394
O 54χρονος αμερικανός συγγραφέας Πολ Μπίτι ποζάρει με το βιβλίο του για το οποίο τιμήθηκε με το Man Booker 2016 | EUTERS/John Phillips/Pool

Ο πρώτος Αμερικανός των λογοτεχνικών βραβείων Μπούκερ

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2016, 09:30
O 54χρονος αμερικανός συγγραφέας Πολ Μπίτι ποζάρει με το βιβλίο του για το οποίο τιμήθηκε με το Man Booker 2016
|EUTERS/John Phillips/Pool

Ο πρώτος Αμερικανός των λογοτεχνικών βραβείων Μπούκερ

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2016, 09:30

Για τα λογοτεχνικά βραβεία Μπούκερ, έναν θεσμό που μετρά πέντε δεκαετίες ζωής, είναι μια πρώτη: η βράβευση του συγγραφέα Πολ Μπίτι το βράδυ της Τρίτης στο Λονδίνο για το μυθιστόρημά του «The Sellout» συνιστά την πρώτη φορά που το Man Booker Prize πηγαίνει σε έναν αμερικανό λογοτέχνη· τόσα χρόνια τα βραβεία απονέμονταν σε συγγραφείς είτε από τη Βρετανία είτε από χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

Ο 54χρονος Μπίτι λοιπόν έγραψε ιστορία. Και το έκανε γράφοντας ένα βιβλίο που κατά τους κριτικούς αποτελεί μια «καυστική σάτιρα» για την φυλετική πολιτική και την ιστορία της στις ΗΠΑ.

Το «The Sellout» αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού, μαύρου άνδρα που προσπαθεί να επαναφέρει τη δουλεία και τον φυλετικό διαχωρισμό σε ένα προάστιο του Λος Αντζελες και καταλήγει να δικάζεται από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους Νew York Times, οι πέντε κριτές έδωσαν ομόφωνα στον συγγραφέα το βραβείο και έκαναν λόγο για μια εφευρετική, κωμική προσέγγιση του μυθιστορήματος στα ακανθώδη ζητήματα της φυλετικής ταυτότητας και της αδικίας.

Ο γεννημένος το 1962 στο Λος Αντζελες, Μπίτι, έλαβε το βραβείο από τη Δούκισα της Κορνουάλης και σύζυγο του διαδόχου του βρετανικού θρόνου Καμίλα.

2016-10-25T231525Z_1917553132_S1AEUJBYENAB_RTRMADP_3_BOOKS-MANBOOKER
H Καμίλα, σύζυγος του πρίγκιπα Καρόλου, απονέμει το Man Booker 2016 στον Πολ Μπίτι στην εκδήλωση που έγινε στο Γκίλντχολ του Λονδίνου το βράδυ της Τρίτης (REUTERS/John Phillips/Pool)

Είναι ένα «πολιτικό» βραβείο και μια τολμηρή επιλογή από την επιτροπή καθώς το βιβλίο είναι ιδιαίτερα σκληρό. Η Αμάντα Φόρμαν, επικεφαλής της κριτικής επιτροπής, δήλωσε πως η λογοτεχνία δεν είναι απαραίτητο να σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα και σχολιάζοντας το σκληρό ύφος του μυθιστορήματος του Μπίτι εξήγησε πως η αλήθεια σπάνια είναι ευχάριστη.

Το μυθιστόρημα του Μπίτι είχε αποσπάσει επαίνους από κριτικούς και συγγραφείς, όταν είχε κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ τον περασμένο χρόνο καθώς συνέπεσε με την έξαρση της αστυνομικής βίας κατά των Αφροαμερικανών. Για τον ίδιο τον Μπίτι το βιβλίο του αποτελεί «ένα ξόρκι, μια μάταιη προσπάθεια να κατονομάσει και να λύσει την κατάρα του να ανήκεις στην εργατική τάξη και να είσαι μαύρος στο Λος Αντζελες», όπως σημείωσε κάποιος.

Ο Μπίτι είναι γέννημα-θρέμα του Λος Αντζελες, αλλά δεν έζησε τις ταραχές του 1992. Είχε μετακομίσει στην ανατολική ακτή για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης ενώ μετά πήγε στο Κολέγιο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου παρακολούθησε μαθήματα δημιουργικής γραφής και ποίησης. O Μπίτι έχει εκδώσει τρία ακόμη μυθιστορήματα και δύο ποιητικές συλλογές και διδάσκει στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...