διαμορφωθεί όλα αυτά τα χρόνια από το ’74 μέχρι σήμερα, μετά την εισβολή και την κατοχή και αν πράγματι θέλουν να υπάρξει λύση είναι στα χέρια της Τουρκίας να αποφασίσει ότι θα πρέπει να κάνει σεβαστά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να αποχωρήσουν οι δυνάμεις κατοχής».

«Το δεύτερο θέμα είναι ότι έχουμε μια πολιτική αλλαγή στις 20 του μηνός στις ΗΠΑ. Είναι σημαντικό, λοιπόν, οποιαδήποτε συμφωνία και να γίνει, να περιλαμβάνει και την βούληση από την μεριά των ΗΠΑ, μετά την νέα διοίκηση Τραμπ που αναλαμβάνει την 20η Ιανουαρίου» πρόσθεσε.

«Εμείς», συνέχισε ο κ. Καμμένος, «θα κάνουμε τα πάντα για την λύση, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε σε θέματα τα οποία αποτελούν εθνική θέση μετά τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς».

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος αναφορικά με τις συνομιλίες στην Γενεύη, ο κ. Καμμένος απάντησε «δεν είμαι αισιόδοξος διότι θεωρώ ότι η Τουρκία κρατάει μια αδιάλλακτη στάση. Εμείς ευχόμεθα να αλλάξει η Τουρκία στάση και να αποδεχθεί αυτά τα οποία η διεθνής κοινότητα, ο ΟΗΕ αλλά και το Διεθνές Δίκαιο επιβάλλουν. Μακάρι να γίνει ένα θαύμα, θα το επιδιώξουμε, θα εργασθούμε γι’ αυτό, θα είμαστε σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο της Κύπρου και τις κυπριακές πολιτικές δυνάμεις, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε σε αυτά τα δύο θέματα που αποτελούν πλέον εθνική γραμμή».

Ερωτηθείς αν ο κ. Ερντογάν και ο κ. Τσίπρας θα πάνε στην Γενεύη, ο κ. Καμμένος είπε ότι «ο Πρωθυπουργός θα πάει στην Γενεύη από την στιγμή που θα υπάρχει η δυνατότητα μιας λύσης» προσθέτοντας «δεν θα πάμε στην Γενεύη προκειμένου να αναμένουμε τις αποφάσεις της Τουρκίας».

«Θα πρέπει να έχουν επιλυθεί όλα τα άλλα θέματα και να παραμείνουν τα θέματα στα οποία εμπλέκεται η Ελλάδα, δηλαδή τα ζητήματα των εγγυήσεων και με δεδομένη την αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής. Μέχρι τώρα δεν διαφαίνεται από την μεριά της Τουρκίας να υπάρχει τέτοια βούληση» κατέληξε ο κ. Καμμένος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...