1160
Η Ρούπα οδηγείται στο Εφετείο | INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πώς οι Αρχές οδηγήθηκαν στη σύλληψη της Ρούπα

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2017, 08:18
Η Ρούπα οδηγείται στο Εφετείο
|INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πώς οι Αρχές οδηγήθηκαν στη σύλληψη της Ρούπα

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2017, 08:18

Η πιο διαβόητη καταζητούμενη βρίσκεται από τα ξημερώματα της Πέμπτης στα χέρια των διωκτικών Αρχών. Η Πόλα Ρούπα, 48 ετών, σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη και ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας, διέφευγε εδώ και χρόνια μετά την αιματηρή συμπλοκή και σύλληψη του Μαζιώτη στο Μοναστηράκι.

Την ώρα της σύλληψής της σε διαμέρισμα στην Ηλιούπολη, βρισκόταν μαζί της 6χρονο παιδί της. Ο γιος της παραδόθηκε για προστατευτική φύλαξη στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υπό την εποπτεία της εισαγγελέως Ανηλίκων, η οποία θα αποφασίσει τι θα γίνει στη συνέχεια.

Φωτογραφία της Ρούπα μετά την αρχική της σύλληψη, στις 10 Μαρτίου 2010 (INTIMENEWS)

Ωστόσο ήδη η κρατούμενη ανακοίνωσε, δια στόματος της αδερφής της, ότι αρχίζει απεργία πείνας και δίψας, «προκειμένου να δοθεί το παιδί τώρα στη μάνα της και την αδελφή της». Στην ίδια ανακοίνωση που διάβασε σε δημοσιογράφους η αδερφή της, η Πόλα Ρούπα δηλώνει: «Σε ό,τι αφορά εμένα, θα παραμείνω εχθρός τους μέχρι να πεθάνω και δεν θα με λυγίσουν ποτέ. Ζήτω η επανάσταση».

Αντίστοιχα και ο σύντροφός της, Μαζιώτης, με ανάρτηση σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου κατήγγειλε «απαγωγή» του γιου του από το κράτος και ανακοίνωσε ότι αρχίζει και ο ίδιος απεργία πείνας και δίψας, στο πλευρό της Ρούπα, προκειμένου η επιμέλεια του γιου τους να δοθεί στους συγγενείς της τελευταίας.

191667
Η Πόλα Ρούπα την ώρα που οδηγείται στον εφέτη ανακριτή (INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Η Ρούπα οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών προκειμένου να εκτελεστούν τα εντάλματα που εκκρεμούσαν σε βάρος της από το 2012, στη συνέχεια θα οδηγούνταν στο Εφετείο και ύστερα στις φυλακές Κορυδαλλού.

«Πρωινές ώρες σήμερα 05-01-2017 συνελήφθη σε σε περιοχή της Αττικής από την Αντιτρομοκρατική υπηρεσία η 48χρονη αναζητούμενη Πόλα Ρούπα διωκόμενη με καταδικαστικές αποφάσεις ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας. Επίσης συνελήφθη και 25χρονη ημεδαπή που την υπέθαλπτε. Οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής συνεχίζονται», ανακοίνωσε η Αστυνομία.

32101
Φωτογραφία που είχε δώσει στη δημοσιότητα τον Ιούλιο του 2014 η αστυνομία για να εντοπιστεί η καταζητούμενη τότε Πόλα Ρούπα (INTIMENEWS)

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι διωκτικές αρχές εντόπισαν τα ίχνη της χάρη στη σύλληψη ενός σεσημασμένου ποινικού, που φέρεται να συμμετείχε σε ληστείες και τρομοκρατικά χτυπήματα για τα οποία κατηγορούνται τόσο η Ρούπα όσο και ο Μαζιώτης. Ο ίδιος είχε επίσης συλληφθεί ως ύποπτος για ληστεία σε κατάστημα «Γερμανός» στην Πεύκη την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, ύστερα από άγρια καταδίωξη με πυροβολισμούς.

Οπως δήλωσε ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος σε συνέντευξη Τύπου, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στις 6.10 το πρωί της Πέμπτης σε διαμέρισμα στην περιοχή της Ηλιούπολης Αττικής. Η 48χρονη είχε μαζί της το ανήλικο παιδί της, το οποίο παραδόθηκε για προστατευτική φύλαξη στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υπό την εποπτεία της Εισαγγελέα Ανηλίκων.

Μία ώρα αργότερα, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία διεξήγαγε άλλη επιχείρηση σε διαμέρισμα στην οδό Αθανασίου Διάκου του Αγίου Δημητρίου Αττικής, όπου συνέλαβε 25χρονη ημεδαπή, η οποία κατηγορείται για υπόθαλψη, καθώς φέρεται να παρείχε καταφύγιο στη Ρούπα και τον εξάχρονο γιο της. Και τις δύο επιχειρήσεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συνέδραμε η Ε.Κ.Α.Μ. και παρίσταντο εκπρόσωποι των Εισαγγελικών Αρχών.

