424
Ο κ. Τσίπρας την ώρα που κατευθύνεται στον Πανάγιο Τάφο, με τον Πατριάρχη Θεόφιλο στα αριστερά του | YouTube

Ο Τσίπρας με την καθηγήτριά του από το ΕΜΠ στον Πανάγιο Τάφο

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2016, 12:06
Ο κ. Τσίπρας την ώρα που κατευθύνεται στον Πανάγιο Τάφο, με τον Πατριάρχη Θεόφιλο στα αριστερά του | YouTube

Ο Τσίπρας με την καθηγήτριά του από το ΕΜΠ στον Πανάγιο Τάφο

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2016, 12:06

Η Πέμπτη, ημέρα που είχε παραλύσει το κέντρο της Αθήνας και τα λιμάνια της χώρας, λόγω της πανελλαδικής απεργίας κατά των πολιτικών της λιτότητας, βρήκε τον Πρωθυπουργό στην Ιερουσαλήμ για την τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Στη συνάντηση που είχε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, με σκοπό να εξεταστεί η πορεία της διμερούς συνεργασίας, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να γίνει η επόμενη τριμερής στη Θεσσαλονίκη. Νωρίτερα ο ίδιος επισκέφθηκε τον Πανάγιο Τάφο μαζί με τον Πατριάρχη Θεόφιλο. Τους ξενάγησε η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) Αντωνία Μοροπούλου.

Η κυρία Μοροπούλου, καθηγήτρια στον τομέα Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών, πρόσφατα και για πρώτη φορά ύστερα από περισσότερα από 500 χρόνια, αφαίρεσε –κατά τη διάρκεια μιας 60ωρης επιχείρησης στην οποία συμμετείχε και το National Geographic– τη μαρμάρινη πλάκα του Πανάγιου Τάφου για τις εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του ιερού κουβουκλίου. Ετυχε δε να έχει διατελέσει και καθηγήτρια του κ. Τσίπρα όταν εκείνος σπούδαζε στο ΕΜΠ!

Ο Πρωθυπουργός έφτασε στην είσοδο της Παλιάς Πόλης και από εκεί κατευθύνθηκε με τα πόδια ως το Πατριαρχείο, όπου τον υποδέχθηκε ο Πατριάρχης και η καθηγήτρια του ΕΜΠ, Αντωνία Μοροπούλου. Ολοι μαζί, με πομπή, όπως προβλέπει το σχετικό τελετουργικό, κατευθύνθηκαν στον Πανάγιο Τάφο.

«Αυτό το έργο θα μείνει στην ιστορία», είπε ο Πρωθυπουργός στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, αναφερόμενος στις εργασίες αναστήλωσης. «Είναι ευλογία που έγινε επί των ημερών σας αλλά κι εγώ είμαι πολύ χαρούμενος που συνδράμαμε όσο μπορούσαμε. Και πάρα πολύ χαρούμενος είμαι για το πολυτεχνείο και την ανάδειξή του ως ένα από τα κορυφαία επιστημονικά ιδρύματα με διάσταση διεθνή», τόνισε.

Η κυρία Μοροπούλου, η οποία ανέλαβε να τους ξεναγήσει, τους ενημέρωσε με λεπτομέρειες για τις εργασίες που γίνονται, επεσήμανε ότι χρησιμοποιούνται οι πλέον εξελιγμένες μέθοδοι και χρησιμοποιείται ως υλικό το τιτάνιο και τους έδειξε και τα εργαστήρια συντήρησης που λειτουργούν στον Πανάγιο Τάφο. Αλλωστε ο κ. Τσίπρας πέραν των άλλων, όπως είπε ο ίδιος, είναι και μηχανικός. Μάλιστα τυχαίνει η κυρία Μοροπούλου να ήταν καθηγήτριά του όταν εκείνος σπούδαζε στο ΕΜΠ.

Στην επίσκεψη τον κ. Τσίπρα συνόδευσαν οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιώργος Τσίπρας.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο κ. Τσίπρας μετέβη σε ξενοδοχείο στην Ιερουσαλήμ, όπου διεξάγονται οι διμερείς συναντήσεις. Στη συνέχεια είχε προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, με τη συμμετοχή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νεντανίαχου. Στην ελληνική αποστολή συμμετέχει και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης. Στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτών, οι υπουργοί θα έχουν και ξεχωριστές συναντήσεις με τους ομολόγους τους των δύο άλλων χωρών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...