Το ίδιο μεσημέρι, οι αστυνομικές δυνάμεις διεξήγαγαν μία νέα επιχείριση στον Αλιμο. Εκαναν έφοδο σε γκαράζ που βρίσκεται στην οδό Κύπρου 26 στην περιοχή του Αλίμου όπου εντοπίστηκαν δυο αυτοκίνητα, όπλα και πυρομαχικά, καθώς και δύο βαλίτσες. Στο σημείο έσπευσαν άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας καθώς και του ΤΕΕΜ (Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών) για να εξετάσουν τις βαλίτσες για πιθανό εκρηκτικό μηχανισμό.

pola-spiti-2
Το ισόγειο της μονοκατοικίας στον Αγιο Δημήτριο, που φαίνεται ότι ήταν τον καταφύγιο της Ρούπα

Η καταζητούμενη συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση και το μόνο που φέρεται να είπε στους αστυνομικούς είναι «να μην πειράξουν το παιδί», το οποίο βρίσκεται πλέον σε ειδικό χώρο στην Yποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, βρέθηκε ένα όπλο στην τσάντα της.

Οσο για την 25χρονη οι έρευνες συνεχίζονται, ιδίως σε σχέση με το κατά πόσο η νεαρή την φιλοξενούσε απλώς ή είχε συμμετοχή σε αξιόποινες πράξεις. Δεν είναι σεσημασμένη, ωστόσο είχαν καταγραφεί αρκετές επισκέψεις της στο διαμέρισμα της Ηλιούπολης.

Η Ρούπα αναζητούνταν από τις Αρχές για τουλάχιστον δύο χρόνια, από το καλοκαίρι του 2014, καθώς κατηγορείται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», της οποίας φαίνεται πως ηγούνταν η ίδια μετά τη σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη. Θεωρείται «εγκέφαλος» τουλάχιστον δύο ένοπλων ληστειών, με σκοπό την ενίσχυση της οργάνωσης, μία στο νοσοκομείο «Σωτηρία» τον Ιούνιο του 2015, με λεία 125.000 ευρώ, τη συμμετοχή της στην οποία αποκάλυψε με μεταγενέστερο κείμενό της. Η δεύτερη σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016, σε τράπεζα στη Μαλεσίνα, όπου απέσπασε περίπου 180.000 ευρώ.

Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι σε βάρος της αναζητούμενης Παναγιώτας Ρούπα εκκρεμούν η απόφαση του Ε’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, από το έτος 2013, με την οποία της επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 50 ετών και 6 μηνών, για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση και τη δράση της εν λόγω οργάνωσης έως και το έτος 2010.

Εκκρεμεί ένα ακόμη ένταλμα σύλληψης του 15ου Τακτικού Ανακριτή, από το έτος 2014, που αφορά, μεταξύ άλλων, στα αδικήματα της συγκρότησης – διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης, της κατασκευής, προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης με πρόθεση από κοινού από την οποία προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και κίνδυνος για άνθρωπο και προκλήθηκαν σωματικές βλάβες, της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας με πρόκληση έκρηξης και της διακεκριμένης κλοπής από κοινού.

Η Ρούπα βαρύνεται και με απόφαση του ΣΤ’ Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, από το έτος 2016, με την οποία ορίστηκε συνολική ποινή φυλάκισης 11 ετών, σχετικά με έκρηξη Α.Ε.Μ την 10 Απριλίου 2014, έξω από τα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει με προκήρυξη η τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».

Επιπλέον από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει σχηματισθεί σε βάρος της δικογραφία για συμμετοχή στον σχεδιασμό και την εκτέλεση οργανωμένου σχεδίου απελευθέρωσης εγκλείστων στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, με τη χρήση ελικοπτέρου, την 21 Φεβρουαρίου 2016, υπόθεση για την οποία διενεργείται κυρία ανάκριση από τον Ειδικό Ανακριτή – Εφέτη Αθηνών.

newego_LARGE_t_901_106831306
Η Ρούπα με τον Νίκο Μαζιώτη σε φωτογραφία του 2011

Η τελευταία φορά που οι Αρχές έφτασαν κοντά της ήταν πριν από περίπου έναν χρόνο, στις 21 Φεβρουαρίου του 2016, όταν είχε επιχειρήσει να βοηθήσει στην απόδραση του Μαζιώτη με ελικόπτερο. Η Ρούπα είχε μισθώσει το ελικόπτερο χρησιμοποιώντας ψεύτικα στοιχεία, με την πρόφαση είτε της «κατόπτευσης οικοπέδου» είτε για μετακίνηση σε κοινωνική εκδήλωση.

Το σχέδιο πτήσης που είχε καταθέσει ο πιλότος ήταν με προορισμό την Θήβα. Με το που επιβιβάστηκε η Ρούπα στο ελικόπτερο έβγαλε πιστόλι και τον απείλησε. Η επιχείρηση της απόδρασης απετράπη λίγη ώρα αργότερα χάρη στον πιλότο, που μόλις αντελήφθη ότι πρόκειται για απόπειρα απόδρασης αντέδρασε.

Η Ρούπα άρχισε να πυροβολεί με αποτέλεσμα το ελικόπτερο να στροβιλίζεται και να προσγειωθεί αναγκαστικά στην περιοχή των Ερυθρών κοντά στη Θήβα. Τότε εκείνη διέφυγε τρέχοντας.

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη στην ΕΛ.ΑΣ.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς την Ελληνική Αστυνομία για τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα. «Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...